Ohita navigaatio

Lentoliikenteen matkustajamäärät kasvussa

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
11.07.2014 klo 08:43
Arkistointipäiväys
Lentokoneita vierekkäin lentokentällä.
Yritys
Finavia Oyj:n lentoasemien matkustajamäärät nousivat vuoden 2014 huhti-kesäkuussa 3,8 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Matkustajamäärät ovat kasvaneet koko alkuvuoden kansainvälisen matkustuksen vahvan kehityksen ansiosta. Myös kotimaan lentomatkustus on alkanut elpyä vähitellen.

Finavian lentoasemilla oli vuoden 2014 huhti-kesäkuussa yhteensä 5,1 miljoonaa matkustajaa (9,7 miljoonaa 1−6/2014). Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kysyntä lähti hyvään nousuun ja matkustajamäärät ovat kasvaneet edelleen myös toisella neljänneksellä, ja koko alkuvuoden kasvu on ollut 4,0 %. Myönteinen kehitys johtuu kansainvälisen lentoliikenteen ja vaihtomatkustuksen matkustajamäärän kasvusta.

Liikenneilmailun laskeutumiset vähenivät alkuvuonna 2,1 %, mikä kertoo yhdessä matkustajamäärien nousun kanssa Suomessa operoivien lentokoneiden täyttöasteiden parantumisesta.

Vaihtomatkustus kasvoi edelleen voimakkaasti toisella neljänneksellä

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi huhti-kesäkuussa 4,5 %, ja matkustajia oli 4,1 miljoonaa. Kansainvälinen matkustus kasvoi 5,1 % vertailujaksoon nähden. Edelleen voimakkaasti kasvoi kansainväliseltä lennolta toiselle kansainväliselle lennolle vaihtavien matkustajien määrä. Kansainvälisten vaihtomatkustajien kasvu oli toisella vuosineljänneksellä peräti 9,5 %.

Vuoden alusta Helsinki-Vantaan matkustajamäärä on noussut 4,7 %.

- Kansainvälinen vaihtomatkustus Helsinki-Vantaan läpi kasvaa voimakkaasti ja asemamme tärkeänä vaihtokenttänä on edelleen vahvistunut. Voimme olla erittäin tyytyväisiä tähän kehitykseen, sillä se osoittaa Helsinki-Vantaan merkityksen ja kiinnostavuuden Euroopan ja Aasian välisenä lentoliikenteen solmukohtana. Tavoitteemme on yhdessa lentoyhtiöasiakkaidemme kanssa yhä kasvattaa kansainvälistä vaihtomatkustusta Helsinki-Vantaalla, kertoo Joni Sundelin, Finavian lentoasemaverkostosta sekä markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja.

Kotimaan matkustajamäärät kääntyneet nousuun

Matkustajien määrä kotimaanlennoilla jatkoi hienoista nousuaan huhti-kesäkuussa vertailukauteen nähden. Matkustajia oli yhteensä 1,2 miljoonaa, missä oli nousua 1,2 %. Vuoden alusta kotimaan matkustajamäärät ovat nousseet 2,9 % ollen 2,7 miljoonaa matkustajaa.

- Kotimaan matkustajamäärien positiivinen kehityssuunta on alkuvuoden ajan jatkunut. Kotimaan lentolippujen hinnat ovat kuitenkin olleet tietyillä reiteillä selvässä nousussa jo pidempään, joten muun muassa tämä vaikuttaa lentojen kysyntään. On selvää, että lentoliikenteen kilpailukyky on kotimaassa etenkin lyhyillä etäisyyksillä alentunut, ja matkustajat hyödyntävät lentämisen sijaan muita liikennemuotoja, kuten junaa, Sundelin jatkaa.

Verkostolentoasemista matkustajamäärä sisältäen sekä kotimaisen että kansainvälisen liikenteen kasvoi eniten Oulussa (14,3 %) , Savonlinnassa (9,4%) sekä Joensuussa (7,7%). Jyrkimmin matkustajamäärät laskivat tammi−kesäkuussa Kokkola-Pietarsaaressa (-11,3), Kajaanissa (-8,1) ja Tampereella (-10,3).

Kansainvälinen lentoliikenne vahvassa kasvussa

Finavian kaikkien lentoasemien kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärä sisältäen reitti- ja tilausliikenteen kasvoi tammi-kesäkuussa 4,4 % ja oli 7,0 miljoonaa. Toisella neljänneksellä kasvuvauhti noudatteli alkuvuoden vauhtia ja matkustajamäärä kasvoi 4,7 %. Matkustus sekä Eurooppaan että muualle maailmaan kasvoi lähes 5 %.

Aasian merkittävistä kohteista vuoden aikana erittäin vahvasti on kasvanut matkustus Japaniin (matkustajamäärä +24,6 %) sekä Kiinaan (+13,7 %). Euroopan merkittävistä kohteista vahvimmin kasvoivat Espanja (12,0 %) ja Tsekki (19,2 %). Venäjälle suuntautuvat matkat vähenivät ensimmäisellä neljänneksellä -8,1 %, mutta toisella neljänneksellä matkustajamäärät ovat nousseet 3,6 %.

Helsinki-Vantaa valmistautuu palvelemaan 20 miljoonaa matkustajaa 2020-luvun alkupuolella

Kansainvälisen lentoliikenteen ja vaihtomatkustuksen jatkuva kasvu tarvitsee lisäkapasiteettia lentoasemalla. Tänä vuonna aloitettu kehittämisohjelma kohdistuu erityisesti lähtöselvitys- ja vaihtomatkustuskapasiteetin kasvattamiseen sekä liikennejärjestelyjen parantamiseen. Tavoitteena on varmistaa Helsinki-Vantaan vahva kilpailuasema Euroopan ja Aasian välisessä vaihtoliikenteessä.

Helsinki-Vantaan kehittämisohjelma 2014–2020 on suuruudeltaan noin 900 miljoonaa euroa. Sen työllisyysvaikutus on arviolta 14 000 henkilötyövuotta. Kun lentoaseman matkustajamäärä nousee 20 miljoonaan matkustajaan seuraavan kymmenen vuoden kuluessa, lentoasemalle syntyy lisäksi eri yrityksiin noin 5 000 pysyvää työpaikkaa.

Finavia julkaisee kuukausittain liikennetilastot, jotka ovat saatavilla osoitteessa http://www.finavia.fi/fi/tietoa-finaviasta/tilastot/2014/ 

Tässä tiedotteessa esitetyt muutosprosentit kuvastavat kehitystä vuoden 2014 huhti−kesäkuussa verrattuna vuoden 2013 vastaavaan ajanjaksoon ellei toisin mainita.