Ohita navigaatio

Pohjoisen taikaa: Kahdeksan vuodenaikaa toivottavat tervetulleeksi Lappiin

Artikkeli julkaistu
22.01.2017 klo 10:28
Arkistointipäiväys
Picture of Lapland Northern Lights in Ivalo
Matkustus
Suomi on kuuluisa vaihtelevista vuodenajoistaan: kevät, kesä, syksy ja talvi. Lappi pistää paremmaksi.

Napapiirin tuntumassa ja sen yläpuolella vuodeaikoja on kahdeksan. Vuodenajat on nimetty kuvaavin nimin: pakkastalvi, hankikantokevät, jäidenlähtökevät, keskiyönaurinko, sadonkorjuu, ruska, ensilumi ja joulukaamos.

Nauti luonnon järjestämästä valoshow’sta omassa iglussa

Kylmä ja tumma pakkastalvi on pohjoisen tunnelmallisinta aikaa. Takkatuli ja vahvat riistaruoat lämmittävät silloin vierailijaa. Lumen peittämä luonto on hiljaa, kuin luodakseen kontrastin tähtien ja revontulien välkkyvälle, värikkäälle näytökselle.

Ivalon lentoasema tarjoaa mahdollisuuden päästä vierailemaan keskelle Lapin valkoista erämaata. Kentältä linja-auto vie puolessa tunnissa Kakslauttaseen, jonka lasikattoisissa igluissa voi majoittua revontulten alla. Hiljaisuus ja pimeys ovat elämyksiä, joita ei maailman matkakohteissa saa edes rahalla.

Lue lisää Lapin pohjoisimmasta lentoasemasta

Vuoden hiihtokeskus 2016: Täältä löydät palkitut rinteet

Kun keskitalven pimein aika, kaamos, hellittää, ei pohjoista aurinkoa pidättele enää mikään. Hankikantokevään koittaessa päivä pitenee, matalalta paistavan auringon valo kertautuu kirkkaan valkoisista hangista ja varjot katoavat. Ladulla ja rinteessä on mukavaa, kun pakkanen ei pure enää niin vimmatusti.

Talviurheilun ystävät lentävät reilussa tunnissa Helsingistä Kittilään nauttimaan kauden viimeisistä ja parhaista laskuista. Vuoden hiihtokeskukseksi 2016 valitun Levin 43 rinteestä osa on auki vielä toukokuussakin.

Gondoli-hissillä voi matkustaa ilman suksiakin, jos näköalat naapurituntureille Pallakselle, Aakenukselle, Olokselle ja Ylläkselle kiehtovat.

Tutustu Kittilän lentoaseman uusittuihin palveluihin

Naimisiin lumilinnassa?

Koska Lapin kevätyöt ovat kylmiä ja kirpeitä, voi maailman suurinta lumilinnaa ihailla huhtikuuhun saakka. Kemin Lumilinnassa voi yöpyä, syödä tai mennä vaikka naimisiin. Lumilinna rakennetaan joka vuosi uudestaan, aina vaihtuvan teeman mukaiseksi.

Vuonna 2017 teemaksi on valittu 100-vuotias Suomi. Meri-Lapin luontokin kuvastaa Suomea hienosti ollen ainutlaatuinen yhdistelmä arktista merta sekä Lapin metsiä ja soita. Kemin edustalla meri jäätyy talveksi, ja kun jäät lähtevät, saavat muuttolinnut tulla ja kesä voi alkaa.

Lumilinna ja Kemin arktiset rannat ovat vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä Kemi-Tornion lentoasemalta

Suomen kuuluisin vaellusreitti: Karhunkierros

Kokenutkin matkailija pääsee Lapissa kokemaan aivan uudenlaiseen aikaeron, kun keskikesällä aurinko ei laske lainkaan.

Kuusamon korkeudella yötön yö kestää kesäkuun puolivälistä heinäkuun alkuun. Luonto ottaa kesästä irti kaiken minkä ehtii ja niin ihmisenkin kannattaa: vaeltaminen on kaikille sopiva luonnossa liikkumistapa, jota voi harrastaa läpi kesän.

Alkukesällä valloittaa valoisuus ja loppukesällä lämpö ja vehreys. Suomen kuuluisin vaellusreitti Karhunkierros tarjoaa 80 kilometriä runsasta luonnonmetsää puroineen ja kukkuloineen. Oulangan kansallispuistossa kulkevalle reitille pääsee helposti lentämällä Kuusamoon.

Kuusamon lentoasema on elämys jo itsessään

Syysretki tunturiin, Suomen pisimpiin portaisiin

Kahden tunnin ajomatkan päässä Enontekiön lentoasemalta on Kilpisjärvi, josta alkaa reitti kohti koko Lapin tunnistettavinta siluettia. Saana-tunturin laelle vievät Suomen pisimmät portaat ja ne kannattaa kiivetä, sillä maisema on henkeä salpaavan kaunis.

Saanan korkeimmalla kohdalla, kuten monilla muillakin Lapin tuntureilla on kivikasa, ja kivikasassa vieraskirja. Sanotaan, että vanhan saamelaistavan mukaan jokaisen huipun ylittäneen tulisi jättää kivi kekoon.

Ruska alkaa näillä leveyksillä elo-syyskuun vaihteessa ja siitä tulee sitä värikkäämpi, mitä nopeammin yöpakkaset yllättävät. Ruska värittää puiden lehdet ja aluskasvillisuuden räikeisiin väreihin ja valmistaa ne pian saapuvaan ensilumen aikaan. Ensilumi sulaa yleensä pian pois, mutta se on jo talven alku, ja marraskuun tienoilla saapuu pysyvä lumi.

Tutkimusmatka arktiseen erämaahan kulkee Enontekiön lentoaseman kautta

Joulupukin pajakylä on suosittu vierailukohde

Vuodenajat alkavat ja päättyvät talveen, ja koko vuoden kruunaa mustavalkoinen kaamos.

Kaamos tarkoittaa aikaa, jolloin aurinko pysyttelee horisontin takana. Pohjoisimmassa Suomessa kaamos kestää jopa puolitoista kuukautta, mutta täydellistä ei pimeys silti ole päivän sinisen hämärän, revontulten ja kuun heijastuessa kaiken peittävästä lumesta.

Joulupukin kotikaupungissa Rovaniemellä kaamos ei pääse häiritsemään! Tunnelmallinen, talvinen hämärä antaa hyvän syyn sytyttää jouluvaloja ja kynttilöitä kaupunkiin, jossa joulunpunainen on ympärivuotinen tunnusväri. Aivan Rovaniemen lentoaseman vieressä on Joulupukin Pajakylä, jossa pääsee tapamaan Joulupukin tonttuineen ja ylittämään Napapiirin jalan.

Rovaniemen lentoasemalta voit lähettää kortin tai kirjeen varustettuna Napapiirin omalla postileimalla

Saiko Lappi kiinnostuksesi heräämään? Lumoudu lisää täällä!