Kiitotie 2 remonttiin kesällä 2017

Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie 2 remontoidaan kesällä 2017. Täältä löydät lisätietoa remontista, kiitoteiden käytöstä sekä siitä, minne lentomelu suuntautuu remontin aikana.

Kiitotie 2:n remontti käynnistyy Helsinki-Vantaalla 29.5.2017 ja valmistuu 25.9.2017, kaksi viikkoa alkuperäistä aikataulua myöhemmin. Noin kolme kuukautta kestävän remontin aikana Helsinki-Vantaan kiitotie 15-33 eli tutummin kiitotie 2 peruskorjataan.

Vaikka lentoasemalla on kesän ajan käytössä vain kaksi kiitotietä kolmesta, Helsinki-Vantaan lentoliikenteen ennustetaan sujuvan kesäkuukausina normaaliin tapaan.

Normaaliolosuhteissa peruskorjauksella ei ole vaikutuksia operatiiviseen lentoliikenteeseen. Sen sijaan kiitoteiden käytön painotus muuttuu, kun lentoonlähtöihin ja laskeutumisiin saatetaan joutua käyttämään normaalista poikkeavia kiitoteitä ja laskeutumissuuntia.

Tästä syystä lentokoneista lähtevän äänen suuntautuminen poikkeaa kesäkuukausina totutusta. Myös tuuliolosuhteet vaikuttavat siihen, mille alueille melu suuntautuu.

Muutokset lentokonemeluun 29.5.-25.9.2017

Kun laskeutumisiin ensisijaisesti käytettävä kiitotie 2 on suljettuna, käytetään lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla laskeutumisiin ainoastaan kiitoteitä 1 (22L) ja 3 (22R) Keravan suunnasta. Iltapäivän ja illan ruuhka-aikoina käytetään laskeutumisiin samanaikaisesti kiitoteitä 1 ja 3. 

Muutoksista johtuen lentokonemelu lisääntyy kesäkuukausina Järvenpään, Tuusulan ja Keravan suunnissa. Nurmijärvellä melun määrä vähenee.

Espoon ja Länsi-Vantaan alueella lentokonemeluun ei ole odotettavissa muutoksia.

KUVA 1. Kiitoteiden käyttö lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla ruuhka-ajan ulkopuolella.

KUVA 2. Kiitoteiden käyttö lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla iltapäivän ja illan ruuhka-aikaan.

 

Melua tarkkaillaan jatkuvasti

Finavia työskentelee jatkuvasti lentokonemelun hallitsemiseksi Helsinki-Vantaan lähialueilla. Lentokonemelua pyritään hallitsemaan esimerkiksi optimoimalla kiitoteiden käyttöä ja lentoreittejä sekä muuttamalla lentokoneiden lähestymistapoja. Lentoasemaa ympäröivä melualue vaihtelee vuosittain tuuliolosuhteiden ja kiitoteiden käyttöön vaikuttavien kunnostustöiden vuoksi.

Lue lisää Finavian melunhallintasuunnitelmasta

Katso video kiitoteiden käyttöperiaatteista

Seuraa lentoreittejä lähes reaaliajassa Finavian lentoreittien seurantapalvelu WebTrakissa

Remonttitunnelmia kesältä 2015

Kesällä 2015 remontoimme Helsinki-Vantaan kiitotie 1:n. Katso tästä tunnelmia toissakesän remontista.

Lue lisää kiitoteiden käytöstä ja liikenteen jakautumisesta Helsinki-Vantaalla vuosikertomuksestamme.

Lentoasemat kehittyvät

Tiesitkö?

  • Helsinki-Vantaalla on kolme kiitotietä.
  • Lentokoneet nousevat ja laskeutuvat vastatuuleen.
  • Helsinki-Vantaalle tehdään vuodessa noin 170 000 lentoonlähtöä ja laskeutumista.
  • 70 % laskeutumisista on niin sanottuja vihreitä laskeutumisia, jotka vähentävät lentokoneiden polttoaineen kulutusta, päästöjä ja melua.