Mick_Jagger.jpg
Julkaistu
14.4.2017 klo 10:00
Uutiskanava
Uutinen
Aiheet
Ilmailu

Helsinki-Vantaan kuuluisat vieraat: Rolling Stones, 1970

Rollarit heitti vuonna 1970 Helsingissä maailman ensimmäisen olympiastadionkonsertin. Lentokentällä he eivät kuitenkaan saaneet varsinaisesti lämmintä vastaanottoa.

Finavian juttusarjassa esitellään kansakunnan muistiin painuneita vierailuja Helsinki-Vantaalla. Tässä osassa muistellaan Rolling Stonesin toista Suomen-vierailua vuodelta 1970.

”Tänään ne vierivät! Rolling Stones in Concert Olympiastadionilla klo 20.00.”

Näin julisti Suosikki-lehti kesällä 1970, kun yksi sen hetken kuumimmista livebändeistä, Rolling Stones, oli saapumassa toiselle Suomen-vierailulleen. Edellisen kerran Stones oli soittanut Suomessa viisi vuotta aiemmin, Porin Yyterissä. Helsingin-keikasta kaavailtiin kuitenkin suurieleisempää: se oli jopa maailman mittakaavassa ensimmäinen olympiastadionilla järjestetty konsertti.

Helsinki-Vantaalle saapui suosionsa huipulla paistatteleva Rolling Stones aidossa 60–70-lukujen taitteen rokkikukkotyylissä. Valitettavasti uutiset Stonesin, ja etenkin yhtyeen keulakuva Mick Jaggerin, villistä elämäntyylistä ja huumeidenkäytöstä olivat kuitenkin kiirineet Suomeen, minkä vuoksi tulli otti yhtyeen syyniin heti lentoasemalla. Aikalaisuutisoinnin mukaan Jagger piti ratsiaa täysin kohtuuttomana ja haukkui tiedotusvälineissä Suomea poliisivaltioksi. 

Ilmeisesti tulli ei löytänyt bändin hallusta laittomuuksia, sillä stadionkeikka saatiin järjestettyä normaalisti. Lipunmyynti tosin jäi Rollareiden suursuosiosta huolimatta suhteellisen surkeaksi: yleisöä kertyi arviolta vain 5 500 henkeä, ja käytössä oli lopulta vain Olympiastadionin toinen pääty. 10 markkaa maksaneet liput olivat 70-luvun alun suomalaisnuorille ilmeisesti turhan tyyriitä (tuolloin suomalaisten keskimääräinen kuukausipalkka oli 200 markkaa).

Myös stadionin ulkopuolelle kertyi kosolti nuorta yleisöä kuuntelemaan konserttia.

Myös stadionin ulkopuolelle kertyi kosolti nuorta yleisöä kuuntelemaan konserttia. Osa heistä pyrki jopa väkisin sisälle, mutta järjestyksenvalvojat ja poliisit saivat pidettyä suurimman osan sisälle yrittäneistä ulkopuolella.

Keikka teki paikalla olleisiin suuren vaikutuksen. Näin jalkapalloilija Atik Ismail muisteli Rollareiden stadionkeikkaa Iltalehdessä vuonna 2007:

”Mä olin kolmetoista. Kiisin himasta skuttan läpi kohti Olympiastadikkaa. Mulla oli boltsi tarakalla, klubin verkkarit päällä. Pikkasen pelotti, mitä mutsi ja faija tuumaa. Jaggerista oli ollut lehdessä iso juttu. Ne ratsattiin, kun kone laskeutui Seutulaan. Mutta mä olin kiltti. Ja silti mä diggasin kivistä. Sisko toi niiden levyn ja se kolahti. Se oli Rolling Stones No 2. Ekan puolen eka biisi, se Everybody needs somebody to love, soi päässä, kun istuin penkeille, valotaulun alapuolelle. Mitä soittoa ja rokettirytmin potkua! Tulin himaan. Sain selkääni, mutta ei se sattunut.”

Lähteet: stadion.fi, iltalehti.fi, nyt.fi 
Kuva: Olavi Kaskisuo Collection / Lehtikuva Kuva

Mikä vierailu Helsinki-Vantaan historiasta on jäänyt sinun mieleesi? Olitko itse lentokentällä vastaanottamassa merkkihenkilöä? Vinkkaa meille, mistä vierailusta haluaisit lukea sivuiltamme osoitteeseen comms@finavia.fi.

Lue seuraavaksi

Ilmavoimien satavuotisjuhla valtaa Jyväskylän lentoaseman ensi kesänä

Ilmavoimien juhlalentonäytös järjestetään Jyväskylän lentoasemalla kesällä 2018. Lentoasemalla on pitkä historia sotilaslentokenttänä.

Suomalaisen lentämisen historia: 1930-luku – Bremerin sankarimatkat ja ilmavoimat talvisodassa

1930-luvun suomalaisen ilmailun suurimpia sankareita oli lentäjä Väinö Bremer. Vuosikymmenen loppupuolta hallitsi sodan uhka, ja 30-luvun päätteeksi Suomen ilmavoimat...

Finavia pääyhteistyökumppanina Kaivopuiston lentonäytöksessä

Ainutlaatuinen Kaivopuiston lentonäytös järjestetään alle viikon kuluttua. Finavia on näkyvästi mukana tapahtumassa.

Lentokoneet: Viisi faktaa ATR 72 –koneesta

Pieni mutta pippurinen ATR 72 on suosittu konemalli lyhyillä reiteillä ympäri maailmaa.