guangzhou_opening_helsinki_airport_2.jpg
Julkaistu
13.5.2016 klo 09:00
Uutiskanava
Lehdistötiedote

Kiinalaiset ohittivat venäläiset Helsinki-Vantaan matkustajamäärissä ensimmäistä kertaa

Helsinki-Vantaan lentoaseman kasvu suuntautuu vahvasti Aasiaan. Vuonna 2015 kiinalaiset ohittivat venäläiset lentoaseman matkustajamäärissä ensimmäisen kerran. Kiinalaisten määrä kasvoi noin 50 prosenttia vuosien 2014 ja 2015 välillä.

Vuonna 2015 Helsinki-Vantaalla vieraili noin 300 000 kiinalaista matkustajaa. Tämä on noin 100 000 kiinalaista enemmän kuin vuonna 2014.

- Aasialaisten, etenkin kiinalaisten, turistien määrä Suomessa on merkittävässä kasvussa. Viime vuonna aasialaisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa kasvoivat 20 prosenttia, kiinalaisturistien jopa 40 prosenttia. Tämä trendi näkyy myös lentoasemillamme, erityisesti Helsinki-Vantaalla, Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finavialta kertoo.

Vuonna 2015 Helsinki-Vantaalla vieraili noin 300 000 kiinalaista matkustajaa. Tämä on noin 100 000 kiinalaista enemmän kuin vuonna 2014.

Helsinki-Vantaalla normaalisti merkittävän ryhmän, venäläismatkustajien, määrä puolestaan väheni tuntuvasti vuonna 2015. Viime vuonna venäläisiä oli Helsinki-Vantaalla noin 280 000, kun vuotta aikaisemmin luku oli lähes 400 000.

- Venäläiset ovat pitkään olleet Helsinki-Vantaan suurimpia matkustajaryhmiä. Nyt maan tilanne heijastuu lentoaseman matkustajamääriin ja koko Suomen matkailuun. Vuonna 2014 Helsinki-Vantaan matkustajista venäläisiä oli 5 %. Viime vuonna luku oli enää reilut 3 %. Etenkin Pietarin alueen reilut viisi miljoonaa asukasta ovat meille tärkeä kohderyhmä. Pietarista pääsee nyt junayhteydellä lentoasemalle saakka. Toivomme, että tämä saa venäläisten määrän Helsinki-Vantaalla taas nousuun, Haapasaari sanoo.

Vuonna 2015 kiinalaismatkustajien osuus Helsinki-Vantaan matkustajista oli 3,6 %. Luku tekee kiinalaisista lentoaseman neljänneksi suurimman ulkomaisen kansalaisuuden. Kärjessä ovat ruotsalaiset (5 %), saksalaiset (5 %) ja britit (4 %).

Suomalaisia Helsinki-Vantaan kaikista matkustajista oli ensimmäistä kertaa viime vuonna hieman alle puolet.

Finavia panostaa kiinalaisiin

Finavia solmi yhteistyösopimuksen Kiinan suurimman lentoasemaoperaattorin, Capital Airports Holding Companyn (CAH), kanssa ensimmäisenä eurooppalaisena lentoasemaoperaattorina tammikuussa 2016. Sopimuksen myötä Helsinki-Vantaa ja Aasian suurin lentoasema, Pekingin lentoasema, solmivat sisarlentoasemasopimuksen.

"Toukokuussa avasimme tilin Kiinan sosiaalisen median kanavaan, Weiboon".

Finavia panostaa kiinalaisiin matkustajiin voimakkaasti ja pyrkii tekemään heidän asiointinsa Helsinki-Vantaalla mahdollisimman helpoksi ja sujuvaksi.

- Verkkosivumme ja mobiilisovelluksemme ovat saatavilla kiinan kielellä. Lentoasemalla on kiinan kielisiä opasteita ja kiinan kielen taitoista asiakaspalveluhenkilökuntaa, Haapasaari luettelee.

Kiinalaiset ovat Finavialle houkutteleva matkustajaryhmä paitsi määränsä, myös kulutustottumustensa vuoksi. Kiinalaiset ovat lentoaseman ahkerimpia rahankäyttäjiä.

- Suosituimpia tuoteryhmiä kiinalaismatkustajien keskuudessa ovat kosmetiikka, korut, kellot ja muoti, erityisesti eurooppalaiset luksusbrändit. Kiinasta tulevat ostavat tax free -tuotteita sekä omiin tarpeisiinsa että pyynnöstä ystävilleen. Tunne siitä, että on tehnyt hyvän kaupan, on ostoskokemuksessa tärkeä, Helsinki-Vantaan kaupallisesta liiketoiminnasta vastaava Elena Stenholm Finavialta kertoo.

Kesällä 2016 Finavia tuo Helsinki-Vantaalle kiinan kielen taitoisia palveluoppaita, joiden tehtävänä on auttaa kiinalaismatkustajia liikkumaan lentoasemalla ja lisätä heidän kiinnostustaan lentoaseman palveluita kohtaan. Oppaat myös auttavat ostosten teossa ja vinkkaavat suomalaisista tuotteista, joita kiinalaiset suosivat tuliaisostoksissaan.

Helsinki-Vantaa on Aasian-yhteyksien määrällä mitattuna Euroopan viidenneksi suurin lentoasema. Vuonna 2016 Helsinki-Vantaalta on 17 suoraa kohdetta Aasiaan. Kiinassa kohteita on viisi: Chongqing, Guangzhou, Peking, Shanghai ja Xi’an.

Kiinalaisia palvellaan Helsinki-Vantaalla kiinaksi

Lisää lukuja faktoja Helsinki-Vantaan matkustajista

Lapin lumo houkuttelee aasialaisia

Aasialaisten Helsingistä Lappiin jatkavien matkustajien määrä kasvoi vuonna 2015 yli yhdeksän prosenttia.

Vuonna 2015 yhä useamman matkustajan jatkolento Helsinki-Vantaalta suuntautui Lappiin. Aasialaisten Helsingistä Lappiin jatkavien matkustajien kasvoi yli yhdeksän prosenttia.

Lähtömaista ylivoimaisesti eniten vaihtomatkustajia tuli Japanista. Kiinasta, Hongkongista ja Singaporesta saapuneiden määrä kasvoi eniten.

Esimerkiksi kiinalaisten turistien yöpymiset Inari-Saariselkä-alueella kasvoivat vakuuttavat 70 prosenttia. Tämä kasvu on näkynyt myös Ivalon lentoaseman matkustajaluvuissa.

Finavia osallistuu kumppaninsa Visit Finlandin kanssa Pekingissä 13.–15.5. järjestettävään Moi Helsinki -tapahtumaan. Tapahtuman tavoitteena on edistää suomalaisen kulttuurin näkyvyyttä ja suomalaisten yritysten liiketoimintaa Kiinassa ja lisätä Helsingin tunnettuutta matkailu- ja investointikohteena. Tapahtumalla juhlistetaan myös kaupunkien kymmenvuotista ystävyyskaupunkisuhdetta.

 

Lue seuraavaksi

Finavian yhtiökokouksen päätökset

Finavia Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 17.3.2017 Helsingissä.

Maailmanluokan lentoasemia luotsaamassa

Suomi on syrjässä ja harvaan asuttu, mutta meiltä on hyvät lentoyhteydet maailmalle ja takaisin. Saavutettavuudella on suuri merkitys maamme kilpailukyvylle...

Finavian vuoden 2016 tilinpäätös julkaistu

Finavia Oyj julkaisi tänään tilinpäätöksensä vuodelta 2016.

Finavian kannattavuus vahvistui ennätystasolle 2016

Finavia-konsernin liikevaihto ja kannattavuus vahvistuivat kaikkien aikojen ennätykseen vuonna 2016. Konsernin liikevaihto kasvoi vauhdikkaasti (+7,9 %) ja oli 380,9...