Lentomatkustus koronan aikana

Matkustajien turvallisuus on Finavialle ensisijaisen tärkeää. Huolehdimme turvallisuudesta lentoasemilla monin toimenpitein, jotta matkustajat voivat vierailla lentoasemillamme luottavaisin mielin.

Ennen lentoasemalle tuloa

Minne Suomesta voi matkustaa?

Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen ja lähteä Suomesta. THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

THL suosittelee 27.11.2021 välttämään kaikkea matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon, Eswatiniin (Swazimaa), Mosambikiin ja Malawiin.

Muista tarkistaa kohdemaasi mahdolliset maahantulo- ja matkustusdokumenttivaatimukset etukäteen.

Katso myös kohdat Mitä koronaohjeita minun pitää huomioida jo kotona? ja Pitääkö minulla olla negatiivinen koronatesti- tai rokotustodistus Suomeen saavuttaessa?

Mitä koronaohjeita minun pitää huomioida jo kotona?

Tarkista maahantulo-, koronatesti- ja karanteenimääräykset kohdemaasi viranomasilta ja omalta lentoyhtiöltäsi. Finnairin matkustajat saavat tieto Finnairin sivuilta.

Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteista saa ajankohtaista tietoa maan tilanteesta.

EU:n koronarokotustodistus, koronatestitulokset ja todistus sairastetusta koronataudista ovat saatavilla Omakannassa. Lue lisää EU:n koronatodistuksesta ja Omakannasta. Katso myös Helsinki-Vantaan koronatestipalvelut.

Tarkista matkavakuutuksesi kattavuus. Ota ulkomaanmatkalle mukaan passi.

Ota matkalle mukaan riittävästi maskeja. Katso myös kohdat Pitääkö minun käyttää maskia lentoasemalla ja Voinko ostaa maskeja lentoasemalta.

Tarkista, mitä tavaroita voit kuljettaa käsimatkatavaroissa ja mitä ruumaan menevissä matkatavaroissa. Noudata lentoyhtiösi antamia ohjeita matkatavaran määrästä ja painosta.

Tee lähtöselvitys kotona aina, kun se on mahdollista.

Mistä löydän terminaalien aukioloajat?

Voinko tulla Helsinki-Vantaalle saattamaan tai noutamaan matkustajia?

Kontaktien vähentämiseksi ja turvavälien säilyttämiseksi terminaalit 1 ja 2 ovat tällä hetkellä tarkoitettu vain matkustajille ja henkilökunnalle.

1.12.2021 alkaen liikennejärjestelyt muuttuvat. Uudet taksi- ja bussiasemat avautuvat terminaali 2:n kylkeen ja uusi yhteys juna-asemalle avataan. Matkustajien jättäminen pois autosta on mahdollista sekä terminaali 1:n että terminaali 2:n edustalla. Matkustajien noutamisen yhteydessä käytössä ovat terminaali 1:n ja terminaali 2:n pikaparkit.

Lue lisää uusista liikennejärjestelyistä.

Mitä teen, jos tunnen itseni sairaaksi?

Älä tule lentoasemalle, jos tunnet itsesi sairaaksi tai jos sinulla on Covid-19-taudin oireita. Sairaana ei pidä matkustaa.

Jos epäilet koronatartuntaa, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Lentoasemalla

Mitä koronaohjeita minun pitää noudattaa lentoasemalla?

  • Käytä aina maskia; kun lähdet matkalle, saavut matkalta tai kun tulet vastaan tai saatat matkustajia.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
  • Pidä riittävä turvaväli muihin matkustajiin ja henkilökuntaan.
  • Seuraa lentoaseman kuulutuksia ja kylttejä. Noudata henkilökunnan ohjeita.
  • Käytä itsepalveluautomaatteja, jos sinulla on ruumaan meneviä matkatavaroita tai teet lähtöselvityksen lentoasemalla.

Pitääkö minun käyttää maskia lentoasemalla?

Edellytämme maskin käyttöä kaikilta lentoasemillamme asioivilta.

Voinko vaihtaa konetta Helsinki-Vantaalla?

Koneen vaihtaminen Helsinki-Vantaalla on sallittua kotimaanlennoille Suomen maahantulonrajoitusten mukaisesti.

Koneen vaihtaminen ulkomaanlennoille on sallittua seuraavan transit-lentoaseman tai kohdemaan maahantulorajoitusten mukaisesti.

Tarkista aina vaihtoaseman tai kohdemaan maahantulorajoitukset ja mahdolliset testausvaatimukset kyseisen maan viranomaisilta ja omalta lentoyhtiöltäsi.

Lisätietoja saat Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Voinko ostaa maskeja lentoasemalta?

Voit hankkia suojamaskeja useista Helsinki-Vantaan myymälöistä ja kioskeista.

Myös useilla verkostolentoasemilla on myynnissä maskeja.

Mitkä ravintolat ja palvelut ovat tällä hetkellä avoinna lentoasemilla?

Löydät Finavian nettisivuilta tiedot palveluista, ravintoloista, kahviloista ja myymälöistä. Pyydämme huomioimaan, että osa palveluista on auki rajoitetusti.

Helsinki-Vantaan palvelut löydät täältä.

Koronapassi käytössä myös Helsinki-Vantaalla sijaitsevissa ravintoloissa. Lue lisää.

Tarkista verkostolentoasemien ja niiden palveluiden aukioloajat lentoasemien sivuilta.

Mitä Finavia on tehnyt koronan leviämisen estämiseksi?

Aloitimme tehostetun siivouksen ja pintojen desinfioinnin jo tammikuussa 2020. Helsinki-Vantaalla terminaaliin on sijoitettu yli 300 käsidesiannostelijaa. Turvatarkastuslaatikoiden puhdistusta on tehostettu UVC-teknologian avulla ja suuri määrä kosketuspintoja on käsitelty huonevalon ja ilman avulla aktivoituvalla pinnoitteella, joka tuhoaa sille laskeutuvat bakteerit ja virukset.

Turvaetäisyyksien säilyttämiseksi ja matkustusrajoitusten toteuttamiseksi matkustajien kulkureittejä on järjestelty uudelleen ja tiloihin otettavaa henkilömäärää on rajoitettu. Lisäksi olemme teipanneet lattiaan yli 2 000 turvavälitarraa. Iso osa asiakaspalvelupisteistä on suojattu pleksein.

Annoimme matkustajille vahvan maskisuosituksen toukokuussa 2020, olemme edellyttäneet maskin käyttöä lokakuusta 2020 alkaen. Henkilökunnan maskipakko tuli voimaan jo aikaisemmin.

Kuulutamme viranomaisten ohjeita sekä lähteville että saapuville matkustajille.

Olemme lisäksi sitoutuneet eurooppalaisen lentoturvallisuusjärjestön EASA:n terveysturvallisuussuosituksiin.

Millaisia koronatestauspalveluita Helsinki-Vantaalla on?

Siirry Koronatestaus Helsinki-Vantaalla lentoasemalla -sivulle, josta näet Helsinki-Vantaan lentoasemalla toimivat terveyspalveluiden tuottajat.

Suomeen saavuttaessa

Voinko tulla Suomeen?

Suomen kansalaisella on aina oikeus tulla Suomeen. Lisäksi jokaisella on oikeus lähteä Suomesta.

Täyden rokotussarjan saaneet ihmiset saavat matkustaa Suomeen kaikista maista. Viimeisestä rokotusannoksesta on täytynyt kulua aikaa vähintään 7 vuorokautta. Muista, että tartuntatautilain mukaiset velvoitteet koskevat kaikkia Suomeen saapuvia.

Matkustajat, jotka ovat saapumassa Suomeen muualta kuin EU- ja Schengen-alueelta, eivätkä ole saaneet täyttä covid-19-rokotussarjaa, saavat lisätietoja täältä.

Matkustaja, joka on oleskellut viimeisen 14 vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa, voi tulla Suomeen vain silloin, jos hänellä on siihen jokin alla olevassa listassa määritetyistä syistä saapua Suomeen. Lue lisää.

Pitääkö minun osallistua Suomeen saapuessani koronatodistusten tarkastukseen?

Tarkista THL:n sivuilla tuleeko sinun osallistua koronatodistusten tarkastukseen tai koronatestiin, kun saavut Suomeen.

Jos maa, josta saavut Suomeen, kuuluu terveystoimista vapautettujen maiden listalle, sinun ei tarvitse osallistua maahantulon yhteydessä järjestettyihin terveysturvallisuustoimiin. Muiden matkustajien tulee osallistua rokotus- ja koronatestitodistusten tarkistamisen. Lisätietoja saat THL:n sivuilta.

Tarkastustoiminnasta sekä koronatestauksesta vastaa yhteistyössä Vantaan kaupunki ja Helsingin Sairaanhoitopiiri HUS.

Jos saavut Suomeen Helsinki-Vantaan kautta, voit täyttää terveysviranomaisten vaatiman henkilötietolomakkeen etukäteen. Lomakkeen saat Vantaan kaupungin sivuilta.

Muista seurata aina THL:n matkustajaohjeita.
Katso myös kohta, milloin minun tulee välttää kontakteja?

Pitääkö minulla olla negatiivinen koronatesti- tai rokotustodistus Suomeen saavuttaessa?

Täytä Finentry ennen saapumistasi Suomeen. Finetryn täyttäminen etukäteen nopeuttaa koronatodistusten tarkastusta ja antaa ohjeet maahan saapumiseen.

Jos maa, josta saavut Suomeen, kuuluu terveystoimista vapautettujen maiden listalle, sinun ei tarvitse osallistua maahantulon yhteydessä järjestettyihin terveysturvallisuustoimiin. Muiden matkustajien tulee osallistua tarkastukseen, joka sisältää rokotus- ja koronatestitodistusten tarkistamisen. Lisätietoja saat THL:n sivuilta.

Jos sinulla ei ole todistusta negatiivisesta koronatestistä tai todistusta täydestä rokotussarjasta, tarkastus sisältää myös yksi- tai kaksivaiheisen Covid19-testauksen maahan tullessa ja/tai maahantulon jälkeen. Lisätietoja saat THL:n sivuilta.

Matkustajat, joilla ei ole vaadittavia todistuksia, voivat hakeutua ennen koronatodistusten tarkastusta Vantaan kaupungin maksuttomaan koronatestiin. Jos sinulla ei ole vaadittavia todistuksia sinun tulee osallistua testiin ennen siirtymistä tuloaulaan.

Jos jatkat Helsinki-Vantaan kautta kotimaan lennolle tai saavut Suomeen muun kuin Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta, noudata Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) matkustajaohjeita.

EU:n koronarokotustodistus, testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronataudista ovat saatavilla Omakannassa. Lue lisää EU:n koronatodistuksesta ja Omakannasta .

Milloin terveysviranomaiset suosittelevat kontaktien välttämistä Suomeen saavuttaessa?

Täyden rokotussarjan saaneiden matkustajien ei tarvitse välttää kontakteja.

THL suosittelee välttämään kontakteja, jos matkustajaa koskee velvollisuus osallistua koronavirustestiin 3-5 vuorokautta (72-120 tuntia) maahan saapumisen jälkeen.

Suositus välttää kontakteja koskee myös aikuisten kanssa matkalta palaavia vuonna 2006 ja sen jälkeen syntyneitä maahantulijoita silloin, kun aikuisten on lain mukaan osallistuttava koronatesteihin maahantulon yhteydessä. Jos aikuisilta ei vaadita koronatestejä, ei kontaktien välttämisen suositus koske heitä tai mukana matkustavia lapsia.

Katso THL:n sivuilta tilanteet, joissa matkustajan tulee käydä testissä ja milloin testiä ei tarvita..

THL suosittelee, että vältät kontakteja muihin kuin samassa asunnossa tai majapaikassa asuviin ihmisiin 14 vuorokauden ajan maahantulosta, jos et mene koronatesteihin lainkaan.

Poikkeukset kontaktien välttämis- ja testaussuosituksiin löydät THL:n sivuilta .

Jos saavut Suomeen Ivalon, Kittilän tai Rovaniemen lentoaseman kautta, käytössäsi on Laplandentry -järjestelmä. Kun täytät henkilötietolomakkeen, tietosi siirtyvät oleskelu- tai asuinkuntasi tartuntatautiviranomaisille. Viranomaiset voivat tarvittaessa olla sinuun yhteydessä ja antaa testaamiseen ja kontaktien välttämiseen liittyvää tietoa.

Lue lisää Laplandentrystä ja täytä lomake Lapin sairaanhoitopiirin nettisivuilta. Laplandentry - Covid-19 | lshp.fi

Muista seurata aina THL:n matkustajaohjeita.

Voinko mennä Helsinki-Vantaalla koronatestiin vaikka minua ei ohjattaisi koronatodistusten tarkastukseen?

Vaikka sinua ei Helsinki-Vantaalla ohjattaisi Vantaan kaupungin tarkastusprosessiin, voit silti osallistua Vantaan kaupungin järjestämään maksuttomaan koronavirustestiin.

Jos osallistut koronatestiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla, hakeudu testiin ennen siirtymistä tuloauloihin.

Jos jatkat Helsinki-Vantaan kautta kotimaan lennolle tai saavut Suomeen muun kuin Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta, noudata Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) matkustajaohjeita.

Mitä lentoaseman koronatestaus maksaa?

Vantaan kaupunki on Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestänyt ulkomailta saapuville matkustajille maahantulon yhteyteen maksuttoman koronatestauksen. Katso kohta, milloin minun pitää jäädä karanteeniin ja voinko lyhentää sitä.

Muilla lentoasemilla ei ole koronatestauspistettä. Paikallisen terveysviranomaisen yhteystiedot saat esitteestä, joka on saatavilla terminaalissa.

Helsingin Sairaanhoitopiirin HUS:in alueella asuvat voivat mennä maksuttomaan koronatestiin oman kotinsa lähellä sijaitsevaan HUS:n palvelupisteeseen. Ajanvaraus tehdään Finentry-palvelun kautta.

Voinko lähteä lentoasemalta bussilla tai junalla?

Täyden rokotussarjan saaneiden ei tarvitse välttää kontakteja Suomeen saapuessa.

THL suosittelee välttämään kontakteja, jos matkustajaa koskee velvollisuus osallistua koronavirustestiin 3-5 vuorokautta (72-120 tuntia) maahan saapumisen jälkeen.

Jos aikuisilta ei vaadita koronatestejä, ei kontaktien välttämisen suositus koske heitä tai mukana matkustavia lapsia. Katso THL:n sivuilta tarkemmat tiedot kontaktien välttämiseen.

Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa?

Jos sinulla on velvollisuus osallistua terveystarkastukseen, saat terveydenhuollon työntekijöiltä apua saapuessasi terveystarkastuspisteelle Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Kun saavut muille Finavian lentoasemille, ota välittömästi yhteys oman kotikuntasi terveydenhuoltoon. Yhteystiedot ovat saatavilla terminaalissa.

Noudata aina Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) matkustajaohjeita.

Voinko tulla matkustajia vastaan Helsinki-Vantaan terminaaliin?

Kontaktien vähentämiseksi ja turvavälien säilyttämiseksi terminaalit 1 ja 2 ovat tällä hetkellä tarkoitettu vain matkustajille ja henkilökunnalle.

1.12.2021 alkaen liikennejärjestelyt muuttuvat. Uudet taksi- ja bussiasemat avautuvat terminaali 2:n kylkeen ja uusi yhteys juna-asemalle avataan. Matkustajien jättäminen pois autosta on mahdollista sekä terminaali 1:n että terminaali 2:n edustalla. Matkustajien noutamisen yhteydessä käytössä ovat terminaali 1:n ja terminaali 2:n pikaparkit.

Lue lisää liikennejärjestelyistä.

FINENTRY

FINENTRY on HUS:n tuottama digitaalinen palvelu, joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta.

 

Koronatestaus Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Matkustajien koronatestaus pystytään Helsinki-Vantaalla toteuttamaan useilla eri tavoilla, mikä luo joustavuutta ja sujuvoittaa matkustamista.

 

Jos epäilet koronatartuntaa

Tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Terveysturvallisuus on osa vastuullisuutta

Noudatamme koronapandemian aikana Finavian hygienia- ja väljyyssuunnitelmaa, joka on luettavissa terveysturvallisuus-sivullamme.

Helsinki-Vantaa palkittiin: kokoluokkansa paras Euroopassa, palkinto myös hygieniatoimista covid-19 aikana