Ohita navigaatio

Flunssa ja lentäminen – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Artikkeli julkaistu
26.12.2017 klo 09:00
Sairastunut nainen niistää nenäliinaan.
Oman kehon kuunteleminen ja maalaisjärkeen luottaminen ovat valttia, kun harkitsee lentämistä sairaana. Kokosimme muutamia vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen matkaa, matkan aikana ja kohteessa.

Yskä, nuha, kuume – ja edessä lentomatka? Tuttu tilanne monelle, erityisesti vuoden kylmempinä kuukausina. Moni miettiikin, kannattaako lentää flunssassa.

Matkantekopäätökseen vaikuttavat monet seikat kuten matkan tarkoitus ja se, voiko lentoja tai hotellivarauksia siirtää myöhempään ajankohtaan tai perua. Nyrkkisääntönä kannattaa luottaa maalaisjärkeen ja kuunnella omaa kehoaan tarkasti – mutta ottaa tarvittaessa yhteys lääkäriin.

Tässä muutamia perusohjeita, kun harkitset matkustamista sairaana.

Ennen matkaa:

  • Kysy lääkärin neuvoa. Mikäli olet epävarma siitä, onko matkaan lähteminen terveellistä, kannattaa kysyä lääkärin mielipidettä ajoissa. Jos harkitset influenssarokotetta, se olisi hyvä ottaa viimeistään kaksi viikkoa ennen reissua.
  • Tarkista vakuutusehtosi. Matkavakuutus kattaa usein peruuntuneen matkan kustannukset, mikäli haet lääkärintodistuksen sairaudesta. Lue ehdot tarkasti läpi ja punnitse vaihtoehtoja.

Jos päätät lähteä lennolle:

  • Juo paljon vettä. Lentäminen voi aiheuttaa kehossa nestehukkaa, joten juo runsaasti vettä ja muita nesteitä, mutta vältä kahvia.
  • Ota kanssamatkustajat huomioon. Flunssan oireita voi hillitä apteekin itsehoitotuotteilla. Jos flunssaan ei liity kuumetta, voit hyvin lentää, mutta on toki kohteliasta ottaa muut matkustajat huomioon. Käänny poispäin tai suojaa suu kädelläsi, kun aivastat tai yskit.
  • Istutko itse sairaan matkustajan vieressä? Jos vierustoveri vaikuttaa hyvin sairaalta, voit pyytää matkustamohenkilökunnalta paikan vaihtamista. Jos vapaita istumapaikkoja löytyy, paikanvaihdos voi hyvin onnistua.

Matkakohteessa:

  • Kysy paikallisen lääkärin neuvoa. Jos oireesi pahenevat matkan aikana, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen matkakohteessa. Tarkista, kattaako matkavakuutuksesi lääkärikulut.
  • Vältä kättelemistä. Pyri estämään taudin tartuttaminen muihin: vältä kasvojen, silmien, nenän ja suun koskemista. Älä kättele ihmisiä niin kauan, kun oireet jatkuvat.

Seuraavilta lentoasemilta löydät apteekkipalvelut:

Matkustus