Lentomatkustus koronan aikana

Matkustajien turvallisuus on Finavialle ensisijaisen tärkeää. Huolehdimme turvallisuudesta lentoasemilla monin toimenpitein, jotta matkustajat voivat vierailla lentoasemillamme luottavaisin mielin.

Ennen lentoasemalle tuloa

Minne Suomesta voi matkustaa?

Suomen hallitus suosittelee, että tarpeetonta matkustamista ulkomaille tulisi välttää. Poikkeuksena ovat maat, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista. Lisäksi muuntuneen koronaviruksen vuoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että matkustamista Intiaan, Etelä-Afrikkaan ja Brasiliaan tulisi kokonaan välttää.

Katso myös kohta Mitä koronaohjeita minun pitää huomioida jo kotona.

Mitä koronaohjeita minun pitää huomioida jo kotona?

Useat maat rajoittavat tällä hetkellä maahantuloa. Tarkista maahantulo-, koronatesti- ja karanteenimääräykset kohdemaasi viranomasilta ja omalta lentoyhtiöltäsi (Finnairin matkustajille). Myös Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteista saa ajankohtaista tietoa maan tilanteesta. Katso myös Helsinki-Vantaan koronatestipalvelut.

Osa lentoyhtiöistä vaatii negatiivisen koronatestitodistuksen kohdemaan määrittelemällä kielellä ja paperitulosteena. Tarvittaessa tulosta todistus ennen lentoasemalle saapumista.

Tarkista matkavakuutuksesi kattavuus. Ota ulkomaanmatkalle mukaan passi.

Ota matkalle mukaan riittävästi maskeja. Katso myös kohdat Pitääkö minun käyttää maskia lentoasemalla ja Voinko ostaa maskeja lentoasemalta.

Tarkista, mitä tavaroita voit kuljettaa käsimatkatavaroissa ja mitä ruumaan menevissä matkatavaroissa. Noudata lentoyhtiösi antamia ohjeita matkatavaran määrästä ja painosta.

Tee lähtöselvitys kotona aina, kun se on mahdollista.

Mistä löydän terminaalien aukioloajat?

Voinko tulla Helsinki-Vantaalle saattamaan tai noutamaan matkustajia?

Kontaktien vähentämiseksi ja turvavälien säilyttämiseksi terminaali 2 on tällä hetkellä tarkoitettu vain matkustajille ja henkilökunnalle.

Matkustajien jättö ja nouto takseilla ja yksityisautoilla siirtyy terminaali 1:een 2.3.2021 alkaen. Lisää tietoa saat tiedotteestamme.

Mitä teen, jos tunnen itseni sairaaksi?

Älä tule lentoasemalle, jos tunnet itsesi sairaaksi tai jos sinulla on Covid-19-taudin oireita. Sairaana ei pidä matkustaa.

Jos epäilet koronatartuntaa, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Lentoasemalla

Mitä koronaohjeita minun pitää noudattaa lentoasemalla?

  • Käytä aina maskia; kun lähdet matkalle, saavut matkalta tai kun tulet vastaan tai saatat matkustajia.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
  • Pidä riittävä turvaväli muihin matkustajiin ja henkilökuntaan. THL suosittelee vähintään 2 metrin turvaväliä.
  • Seuraa lentoaseman kuulutuksia ja kylttejä. Noudata henkilökunnan ohjeita.
  • Käytä itsepalveluautomaatteja, jos sinulla on ruumaan meneviä matkatavaroita tai teet lähtöselvityksen lentoasemalla.

Pitääkö minun käyttää maskia lentoasemalla?

Edellytämme maskin käyttöä kaikilta lentoasemillamme asioivilta.

Voit hankkia suojamaskeja useista Helsinki-Vantaan myymälöistä ja kioskeista. Myös muun muassa Ivalossa, Rovaniemellä, Oulussa, Kittilässä, Kuusamossa ja Vaasassa on myynnissä maskeja.

Havainnekuva lentoaseman maskiohjeistuksesta matkustajille

Voinko vaihtaa konetta Helsinki-Vantaalla?

Koneen vaihtaminen Helsinki-Vantaalla on sallittua kotimaanlennoille sekä ulkomaanlennoille maahantulorajoitusten mukaisesti. Lisätietoja saat Rajavartiolaitoksen sivuilta .

Tarkista aina myös kohdemaasi maahantulorajoitukset ja mahdolliset testausvaatimukset kyseisen maan viranomaisilta ja omalta lentoyhtiöltäsi.

Voinko ostaa maskeja lentoasemalta?

Voit hankkia suojamaskeja useista Helsinki-Vantaan myymälöistä ja kioskeista.

Verkostolentoasemilla muun muassa Ivalossa, Rovaniemellä, Oulussa, Kittilässä, Kuusamossa ja Vaasassa on myynnissä maskeja.

Havainnekuva lentoaseman maskiohjeistuksesta matkustajille

Mitkä ravintolat ja palvelut ovat tällä hetkellä avoinna lentoasemilla?

Ravintoloiden ja palvelupisteiden aukioloajat vaihtelevat tällä hetkellä poikkeuksellisesta ja muuttuvasta tilanteesta johtuen.

Helsinki-Vantaan palveluiden aukioloajat voit tarkistaa tiedotteestamme.

Tarkista verkostolentoasemien ja niiden palveluiden aukioloajat lentoasemien sivuilta.

Mitä Finavia on tehnyt koronan leviämisen estämiseksi?

Aloitimme tehostetun siivouksen ja pintojen desinfioinnin jo tammikuussa. Terminaaliin on sijoitettu yli 300 käsidesiannostelijaa. Turvatarkastuslaatikoiden puhdistusta on tehostettu UVC-teknologian avulla.

Turvaetäisyyksien säilyttämiseksi ja matkustusrajoitusten toteuttamiseksi matkustajien kulkureittejä on järjestelty uudelleen ja tilojen kapasiteettia on rajoitettu. Lisäksi olemme teipanneet lattiaan yli 2 000 turvavälitarraa. Sata asiakaspalvelupistettä on suojattu pleksein ja lentoasemalle on hankittu yli 100 000 maskia.

Kuulutamme seitsemän minuutin välein kolmella eri kielellä viranomaisten ohjeita.

Olemme lisäksi sitoutuneet eurooppalaisen lentoturvallisuusjärjestön EASA:n terveysturvallisuussuosituksiin.

Millaisia koronatestauspalveluita Helsinki-Vantaalla on?

Siirry Koronatestaus Helsinki-Vantaalla lentoasemalla -sivulle, josta näet Helsinki-Vantaan lentoaseman koronatestauspalvelut.

Ulkomailta palattaessa

Milloin minun pitää jäädä karanteeniin ja voinko lyhentää sitä?

Jos olet täyttänyt Finentry-lomakkeen ja saanut sitä kautta ohjeita, toimi lomakkeen antamien ohjeiden mukaan. Jos et ole täyttänyt lomaketta, katso alla oleva ohjeet, jotka koskevat muita Suomeen saapuvia matkustajia.

Muille saapuville matkustajille Suomen terveysviranomaiset suosittelevat omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia. Voit lyhentää omaehtoista karanteenia kahdella vapaaehtoisella testillä.

Jos sinulla on maahan saapuessasi todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen maahantuloa, mene toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos toisen testin tulos on negatiivinen, voit keskeyttää omaehtoisen karanteenin.

Jos sinulla ei ole todistusta testistä, joka on otettu alle 72 tuntia ennen maahantuloa, Suomen terveysviranomaiset suosittelevat omaehtoista karanteenia riippumatta siitä, kauanko viivyt Suomessa. Voit lyhentää omaehtoista karanteenia menemällä testiin rajanylityspaikalla, kun saavut Suomeen. Jos rajanylityspaikalla ei ole mahdollista mennä testiin, voit mennä testiin oleskelu- tai asuinkunnassasi vuorokauden sisällä maahantulosta. Mene toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä testistä. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voit lopettaa omaehtoisen karanteenin.

Kun odotat testituloksia, pysy omaehtoisessa karanteenissa kotona tai majapaikassasi.

Poikkeukset karanteeni- ja testaussuosituksiin saat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilta . Sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin, jos sinulla on lääkärintodistus siitä, että olet sairastanut COVID-19-taudin alle 6 kuukautta sitten.

Pitääkö minulla olla negatiivinen koronatestitodistus Suomeen saavuttaessa?

Suomen terveysviranomaiset suosittelevat, että lentoyhtiöt vaatisivat Suomeen saapuvilta matkustajilta ennen koneeseen nousua negatiivisen koronatestitodistuksen. Tarkista testitodistusvaatimukset omalta lentoyhtiöltäsi.

Finnair hyväksyy myös koronarokotetodistuksen ensimmäisestä rokoteannoksesta koronatesti- tai immuniteettitodistuksen sijaan. Finnair suosittelee negatiivisen testitodistuksen hankkimista 12-15-vuotiaille maahantulon sujuvoittamiseksi. Lue lisää Finnairin sivuilta. Tarkista testitodistusvaatimukset omalta lentoyhtiöltäsi.

Katso myös kohta, milloin minun pitää jäädä karanteeniin ja voinko lyhentää sitä.

Pitääkö minun osallistua Suomeen saapuessani terveystarkastukseen?

Jos saavut Suomeen THL:n määrittelemästä riskimaasta, sinut ohjataan terveystarkastukseen. Voit tarkistaa riskimaat THL:n sivuilla olevasta kartasta.

Jos sinulla ei ole Suomeen saapuessasi esittää koronatestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronataudista, sinut ohjataan terveystarkastuksesta koronatestiin.

Jos saavut Suomeen Helsinki-Vantaan kautta, voit täyttää terveysviranomaisten vaatiman henkilötietolomakkeen etukäteen. Lomakkeen saat Vantaan kaupungin sivuilta.

Katso myös kohta, milloin minun pitää jäädä karanteeniin ja voinko lyhentää sitä.

Mitä lentoaseman koronatestaus maksaa?

Vantaan kaupunki on Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestänyt ulkomailta saapuville matkustajille maahantulon yhteyteen maksuttoman koronatestauksen. Katso kohta, milloin minun pitää jäädä karanteeniin ja voinko lyhentää sitä.

Muilla lentoasemilla ei ole koronatestauspistettä. Paikallisen terveysviranomaisen yhteystiedot saat esitteestä, joka on saatavilla terminaalissa.

Helsingin Sairaanhoitopiirin HUS:in alueella asuvat voivat mennä maksuttomaan koronatestiin oman kotinsa lähellä sijaitsevaan HUS:n palvelupisteeseen. Ajanvaraus tehdään Finentry-palvelun kautta.

Voinko lähteä lentoasemalta bussilla tai junalla?

Jos saavut matkustusrajoitusten piiriin kuuluvasta maasta, jatka matkaasi lentoasemalta omalla autolla tai taksilla. Vältä junien ja bussien käyttämistä.

Matkustusrajoitusten ja vapaan matkustuksen piirissä olevat maat voi tarkistaa THL:n sivuilta .

Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa?

Helsinki-Vantaalla sinut ohjataan lennon laskeuduttua lentoaseman maksuttomaan koronatestiin, jossa saat jatko-ohjeet terveydenhuollon ammattilaisilta. Tarvittaessa saat neuvontaa ja apua tuloaulojen 2A ja 2B välissä sijaitsevasta Vantaan kaupungin terveysneuvonnasta. Se on avoinna saapuvien lentojen mukaan.

Kun saavut muille Finavian lentoasemille, ota välittömästi yhteys oman kotikuntasi terveydenhuoltoon. Yhteystiedot ovat saatavilla terminaalissa terveysinfopisteen esitetelineestä.

Voinko tulla matkustajia vastaan Helsinki-Vantaan terminaaliin?

Kontaktien vähentämiseksi ja turvavälien säilyttämiseksi terminaali 2 on tällä hetkellä tarkoitettu vain matkustajille ja henkilökunnalle. Odota matkustajia joko terminaali 1:n aulassa tai autossa pysäköintialueella.

Matkustajien jättö ja nouto takseilla ja yksityisautoilla siirtyy terminaali 1:een 2.3.2021 alkaen. Lisää tietoa saat tiedotteestamme.

Koronatestaus Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Matkustajien koronatestaus pystytään Helsinki-Vantaalla toteuttamaan useilla eri tavoilla, mikä luo joustavuutta ja sujuvoittaa matkustamista.

 

Jos epäilet koronatartuntaa

Tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Terveysturvallisuus on osa vastuullisuutta

Noudatamme koronapandemian aikana Finavian hygienia- ja väljyyssuunnitelmaa, joka on luettavissa terveysturvallisuus-sivullamme.

 

Palveluiden aukioloajat lentoasemilla

Helsinki-Vantaa palkittiin: kokoluokkansa paras Euroopassa, palkinto myös hygieniatoimista covid-19 aikana

FINENTRY

FINENTRY on HUS:n tuottama digitaalinen palvelu, joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta.