Skip navigation

Lentäminen flunssakaudella – näillä neuvoilla vältät tartuntoja

Artikkeli julkaistu
29.01.2019 klo 09:00
Saippuaiset kädet.
Finavia tekee parhaansa lentoaseman siisteyden ylläpitämiseksi. Myös matkustajat voivat estää tautien leviämistä yksinkertaisilla keinoilla.

Talvikaudella matkustetaan niin hiihtolomalle pohjoiseen kuin pimeästä etelän lämpöön ja valoon. Valitettavasti talvikuukaudet ovat kuitenkin myös pahinta flunssakautta. Lentoasemilla ja lentokoneissa liikkuu paljon matkustajia, joten niissä – samoin kuin kaikissa muissakin julkisissa tiloissa – on erityisen tärkeää huolehtia yleisestä siisteydestä ja ottaa huomioon kanssamatkustajat.

Siisteydestä on lentoasemilla prioriteetti

Finavia panostaa lentoasemien siisteyteen. Kaikki avoimet pinnat putsataan päivittäin ja turvatarkastuksen muoviset laatikot pestään säännöllisesti.

– Hygieniasyistä pintojen putsaaminen on meille todella tärkeä asia. Helsinki-Vantaan matkustajamäärien kasvaessa myös siivouksia tehdään tiheämmin, jotta hyvä siisteystaso pysyy yllä, kertoo palveluesimies Katri Koivukoski Finavialta.

Helsinki-Vantaan WC-tiloissa on jopa testattu reaaliaikaista asiakaspalautejärjestelmää, jonka avulla henkilökuntaa voidaan ohjata ripeämmin siistimään epäsiistejä tiloja.

Myös matkustajat voivat tehdä osansa hyvän hygienian ylläpitämiseksi noudattamalla muutamaa yksinkertaista ohjetta:

Muista käsienpesu

– Tärkeintä, mitä matkustajat voivat tehdä, on pestä kätensä huolellisesti saippualla, sanoo Koivukoski.

Käsienpesu on paras keino niin välttää tartunta kuin estää tautien leviäminen muihin.

Peitä aivastus kyynärtaipeeseen

Taudit leviävät usein pisaratartuntana, joten terveysasiantuntijat neuvovat, että aivastus tai yskiminen on parasta peittää ja suojata suu kyynärtaipeeseen, jolloin mahdolliset taudinaiheuttajat eivät leviä käsien kautta. Tätä neuvoa opetetaan nykyisin jo lapsille.

– Aivastaessa tai yskiessä voi myös käyttää nenäliinaa, Koivukoski sanoo.

Flunssa ja lentäminen – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Matkustus