Terveysturvallisuus on osa Finavian vastuullisuutta

Terveysturvallisuudesta huolehtiminen on meille ensisijaisen tärkeää. Olemme koronapandemian myötä kehittäneet lentoasemiemme toimintoja sekä panostaneet uusiin toimenpiteisiin ja palveluihin, jotta lentoasemillamme on turvallista tehdä töitä ja matkustaa myös covid-19:n aikana. Finavian hygienia- ja väljyyssuunnitelma pandemian varalta on luettavissa tällä sivulla.

Finavian toimet ja järjestelyt koronapandemian aikana

Finavia toimii kansainvälisessä ympäristössä, ja olemme seuranneet koronavirustilannetta hyvin tarkasti jo epidemian alkuvaiheesta eli tammikuusta 2020 lähtien.

Ensimmäisten suomalaisten yritysten joukossa käynnistimme tammikuussa varautumisen epidemiaan ja siirryimme poikkeustilajohtamiseen. Aloitimme tehostetut siivoukset ja käsidesin jakelun. Käynnistimme samaan aikaan koronaan liittyvän matkustajatiedotuksen.

Noudatamme Suomen terveysviranomaisten ohjeita ja huomioimme kansainväliset suositukset, mutta teemme koko ajan myös proaktiivisesti lukuisia omia toimenpiteitämme ja kehitämme palveluitamme. Olemme myös sitoutuneet eurooppalaisen lentoturvallisuusjärjestön EASA:n terveysturvallisuussuosituksiin.

Hygieniasta huolehtiminen

 • terminaalien tehostetut siivoukset ja pintojen desinfiointi
 • käsidesin jakelu
 • asiakaspalvelupisteiden pisarasuojat
 • maskien jakelu henkilökunnalle
 • maskipakko henkilökunnalle ja käsineet turvatarkastajille
 • matkustajien edellytetään käyttävän maskia Finavian lentoasemilla
 • turvatarkastuksen tavaralaatikoiden ja liukuportaiden käsikaiteiden puhdistus UVC-teknologialla
 • kosketuspintojen puhtaana pito taudinaiheuttajia tuhoavan pinnoitteen avulla
 • hissien sisäilman puhdistus

Kontaktien välttäminen ja turvavälien huomioiminen

 • matkustajien kulkureitit on järjestelty matkustusrajoitusten ja terveysturvallisuustoimenpiteiden vaatimusten mukaisesti.
 • jonotus- ja odotusalueilla ja lentokonekuljetuksiin liittyvissä erikoisjärjestelyissä ja henkilömäärärajoituksissa on huomioitu turvavälisuositukset.
 • terminaali 1:n ja terminaali 2:n on osoitettu matkustajien ja henkilökunnan käyttöön. Saattajat ja vastaanottajat voivat odottaa terminaali 1:n edessä tai omassa autossaan.
 • lähtöselvitysautomaateista käytössä vain joka toinen, jotta turvavälien pitäminen on helpompaa.
 • korona-aiheisia kuulutuksia toteutetaan terminaalissa jatkuvasti kolmella eri kielellä.
 • terminaalin lattiaan on teipattu satoja turvavälitarroja muistuttamaan turvaväleistä.

Terveyspalvelut Helsinki-Vantaalla

Tutustu tarkemmin koronatestaus Helsinki-Vantaan lentoasemalla -sivuun.

Lentoasemalla on kolme apteekkipistettä, joista kaksi sijaitsee porttialueella ja yksi terminaali 2:n tuloaulassa. Ks. lisätietoja Palvelut-sivulta.

Usein kysytyt kysymykset: Lentomatkustaminen koronan aikana

Finavian hygienia- ja väljyyssuunnitelma esittelee lentoasemien varautumista pandemiatilanteisiin

Pandemiatilanteessa lentoasemayhtiö Finavia ottaa käyttöön lentoyhtiöiden kanssa yhdessä sovitut erityisjärjestelyt, jotka on esitelty lentoasemien hygienia- ja väljyyssuunnitelmassa.

Suunnitelma sisältää toimenpiteet, joilla varmistetaan hygieniataso ja turvavälien säilyminen terminaalissa, lentokoneeseen siirryttäessä ja koneesta poistuttaessa.

Hygienia- ja väljyyssuunnitelma koskee kaikkia Finavian lentoasemia.

Terveysturvallisuustoimenpiteitä voidaan kuitenkin sopeuttaa käytäntöön lentoaseman toiminnan laajuuden mukaan. Lisäksi lentoasemilla voidaan lisäksi toteuttaa kohdennettuja toimenpiteitä alueellisten terveysviranomaisten toiveiden mukaan.

Finavia noudattaa kaikessa toiminnassaan, myös pandemiatilanteissa, ilmailualan kansainvälisiä suosituksia sekä kansallista ja EU-tasoista lainsäädäntöä ja viranomaisten ohjeita. Lisäksi Finavia on sitoutunut Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n suosituksiin. Finavia on osakeyhtiö, jolla ei ole viranomaisvaltuuksia.

Finavian hygienia- ja väljyyssuunnitelma pandemian varalta (PDF)