Ohita navigaatio

Rovaniemen lentoasemalla siirrytään pysäköintilipukkeista mobiilimaksamiseen

Artikkeli julkaistu
29.04.2019 klo 10:00
Käsi kurottautuu autosta ottamaan lipukkeen pysäköintiautomaatilta.
Matkustus
Rovaniemen lentoasemalla otetaan 1.5.2019 koekäyttöön pysäköinnin malli, jossa puomien ja lipukkeiden sijaan hyödynnetään älypuhelimeen ladattavaa mobiilisovellusta. Tavoitteena on tehdä pysäköinnistä aiempaa sujuvampaa.

Rovaniemen lentoasemalla on ollut käytössä perinteinen malli, jossa pääsy pysäköintialueelle on rajattu puomilla, ja asiakas on lähtiessään maksanut pysäköintimaksun lipukkeella maksuautomaatissa. Uudet maksusovellukset sujuvoittavat auton pysäköintiä, kun puomeja, lipukkeita tai jonotusta maksuautomaatille ei enää tarvita.

Jatkossa matkustaja ajaa autonsa suoraan pysäköintialueelle ja käynnistää pysäköintisovelluksen älypuhelimessaan. Mikäli asiakas ei ole aiemmin käyttänyt pysäköintisovellusta, hänen tulee rekisteröityä valitsemaansa sovellukseen. Pysäköinnin aluksi asiakas kuittaa pysäköinnin alkavaksi ja määrittää sovellukseen pysäköinnin päättymisajankohdan. Lähtiessään asiakas maksaa pysäköintimaksun suoraan sovelluksessa.

Mikäli asiakas haluaa jatkaa pysäköintiaikaansa esimerkiksi pidentäessään lomaansa tai lennon myöhästyessä, hän voi päivittää pysäköintiaikaansa suoraan pysäköintisovelluksessa käymättä auton luona.

– Matkustajille mobiilisovellukset tarjoavat nopean ja aiempaa joustavamman tavan pysäköidä autonsa lentoasemalle. Olemme Rovaniemen lentoasemalla kiinnostuneita kokeilemaan uusia digitaalisia sovelluksia, jotka voivat parantaa asiakaskokemusta ja tuoda sujuvuutta matkustajapolun eri vaiheissa, kertoo Rovaniemen lentoaseman päällikkö Johan Juujärvi.

Asiakkaalla on jatkossa mahdollisuus maksaa pysäköintinsä Rovaniemen lentoasemalla kolmen eri sovelluksen kautta. Tällä hetkellä palvelun tarjoavat ParkMan, EasyPark ja Moovy, joista ParkMan ja EasyPark ovat jo käytössä Rovaniemen kadunvarsipysäköinnissä. Lentoasemalla perittävä pysäköintimaksu on kaikilla sovelluksilla maksettaessa sama, mutta sovelluksen omissa palvelumaksuissa voi olla sovelluskohtaisia eroja. Ohjeet ja lisätiedot sovelluksista löytyvät palveluntarjoajien verkkosivuilta.

Rovaniemen lentoasemalla matkustajien käytössä ovat edelleen myös terminaalin ulko-ovien läheisyydestä löytyvät ennakkomaksuautomaatit, joissa pysäköintimaksu voidaan maksaa pankki- tai luottokortilla. Osana pysäköinnin uudistamista päivitetään myös pysäköinnin hintoja. Jatkossa pysäköinti on edullisinta pysäköintisovelluksella maksettaessa: yhden vuorokauden pysäköinnin hinta on sovelluksella ostettuna 14 euroa ja maksuautomaatin kautta 16 euroa. Pysäköintiuudistus ei vaikuta kausikortilla pysäköiviin asiakkaisiin.

Pysäköinnin digitalisaatio vähentää tarvetta fyysisille laitteille ja lisää oletettavasti pysäköinnin toimintavarmuutta, kun vioille alttiita mekaanisia osia on käytössä aiempaa vähemmän. Uudistuksen myötä voidaan luopua sekä metallisista automaateista että kertakäyttöisistä lipukkeista, mitkä ovat myös vastuullisia valintoja. Nyt alkava pilotti tulee tarjoamaan Finavialle arvokasta tietoa, jonka pohjalta voidaan tehdä päätöksiä käytännön laajentamisesta myös muille Suomen lentoasemille, kertoo Finavian liiketoiminnan kehitysjohtaja Olli Väyrynen.

Rovaniemen lentoasemalla on käynnissä kehitysprojekti, jossa sekä terminaali- että pysäköintitilat laajenevat. Laajennuksen myötä lentoasemalle saadaan 10 prosenttia aiempaa enemmän pysäköintitilaa, kun käytössä on yhteensä lähes 400 pysäköintipaikkaa. Rovaniemen lentoaseman laajennusprojekti kasvattaa terminaalin alaa 75 prosenttia ja se valmistuu vuoden 2019 lopussa ennen talvisesongin alkamista.