Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan pysäköintiin isoja muutoksia: koskee kaikkia omalla autolla lentoasemalle ajavia

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
03.01.2019 klo 10:06
Helsinki-Vantaan lentoaseman havainnekuva.
Matkustus
Pysäköintitalo P1/P2 sulkeutuu 7. tammikuuta 2019. Matkustajia palvelevat jatkossa pysäköintihallit P3 ja P5 sekä ulkopaikoitusalue P4.

Samalla terminaali 2:n edessä sijainneet pikapaikat ja esimerkiksi P1:ssä sijainneet sähköautojen paikat siirtyvät pysäköintitalo P3:een.

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä ja 13 miljoonaa pysäköityä autoa palvellut parkkihalli P1/P2 puretaan terminaali 2:n laajennuksen ja Helsinki-Vantaan uuden, upean sisäänkäynnin tieltä. Laajennus on osa Finavian miljardin euron jätti-investointia, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Pohjois-Euroopan johtavana lentokenttänä. Noin viisi vuotta käynnissä olleet laajennustyöt siirtyvät nyt näkyvälle paikalle terminaali 2:n eteen.

Finavia pahoittelee purku- ja rakennustöistä aiheutuvaa haittaa ja tekee parhaansa, että vaikutukset olisivat mahdollisimman pieniä. Häiriöiltä ei kuitenkaan kokonaan vältytä. Tiedossa on aikaisempaa pidempiä kävelymatkoja, pölyä, melua ja muutoksia kulkureitteihin.

– Pysäköintipaikat riittävät rakennustöiden ajan, sillä olemme varautuneet parkkihallin purkuun lisäämällä kapasiteettia. Olemme laajentaneet pysäköintihalli P5:ta, jonne avasimme 3 000 pysäköintipaikkaa ja useita kymmeniä sähköautojen paikkoja. Ensi vuonna valmistuu uusi pysäköintihalli, jonne tulee noin 2 000 paikkaa lisää, sanoo Helsinki-Vantaan Landside-palveluista vastaava johtaja Jukka Isomäki Finaviasta.

Isomäki neuvoo matkustajia varaamaan parkkipaikan etukäteen erityisesti lomasesonkeina, kuten hiihtolomalla. Näin voi varmistua siitä, että saa pysäköityä autonsa haluamalleen paikoitusalueelle.

Finavia on uudistanut pysäköintihalli P3:ta vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Matkustajia vastaantulevat tai kentällä muuten pikaisesti asioivat autoilijat voivat jatkossa pysäköidä P3:n sisäänajotason pikaparkkialueella.

Sujuvuutta ja nopeutta arvostaville asiakkaille puolestaan on P3:een avattu Premium-alue, jonne johtaa oma sisään- ja ulosajoväylä. Siellä sijaitsevat myös sähköautojen paikat.

Terminaalien välillä voi kävellä ainoastaan sisäkautta yhdyskäytävää pitkin, ulkokautta kulkeminen ei ole enää mahdollista. Terminaalista toiseen tai pysäköintialueille voi kulkea myös Finavian ilmaisella parkkibussilla.

Muutoksia on myös bussien ajoreiteissä. HSL:n linjat 415, 415N, 561, 562N, 615 ja 617 sekä Finnairin City Bus kulkevat ainoastaan terminaali 2:n kautta. Nämä linjat eivät enää pysähdy terminaali 1:n edessä.

Isomäki kehottaa kaikkia lentoasemalle tulevia – sekä matkustajia että muita kentällä asioivia – tarkistamaan ajankohtaiset tiedot Finavian verkkosivuilta. Pieniä ja suuria muutoksia voi rakennustöiden edetessä tapahtua jopa viikoittain.

– Oleellista on myös, että kentälle tullaan nyt ajoissa. Matkustajien on hyvä varata riittävästi aikaa pysäköintiin ja liikkumiseen terminaalien välillä ja sisällä.

Ajankohtaista tietoa terminaali 2:n rakennustöiden vaikutuksista

Invapysäköinnin muutokset

Lisää tietoa Helsinki-Vantaan kehitysohjelmasta

T2-laajennus boilerplate