1. Mistä on kyse?

Helsinki-Vantaan terminaali 2:een avataan vuonna 2021 uusi upea sisäänkäynti uusine lähtö- ja tulohalleineen. Samalla kohentuvat lentoaseman pysäköinti- ja joukkoliikennejärjestelyt. Lisäksi nykyiset tulo- ja lähtöaulat kokevat täydellisen muodonmuutoksen, ja ne liitetään osaksi porttialuetta. Näin saadaan runsaasti uutta tilaa ja mahdollisuuksia kehittää matkustajien palveluita.

Terminaali 2:n laajentaminen on osa Finavian miljardin euron investointiohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan kilpailuasemaa merkittävänä eurooppalaisena lentokenttänä sekä valmistautua palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa tulevaisuudessa.

2. Mikä on laajennustöiden aikataulu?

Terminaali 2:n laajentaminen kestää kaikkiaan noin nelisen vuotta. Rakennustyöt käynnistyivät tammikuussa 2019.

Ensimmäisenä valmistuu uusi pysäköintitalo (v. 2020). Seuraavaksi, vuonna 2021 avataan uusi sisäänkäynti lähtö- ja tulohalleineen. Porttialueen muutostyöt valmistuvat 2022.

3. Miten rakennustyöt näkyvät matkustajille?

Uudesta terminaalista tulee uskomattoman upea rakennus. Ennen kuin kaikki on valmista, tiedossa on häiriöitä.

Rakentaminen aiheuttaa melua, pölyä ja kaikenlaista epämukavuutta - kävelymatkat pitenevät ja palvelut vaihtavat paikkaa. Lisäksi lentoaseman alueella tehdään räjäytyksiä ja poraamista, mikä aiheuttaa liikenteen pysäytyksiä sisäänajoteillä ja terminaalien edustoilla.

4. Miten matkustajien tulee varautua muutoksiin?

Nämä kolme ohjetta helpottavat ja sujuvoittavat matkantekoa rakennustöiden aikana.

  1. Tarkista ajantasainen tieto aina ennen lentoasemalle tuloa.
  2. Tule ajoissa lentoasemalle ja varaa riittävästi aikaa lentokentällä liikkumiseen.
  3. Varaa pysäköinti etukäteen, jotta pääset haluamallesi parkkipaikalle.

5. Miten työt vaikuttavat omalla autolla lentoasemalle saapuviin?

Terminaalin edustalla on iso, noin 4,5 hehtaarin kokoinen työmaa. Ajoreitit ovat kaventuneet ja muuttuneet. Pyydämme omalla autolla lentoasemalla saapuvia noudattamaan yleistä varovaisuutta ja ajamaan nopeusrajoitusten mukaisesti.

6. Miten terminaalien ja parkkipaikkojen välillä pääsee liikkumaan?

  • Terminaali 1:n ja terminaali 2:n välillä pääsee jalkaisin liikkumaan vain sisäkautta, niin sanottua yhdyskäytävää pitkin.
  • P3:sta pääsee terminaali 2:een kävellen terminaali 1:n kautta. P3A-parkkihallin pohjakerroksesta (kerros T) johtaa  kävelytunneli ensin terminaali 1:een ja sieltä edelleen yhdyskäytävää pitkin terminaali 2:een. Matkaa kertyy noin 400-300 metriä.
  • P5:sta pääsee kävellen terminaali 2:een ulkokautta säältä suojattuna katettua kävelyreittiä pitkin. P5:sta terminaali 1:een kuljetaan terminaali 2:n kautta yhdyskäytävää pitkin.

Terminaalien ja pysäköintialueiden välillä kulkee Finavian ilmainen parkkibussi. Erityisesti ulkoalueiden (P4) ja terminaalin välillä kannatta kulkea bussilla.

7. Mihin voi pysäköidä sähköautot?

Sekä pysäköintitalo P5:ssa että P3:ssa on sähköautojen latauspaikkoja. P3:ssa ne sijaitsevat Premium-alueelle, jonne on oma sisäänajo. P5:ssa sähköautojen paikat sijaitsevat tasolla -1.

8. Riittävätkö parkkipaikat?

Kyllä riittävät. Rakennustöihin on varauduttu ennakolta, kun P5:n laajennukseen tehtiin 3 000 parkkipaikkaa lisää. Finavia on myös lisännyt satoja parkkipaikkoja ulkopysäköintialueelle, P4:lle. Lisäksi vuonna 2020 lentoasemalle avautuu kokonaan uusi parkkihalli.

9. Miten työt vaikuttavat bussilla, taksilla tai junalla liikkuviin?

Taksit, bussit ja yksityisautot eivät enää pääse ajamaan terminaali 2:n lähtöselvityksen eteen. Taksit jättävät matkustajat saapuvien tasolla, josta pääsee liukuportaita pitkin ylös lähtöselvitykseen.

Terminaali 2:n bussiasema sijaitsee hotelli Scandicin edustalla. Bussiasemalla on myös inva-taksien odotusalue. Finavian parkkibussin ja hotellibussien jättö- ja noutolaiturit sijaitsevat P5:n edustalla Lentäjäntiellä.

Lentoasemalta kaupunkiin suuntautuvien taksien asema sijaitsee nyt terminaalin pohjakerrokseen. Taksiasemalle pääsee liukuportailla tai hissillä tuloaula 2A:sta Burger Kingin kohdalta.

Junamatkustajien ja terminaali 1:n matkustajien liikkumiseen rakennustöillä ei ole vaikutuksia.

10. Mitä tapahtuu terminaalin sisällä?

Rakennustyöt näkyvät myös terminaali 2:n sisällä työmaaseininä. Osa palvelupisteistä vaihtaa paikkaa ja kulkureitteihin tulee muutoksia.

11. Mistä saa lisätietoa?

Finavian verkkosivulta saa tietoa kehitysohjelmasta ja  terminaali 2:n laajentamisesta.

Lataa tästä Helsinki-Vantaan ulkokartta (PDF)

 

T2-laajennus boilerplate