1. Mistä on kyse?

Helsinki-Vantaan terminaali 2 uudistuu vuonna 2021, kun sen uusi upea sisäänkäynti avataan 1. joulukuuta. Samalla kohentuvat lentoaseman pysäköinti- ja joukkoliikennejärjestelyt. Lähtöselvitys- ja turvatarkastuspalvelut valmistuvat muutama kuukausi myöhemmin, ja ne saadaan käyttöön ennen kesää 2022.

Uudisrakentamisen lisäksi nykyiset tulo- ja lähtöaulat kokevat täydellisen muodonmuutoksen, ja ne liitetään osaksi porttialuetta. Näin saadaan runsaasti uutta tilaa ja mahdollisuuksia kehittää matkustajien palveluita.

Terminaali 2:n laajentaminen on osa Finavian miljardin euron investointiohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan kilpailuasemaa merkittävänä eurooppalaisena lentokenttänä.

2. Mikä on laajennustöiden aikataulu?

Terminaali 2:n laajentaminen käynnistyi tammikuussa 2019. Kaikki on valmista vuonna 2023, jolloin myös Finavian kymmenvuotinen investointiohjelma päättyy.

3. Miten rakennustyöt näkyvät matkustajille?

Uudesta terminaalista tulee uskomattoman upea rakennus, mutta ennen kuin kaikki on valmista, tiedossa on häiriöitä.

Rakentaminen aiheuttaa melua, pölyä ja kaikenlaista epämukavuutta - kävelymatkat pitenevät ja palvelut vaihtavat paikkaa. Lisäksi lentoaseman alueella tehdään räjäytyksiä ja poraamista, mikä aiheuttaa liikenteen pysäytyksiä sisäänajoteillä ja terminaalien edustoilla.

4. Miten matkustajien tulee varautua muutoksiin?

Nämä kolme ohjetta helpottavat ja sujuvoittavat matkantekoa rakennustöiden aikana.

  1. Tarkista ajantasainen tieto aina ennen lentoasemalle tuloa.
  2. Tule ajoissa lentoasemalle ja varaa riittävästi aikaa lentokentällä liikkumiseen.
  3. Varaa pysäköinti etukäteen, jotta pääset haluamallesi parkkipaikalle.

5. Miten työt vaikuttavat omalla autolla lentoasemalle saapuviin?

Terminaalin edustalla on iso, noin 4,5 hehtaarin kokoinen työmaa. Ajoreitit ovat kaventuneet ja muuttuneet. Pyydämme omalla autolla lentoasemalla saapuvia noudattamaan yleistä varovaisuutta ja ajamaan nopeusrajoitusten mukaisesti.

6. Miten terminaalien ja parkkipaikkojen välillä pääsee liikkumaan?

  • Terminaali 1:n ja terminaali 2:n välillä pääsee liikkumaan jalkaisin  sisäkautta, terminaalit yhdistävää käytävää pitkin.
  • P3:sta pääsee terminaali 2:een kävellen terminaali 1:n kautta. P3A-parkkihallin pohjakerroksesta (kerros T) johtaa  kävelytunneli ensin terminaali 1:een ja sieltä edelleen yhdyskäytävää pitkin terminaali 2:een. Matkaa kertyy noin 300 metriä.
  • P5:sta pääsee kävellen terminaali 2:een ulkokautta säältä suojattuna katettua kävelyreittiä pitkin.

7. Mihin voi pysäköidä sähköautot?

Sekä pysäköintitalo P5:ssa että P3:ssa on sähköautojen latauspaikkoja. P3:ssa ne sijaitsevat Premium-alueelle, jonne on oma sisäänajo. P5:ssa sähköautojen paikat sijaitsevat tasolla -1.

8. Riittävätkö parkkipaikat?

Kyllä riittävät. Rakennustöihin on varauduttu ennakolta, kun P5:n laajennukseen tehtiin 3 000 parkkipaikkaa lisää. Finavia on myös lisännyt satoja parkkipaikkoja ulkopysäköintialue P4:lle. Lisäksi lentoasemalle on valmistunut kokonaan uusi parkkihalli, jossa on lähes 2 000 paikkaa. P1/P2-halli otetaan käyttöön, kun matkustajamäärien kasvaessa.

9. Miten työt vaikuttavat bussilla, taksilla tai junalla liikkuviin?

  • Taksiasema sijaitsee terminaali 1:n edustalla, jonne taksit myös jättävät asiakkaat. Invataksien paikat sijaitsevat terminaali 2:n edustalla, bussiaseman vieressä.
  • Bussiasema sijaitsee terminaali 2:n edustalla. Hotellibussien jättö- ja noutolaiturit sijaitsevat hieman etäämpänä terminaali 2:sta P5:n edustalla Lentäjäntiellä.
  • Junamatkustajien liikkumiseen rakennustöillä ei ole vaikutuksia.

10. Mitä tapahtuu terminaalin sisällä?

Rakennustyöt näkyvät myös terminaali 2:n sisällä työmaaseininä. Osa palvelupisteistä vaihtaa paikkaa tai niitä voidaan sulkea. Myös kulkureitteihin tulee muutoksia.

11. Mistä saa lisätietoa?

Finavian verkkosivulta saa tietoa kehitysohjelmasta ja  terminaali 2:n laajentamisesta.

Lataa tästä Helsinki-Vantaan ulkokartta (PDF)

 

T2-laajennus boilerplate