Skip navigation

Matkustusrajoitukset muuttuvat 19.9. alkaen

Artikkeli julkaistu
16.09.2020 klo 09:10
Lentokone lähtee lentoon kiitotieltä
Hallitus on ilmoittanut uusista Suomea koskevista matkustusrajoitusten muutoksista. Ensimmäiset muutokset astuvat voimaan 19. syyskuuta. Lisäksi matkailua helpotetaan 23. marraskuuta alkaen, jolloin on tarkoitus maakohtaisten rajoitusten sijaan ottaa käyttöön koronan ennakkotestaukseen perustuva maahantulon malli.

TÄMÄ TIEDOTE ON ARKISTOITU – Ajantasaiset koronatiedot löydät täältä.

Normaalin matkustamisen ja matkustusrajoitusten piiriin kuuluvat maat 19.9. alkaen

Normaali matkustaminen on mahdollista Suomen ja Islannin, Norjan, Puolan, Ruotsin, Saksan, Liechtensteinin ja Kyproksen väliltä, sekä niille Australian, Kanadan ja Japanin asukkaille, jotka matkustavat kotimaastaan Suomeen. Matkustaminen on ollut jo ennestään vapaata Suomen, Viron, Liettuan, Latvian ja Slovakian välillä.

Rajoitusten poistuminen tarkoittaa, että kaikki matkustaminen on sallittua kyseisten maiden välillä eikä matkailijan tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin Suomen saavuttaessa.

Matkustusrajoitusten piiriin siirtyvät Italia ja Unkari. Katso Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta koko lista rajoitusten piirissä olevista maista.

Suomen ja matkustusrajoitusten piiriin kuuluvien maiden välillä ei suositella vapaa-ajan matkustamista. Näistä maista Suomeen saavuttaessa matkailijan tulisi jäädä 14 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin. Maahantulijoita voidaan myös ohjata koronatestiin tai lääkäri voi määrätä heidät karanteeniin. Maahantulo-ohjeet voi tarkistaa THL:n verkkosivuilta.

Matkalle lähtevät ja Suomeen saapuvat matkustajat saavat lisää tietoa myös Finavian laatimasta matkustajan muistilistasta.

Matkustaminen 23.11.2020 alkaen

Matkustusta helpotetaan 23. marraskuuta 2020 alkaen, kun käyttöön otetaan rajoitusten sijaan ennakkotestaukseen perustuva maahantulon malli. Matkustaminen palautuu pääosin normaaliksi, kun rajatarkastukset Schengen-maiden väliltä poistuvat.

Lisätietoja uudesta maahantulon mallista saa valtioneuvoston ja Rajavartiolaitoksen nettisivuilta.

Siirtymäkausi uuteen malliin alkaa 1. lokakuuta 2020.

Matkustusrajoituksille uusi raja-arvo

Hallitus asetti koronaviruksen ilmaantuvuudelle uuden raja-arvon. Jos maassa ei ole todettu yli 25 uutta tautitapausta 100 000 ihmistä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana, maahantulorajoituksista voidaan kyseisen maan kohdalla luopua.

Tautitilannetta tarkastellaan kerran viikossa, mikä voi aiheuttaa muutoksia maakohtaisiin rajoituksiin.

Päivitämme tätä tiedotetta, kun tiedot tarkentuvat.

Katso myös, miten korona vaikuttaa lentomatkustamiseen.

Matkustus