Skip navigation

Helsinki-Vantaan lentokoneet: viisi faktaa Cessna Citation II:sta

Artikkeli julkaistu
13.06.2019 klo 09:00
Cessna citation II
Amerikkalaisen Cessna-lentokonevalmistajan Citation II on kevyt liikelentokone, jota käytetään maailmalla myös ambulanssi- ja sotilaslentokoneena. Saman koneperheen koneita ovat lentäneet myös julkkisnäyttelijät Morgan Freeman ja Harrison Ford.
  1. Whitassa, Kansasissa päämajaansa pitävä amerikkalainen Cessna-yhtiö valmisti ensimmäisen Cessna Citation II -koneensa vuonna 1978. Malli tunnetaan myös nimellä Model 550. Se on hieman suurempi kuin edeltäjänsä Model 500: koneen runkoa pidennettiin, jotta matkustajatiloihin saatiin 10 istumapaikkaa. Tehokkaampi Pratt & Whitney Canada JT15D4 -moottori ja suurempi polttoainetankki mahdollistivat edeltäjää suuremman lentonopeuden ja pidemmät lentomatkat.

  2. Citation II kuuluu Cessna Citation -koneperheeseen, jota on sanottu maailman suurimmaksi liikelentokoneiden laivastoksi. Ensimmäinen Citation otettiin matkustajakäyttöön vuonna 1972, ja seitsemästuhannes Citation-sarjan kone valmistui vuonna 2016. Citation II -mallin koneita on valmistettu 688 kappaletta, ja se on yksi koneperheen monista menestysmalleista.

  3. Eri puolilla maailmaa Citation II -koneita on varustettu myös viranomais- ja sotilaskäyttöön. Esimerkiksi Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos on varustanut Citation II -koneita tulenjohtotutkalla. Sotilaskäytössä konemalli on muun muassa Argentiinan, Nigerian, Pakistanin, Espanjan, Ruotsin ja Turkin ilmavoimilla.

  4. Citation II voidaan varustaa myös ambulanssilentokoneeksi, jossa on yksi tai kaksi paaripaikkaa potilaille ja istumapaikat jopa viidelle hoitohenkilökunnan jäsenelle. Citation II on käytössä ambulanssilentokoneena muun muassa Ruotsissa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

  5. Julkkiksista Cessna Citation -perheen koneisiin ovat tykästyneet muun muassa Morgan Freeman ja Harrison Ford, joista molemmilla on myös lentolupakirja koneensa ohjaamiseen. Helsinki-Vantaalla Cessna Citation II -konetta ovat käyttäneet liikelentoyhtiöt. Myös Suomen entinen pääministeri Juha Sipilä on lentänyt Cessna-perheen CitationJet CJ2+ -mallia. Jos olet aikeissa hankkia luotettavan ja testatusti toimivan yksityislentokoneen, markkinoilla on myynnissä useita Citation II -mallin koneita. Hinnat liikkuvat 250 000 ja 1 295 000 dollarin välillä.

Lähteet: Airliners.net, Wikipedia, Controller.com, Businessairnews.com, Pilotweb.aero

Kuva: Arpingstone [Public domain], via Wikimedia Commons

Helsinki-Vantaan lentokoneet: faktat legendaarisesta Boeing 747 -mallista

Ihmisiä & Ilmailua