Ohita navigaatio

Voiko jet lagin välttää kokonaan? Lentoemännän vinkit aikaerorasituksesta selviytymiseen

Artikkeli julkaistu
28.04.2017 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Matkustus
Finnairin lentoemäntä Anna Törnblom tietää, miten aikaeron aiheuttamaa väsymystä voi helpottaa.

”Pahinta on järjetön väsymyksen tunne, joka voi kestää jopa pari päivää kotiinpaluun jälkeen. Joskus väsyttää, mutta uni ei silti tule. Sitä käy puoliteholla, eikä saa oikein mitään aikaiseksi.”

Näin Finnairin lentoemäntä Anna Törnblom kuvailee jet lagin eli aikaerorasituksen vaikutuksia, jotka paljon matkustaville ovat tuttu oire useita aikavyöhykkeitä ylittävien lentomatkojen jälkeen.

Törnblom on kuulunut Finnairin matkustamohenkilökuntaan jo yli vuosikymmenen. Hän lentää kuukausittaan kolmisen kaukolentoa – usein Aasiaan – ja lisäksi muutaman Euroopan tai kotimaan lennon. Valitettavasti jet lag ei kuitenkaan katoa kokemuksen myötä.

”Monesti minulta kysytään, voiko jet lagin välttää kokonaan. Vastaus on ikävä kyllä ei. Aina siitä hieman kärsii, mutta vuosien varrella oppii keinoja, jotka helpottavat omaa toipumista,” Törnblom kertoo.

Tässä Törnblomin kolme vinkkiä siihen, miten jet lagista toipuu parhaiten:

1. Koeta nukkua kunnolla – oikea unirytmi löytyy kokeilemalla

”Tärkeintä jet lagin selättämisessä on sopivan unirytmin löytäminen, sillä rasitukseen ei auta muu kuin uni,” Törnblom toteaa.

”Oikea rytmi on yksilöllinen. Itse esimerkiksi nukun pitkän Aasian-lennon jälkeen kohteessa helposti heti viisikin tuntia, jonka jälkeen nousen paikallista aikaa alkuillasta, käyn kaupungilla syömässä ja salilla. Sitten menen myöhään nukkumaan ja nukun yleensä hyvin aamuun asti. Toiset taas nukkuvat lennon jälkeen vain pari tuntia, jotta saisivat nukuttua seuraavan yön kunnolla. Hyvä unirytmi siis vaihtelee ihmisestä toiseen: se, mikä juuri sinulle sopii, selviää vain kokeilemalla.”

2. Kuuntele kehoasi ja anna sille aikaa palautua

Unen lisäksi jet lagista toipumiseen auttaa Törnblomin mukaan rauhallinen palautuminen.

”Kaukolennon paluuta seuraavalle päivälle ei kannata tehdä tärkeitä suunnitelmia, vaan pyhittää se arkiaskareille ja levolle, jos vain mahdollista. Puoliteholla ei kannata tehdä mitään,” Törnblom sanoo.

”Koska kaukolennot palaavat Helsinkiin yleensä iltapäivällä, keitän kotiin tultuani kahvit, syön, käyn saunassa ja menen nukkumaan hyvissä ajoin. Seuraavana päivänä raitis ilma ja lenkki tekevät hyvää, tietysti oman jaksamisen mukaan. Omaa kehoa kannattaa kuunnella.”

3. Jos viivyt kohteessa vain hetken, pidä rytmi lähellä kotimaan aikaa

”Yleensä miehistö viipyy kaukokohteessa vain yhden yön. Lyhyillä matkoilla koetan elää kohteessa Suomen ajassa tai mahdollisimman lähellä sitä, jotta unirytmi pysyy luonnollisena palatessa,” Törnblom sanoo. ”Se, miten saa kohteessa nukuttua, vaikuttaa suuresti siihen, miten nopeasti kotona palautuu.”

Myös pidemmän matkan aikana voi sisäistä kelloa alkaa loppumatkasta kääntää lähemmäksi kotimaan rytmiä.

Lue myös lääkärin vinkit aikaerorasituksen ennakointiin.