Ohita navigaatio

Tullikoiran päivässä työ ja leikki sekoittuvat

Artikkeli julkaistu
07.07.2016 klo 11:00
Arkistointipäiväys
Matkustus
Seurasimme päivän ajan tullikoira Tertun ja tullikoiraksi harjoittelevan Hessu-pennun elämää.

Tullikoiran elämässä on yksi tärkeä sääntö: työn kuuluu olla kivaa.

”Työtä tehdään koiran ehdoilla”, kertoo tullitarkastaja, koiranohjaaja Jari Kuusisto.

”Päivään kuuluu useita lyhyitä työpyrähdyksiä, mutta myös paljon lepoa ja syömistä, jotta koira ei ylirasitu. Koiran ei ole tarkoitus edes huomata, että se on töissä, vaan huumeiden etsiminen on sille ennen kaikkea leikkiä.”

Jari ja huumekoira Terttu tarkastavat Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajia ja matkatavaroita sekä Helsingin kautta kulkevaa rahti- ja tavaraliikennettä. Parivaljakko on pitänyt yhtä nyt noin vuoden päivät, missä ajassa Terttu on kehittynyt tullikoirana.

”Terttu on Tullin ensimmäinen sileäkarvainen noutaja eli flätti. Se oli alkuun lähtökohtaisesti hieman haastava yksilö, mutta se on rohkaistunut paljon ja tekee nykyään töitä todella hyvin”, Kuusisto kertoo.

Pääasiassa tullikoirat ovat labradorinnoutajia. Sellainen on myös 17-viikkoinen pikkukoira Hessu, joka on tullut oppimaan Tertun rinnalla huumekoiran työtä. Hessun ohjaajana toimii Jani Laiho.

Ylivertainen hajuaisti tunnistaa huumeet

Suomen tulli on käyttänyt koiria apunaan vuodesta 1969. Tänä päivänä tullissa työskentelee yhteensä kymmeniä huume-, savuke, raha- ja räjähdekoiria. Koirat ovat tullille korvaamaton apu, sillä niillä on ylivertainen hajuaisti, joka kykenee tunnistamaan jalkapallokentän kokoisen alueen erilaisia hajuja. Koulutetut huumekoirat tunnistavat merkittävän osan tullilaitoksen selvittämistä huumausainerikoksista, ja koiratoiminta on myös tärkeää salakuljetusta ehkäisevässä työssä.

Koiran ja koiranohjaajan suhde on tiivis, sillä tullikoirat myös asuvat ohjaajansa luona.

”Koira koulutetaan tunnistamaan huumausaineet yksi kerrallaan. Ne reagoivat hajuihin missä ja milloin tahansa, eikä niillä ole ennakkoluuloja siitä, missä tai kenellä kiellettyjä aineita voi olla”, Jari kertoo.

Lentokentällä työskentely on koiralle suhteellisen rankkaa työtä, sillä tutkittavien matkustajien, laukkujen ja rahdin virta on loputon. Lentokenttä on ympäristönä levoton, ja siksi kentälle töihin tulevan koiran on kyettävä toimimaan rauhallisesti valtavan virikesuman keskellä.

Sillä aikaa, kun Terttu nuuhkii lentoaseman läpi tulevia matkustajia ja tarkistaa hihnoilta matkalaukkuja, Hessu-pentu totutteleekin vasta vilkkaaseen ympäristöön.

”Ympäristöopin tarkoitus on tehdä pennusta mahdollisimman rauhallinen ja peloton, jotta kentän hälinä ja erilaiset äänet eivät häiritse myöhemmin hajutyöskentelyä”, Laiho summaa.

Koiraelämää 24/7

Koiran ja koiranohjaajan suhde on tiivis, sillä tullikoirat myös asuvat ohjaajansa luona.

”Vietän perheenjäsenistäni ylivoimaisesti eniten aikaa koiran kanssa eli 24 tuntia vuorokaudessa”, Jari nauraa.

Jo pitkään tullissa työskennellyt Jani on nyt Hessu-koiran myötä ensi kertaa koiranohjaajan hommissa, ja kertoo, että työ on aika lailla unelmapesti.

”Halusin jo pitkään koiranohjaajaksi, mutta tilaisuus aukesi vasta nyt. Hessu on pehmeä mutta vilkas kaveri, niin kuin minäkin, joten tulemme hyvin toimeen.”

Myös matkustajissa tullikoirat herättävät pääasiassa positiivisia reaktioita. Tullikoiraksi sopiikin parhaiten avoin ja yhteistyökykyinen eläin, joka nauttii puuhaamisesta ja yhteistyöstä ihmisten kanssa.

Katso videomme Tertun ja Hessun elämästä kentällä yltä.

Lue lisää tullitarkastuksesta kentällä.