Finavia_maailmanluokan lentoasema.jpg
Julkaistu
15.3.2017 klo 20:00
Uutiskanava
Uutinen

Maailmanluokan lentoasemia luotsaamassa

Suomi on syrjässä ja harvaan asuttu, mutta meiltä on hyvät lentoyhteydet maailmalle ja takaisin. Saavutettavuudella on suuri merkitys maamme kilpailukyvylle globaaleilla markkinoilla. Myös Finavian kilpailukenttä on kansainvälinen, ja siksi kaikessa toiminnassa pyritään maailman huipputasolle. 

Kilpailu lentoasemien välillä on kovaa: ne tavoittelevat samoja lentoyhtiöitä ja matkustajia sekä uusia reittiavauksia. Valttikortteja kilvassa ovat ainakin korkea palvelutaso ja kustannustehokas, vastuullinen toiminta. Helsinki-Vantaan lentoasema on pärjännyt viimeaikaisissa vertailuissa loistavasti: Travellinkin matkustajakyselyssä se rankattiin maailman ykköseksi, ja SkyTraxin vastaavassa listauksessa sijoitus oli Pohjolan parhaana 15.  

Kaikilla lentoasemaoperaattoreilla on kasvun mahdollisuuksia ja kova halu petrata toimintaansa, sillä lentomatkustuksen uskotaan lisääntyvän huomattavasti tulevien vuosien aikana. Tähän varautuakseen Finavia käynnisti vuonna 2014 laajan investointiohjelman, joka ulottuu Helsinki-Vantaalta Lapin lentoasemille ja kiitoteiltä matkustajakokemuksen kehittämiseen. Ajatuksena on, että päälentoasemamme voi yksinään palvella 20 miljoonaa vuotuista matkustajaa 2020 lähtien, siinä missä tällä hetkellä luku vastaa lähes kaikkea trafiikkia 21 Finavian ylläpitämällä lentoasemalla vuosittain.

Kaupallinen ja yhteiskunnallinen toimija

Vuoden 2015 lopussa toteutetun kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista 69 prosenttia luulee Finavian toimivan osittain tai kokonaan verorahoilla. Finavia on valtio-omisteinen, mutta täysin kaupallinen toimija, jota ei tueta julkisin varoin. Finavian liikevaihto, joka vuonna 2016 oli huomattavat 381 miljoonaa euroa, muodostuu lentoyhtiöille ja matkustajille tarjottavista palveluista. Kulunut vuosi lupaa yhtiölle hyvää: matkustajamäärät ja kannattavuus nousivat ennätystasolle.

Lentoasemat vaikuttavat Suomen saavutettavuuteen ja kilpailukykyyn.

Finavialla on yhteiskunnallisesti merkittävä rooli veronmaksajana ja työllistäjänä. Lisäksi sen lentoasemilla on korvaamaton vaikutus Suomen saavutettavuuteen ja kilpailukykyyn, kattavat ja luotettavat lentoyhteydet kun ovat kriittinen toiminnan edellytys yrityksille ja matkailulle. Ihmiset ja tavarat risteilevät entistä vilkkaammin maiden sisällä sekä niiden välillä ja kautta, eikä mikään muu liikennemuoto mahdollista yhtä nopeita kansainvälisiä yhteyksiä kuin lentäminen.  

Reilu reittivalikoima ja odotukset ylittävä palvelu

Finavian menestymisessä Helsinki-Vantaan rooli olennainen. Ensinnäkin sen tärkeä asema vaihtolentokenttänä Euroopan ja Aasian välissä takaa meille maamme kokoon nähden ylivertaiset kansainväliset yhteydet: Helsinki-Vantaalta pääsee suorilla lennoilla esimerkiksi 17 Aasian kohteeseen. Toiseksi Helsinki-Vantaan tuotoilla rahoitetaan laajaa maakuntalentoasemien verkostoa, eli lentämällä pääsee suoraan myös mille puolelle Suomea tahansa.

Matkustajien näkökulmasta lentoasemasta tekee hyvän paitsi reittivalikoima myös toiminnan sujuvuus ja palvelutaso. Erityisesti vaihtomatkustajat arvostavat Suomen lentoasemien kompaktiutta ja lyhyitä vaihtoaikoja. Kun kentällä kuitenkin aina vietetään jonkin verran aikaa, on sanomattakin selvää, että kunnon ravintola-ateria ja tunnelmallisesti sisustettu odotusaula voittavat välipala-automaatin ja harmaat käytävät. Finavia on panostanut merkittäviin lentoasemiinsa tuomalla matkustajille vaihtoehtoja erikoiskahviloista elämysmyymälöihin sekä pelialueista GoSleep-uniputkiin.   

Finavian menestymisessä Helsinki-Vantaan rooli olennainen.

Lentoyhtiöasiakkaiden keskuudessa kovaa valuuttaa ovat lentoaseman toimintavarmuus, tehokkuus ja edullisuus. Suomen lentokentät ovat aina auki, vaikka sääolot vaihtelevat ja pohjoisessa on pitkät talvet. Kansainvälisestikin noteerattu lumi- ja kunnossapito-osaamisemme perustuu ennakointiin, kalustoon ja yhteistyöhön. Koneiden kääntymiset asematasolla ovat Finavian lentoasemilla ennätys lyhyitä, mikä parantaa kustannustehokkuutta ja osaltaan mahdollistaa edulliset lentoasemamaksut. Helsinki-Vantaa on lentoyhtiöille Euroopan neljänneksi edullisin päälentoasema.

Asiakaskokemus koostuu lukuisista palasista

Koska Finavian tavoitteena on vahvistaa kilpailuasemaansa lentokenttien kärkikastissa, toimintaa ja tehokkuutta viilataan jatkuvasti. Yhtä lailla tärkeää on vastuullisuudesta huolehtiminen. Finavian tähtäimessä on hiilineutraalisuus ja töitä tehdään entistäkin lujemmin päästöjen vähentämiseksi. 

Investointiohjelman laajennus- ja parannustöiden ohessa panostetaan lisäksi muun muassa asiakaskokemukseen. Sujuvuus ja eri matkustajaryhmien tarpeet ovat painopisteinä digitaalisten ratkaisujen kehittämisessä ja henkilökunnan palvelukoulutuksissa. Kukaan lentoasemien työntekijöistä ei ole “vaan täällä töissä”, vaan palvelualttius kuuluu kaikkien kentillä työskentelevien työnkuvaan. Ajatuksena on, että matkustaja voi kysyä neuvoa yhtä hyvin turvatarkastajalta, myyjältä kuin vaikkapa matkatavaroiden kantajalta. 

For Smooth Travelling on palvelulupaus, jonka lentoasemien ammattilaiset toteuttavat yhdessä kokoamalla valtavan palapelin uudestaan joka päivä ja joka ikinen yö, jokaiselle matkustajalle ja lennolle erikseen. 

Lue lisää


Finavian strategian ytimessä on kehittää Helsinki-Vantaan lentoasemaa johtavana vaihtoasemana, mikä hyödyttää koko lentoasemaverkostoa ja Suomea. Yhtiön vahva tulos mahdollistaa panostukset, joilla parannetaan edelleen muun muassa suorituskykyä, vastuullisuutta ja asiakaslähtöisyyttä.

Tämä artikkeli on osa Finavian vuoden 2016 vuosikertomuskokonaisuutta. Tutustu koko vuosikertomukseen täällä.

 

Lue seuraavaksi

Finavian yhtiökokouksen päätökset

Finavia Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 17.3.2017 Helsingissä.

Maailmanluokan lentoasemia luotsaamassa

Suomi on syrjässä ja harvaan asuttu, mutta meiltä on hyvät lentoyhteydet maailmalle ja takaisin. Saavutettavuudella on suuri merkitys maamme kilpailukyvylle...

Finavian vuoden 2016 tilinpäätös julkaistu

Finavia Oyj julkaisi tänään tilinpäätöksensä vuodelta 2016.

Finavian kannattavuus vahvistui ennätystasolle 2016

Finavia-konsernin liikevaihto ja kannattavuus vahvistuivat kaikkien aikojen ennätykseen vuonna 2016. Konsernin liikevaihto kasvoi vauhdikkaasti (+7,9 %) ja oli 380,9...