Koronatestaus Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Koronatestaukset mahdollistavat terveysturvallisen ja sujuvan matkustamisen myös pandemian aikana. Vantaan kaupunki on yhdessä HUS:in kanssa tehokkaasti testannut Helsinki-Vantaalla ulkomailta Suomeen saapuvia matkustajia. Myös vaihtomatkustajien testaus on mahdollista, jos kohdemaa vaatii testausta vaihtolentoasemalla. Suomeen saapuville matkustajille on lisäksi avattu Finentry-palvelu, joka sujuvoittaa ja helpottaa maahantuloa.

Ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien testaus

Elokuusta alkaen Suomeen saapuvilla lentomatkustajilla on ollut Helsinki-Vantaalla mahdollisuus päästä maksuttomaan koronatestiin. Terveysviranomaiset ovat myös kohdistetusti testanneet kokonaisia koneellisia ennen maahantuloa.

Tammikuun 8. päivästä alkaen Helsinki-Vantaalla käynnistyy ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien laajennettu testaus, jossa matkustajat ohjataan maksuttomaan koronatestiin joko lentokentällä tai Helsingin Sairaanhoitopiirin Finentry-palvelu.

Tarkempaa tietoa koronatestauksista saa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivuilta.

Helsinki-Vantaan koronatestauksista vastaavat yhteistyössä Vantaan kaupunki ja Helsingin Sairaanhoitopiiri HUS.

Koronakoirat tekevät tarkkaa työtä viruksen löytämiseksi

Helsinki-Vantaan koronakoirat ovat saaneet maailmalla paljon huomiota. Palvelu on tarkoitettu saapuville matkustajille. Jos testin tulos on positiivinen, matkustaja ohjataan lentoasemalla sijaitsevalle Vantaan kaupungin terveysinfopisteelle.

Koronakoirat työskentelevät testauspisteellä arkisin.Koronakoiratoiminnasta vastaa Vantaan kaupunki ja sen toteuttaa Wise Nose Academy.

Koronatestit ennen vaihtolennolle siirtymistä

Koronatestaus on Helsinki-Vantaalla mahdollista myös ennen jatkolennolle siirtymistä siinä tapauksessa, että kohdemaan viranomaiset edellyttävät testausta lähtömaan lisäksi vaihtoasemalla. Vaihtomatkustajien testauksista vastaavat lentoyhtiöt, ja matkustajien tulisikin olla yhteydessä omaan lentoyhtiöönsä.

Esimerkiksi Kiina on 7. marraskuuta 2020 alkaen vaatinut maahan saapuvien matkustajien testaamista sekä lähtömaassa että mahdollisella vaihtolentoasemalla. Kiinan-lennoille jatkavien matkustajien testaaminen onkin mahdollista Helsinki-Vantaalla lentoyhtiöiden kautta. Lue lisää Kiinaan suuntaavien vaihtomatkustajien testausvaatimuksista Kiinan suurlähetystön sivuilta.

Kun matkustat Suomesta ulkomaille

Yksittäiset maat saattavat lyhyelläkin varoitusajalla muuttaa maahantuloon liittyviä vaatimuksiaan ja rajoituksiaan. Selvitä kohdemaasi viranomaisten ohjeistus ennen lentoasemalle tuloa, jotta sinulla on mukanasi tarvittavat matkustusasiakirjat.

Lehtitietojen mukaan ulkominimisteriö suosittelee, että Suomesta ulkomaille matkustettaessa matkustajilla olisi aina mukanaan negatiivinen koronatestitodistus.

Helsinki-Vantaan porttialueella toimiva Lääkärikeskus Aavan matkailuklinikka tarjoaa koronatestausta. Lentoaseman läheisyydessä toimii myös muita yksityisiä palveluntarjoajia, joiden palveluvalikoimassa on koronatestaus.

Tärkeää tietoa matkustuksesta koronapandemian aikana