ATR_kone.jpg
Julkaistu
31.5.2017 klo 09:00
Uutiskanava
Uutinen
Aiheet
Ilmailu

Lentokoneet: Viisi faktaa ATR 72 –koneesta

Pieni mutta pippurinen ATR 72 on suosittu konemalli lyhyillä reiteillä ympäri maailmaa.

1. ATR 72 on kaksimoottorinen potkuriturbiinilentokone, eli sen voimanlähteenä toimivat suihkumoottoreiden sijasta hiljaiset ja taloudelliset potkurit. Tämä tekee siitä erinomaisen koneen lyhyille lennoille. ATR 72:n moottorit valmistaa Pratt & Whitney Canada.

2. Ranskalais-italialainen ATR (Avions de Transport Regional) kehitti konetyypin 1980-luvulla. Finnair oli ensimmäinen lentoyhtiö, joka otti sen kaupalliseen käyttöön: ensimmäinen lento lennettiin 27.10.1989.

3. Jos olet lentänyt Norralla (Nordic Regional Airlines, aikaisemmin FlyBe), on hyvinkin mahdollista, että taitoit matkasi juuri ATR 72:lla: lentoyhtiöllä on 12 tämän mallin konetta.

4. Konetyyppiin mahtuu keskimäärin 70 matkustajaa, mistä malli on myös saanut nimensä, sekä kahdesta neljään miehistön jäsentä – juuri sopivasti lyhyemmille lennoille.

5. ATR 72 on suosittu malli kaikkialla maailmassa Indonesiasta Brasiliaan, ja vuoteen 2017 mennessä konetta onkin valmistettu 960 kappaletta. Konetyyppi tarvitsee suihkumallia lyhyemmän kiitoradan, joten se voi myös liikennöidä useammalle kentälle.

Lue lisää Airbus 350 –mallista

Lue seuraavaksi

Helsinki-Vantaan näköalatasanteen ulkoterassi on jälleen auki

Kesän aikana suljettuna ollut katseluterassin ulko-osa on avattu lentokoneiden ystävien iloksi.

Huippuasiantuntijan haastattelu: loputon kiitotie

Olisiko ympyrän muotoinen kiitotie vastaus lentoliikenteen kapasiteettihaasteisiin? Henk Hesselink Alankomaiden lentoliikennekeskuksesta kertoo 360-kiitotiestä, joka...

Kaksoiselämää pilvien päällä: tiesitkö, että nämä tunnetut henkilöt ovat toimineet lentäjinä?

Lentokärpänen puraisi niin brittiläistä kirjailijaa kuin brasilialaista supermallia.

Kuinka lentokoneet siivotaan?

Lentokoneen siivous vaatii erinomaista tiimityötä ahtaassa matkustamotilassa.