Skip navigation

Matkustusrajoituksia puretaan vähitellen – näin matkustat turvallisesti Finavian lentoasemilla

Artikkeli julkaistu
11.05.2020 klo 08:30
Teksti, jossa lukee "muista turvavälit"
Koronaviruspandemian aiheuttamia rajoituksia matkustamiseen puretaan Suomessa vähitellen. Finavia suosittelee vahvasti, että matkustajat käyttäisivät maskia lentoasemalla liikkuessaan.

Schengen-alueen sisällä tapahtuvan liikenteen rajoituksia puretaan Suomessa 14.5.2020 alkaen, minkä jälkeen työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne Schengen-alueen sisällä sallitaan.

Suomen ja Latvian, Liettuan, Viron, Norjan, Tanskan ja Islannin välillä voi matkustaa vapaasti ilman sisärajatarkastuksia ja Suomeen palatessa ilman karanteenia 15. kesäkuuta alkaen. Matkustajan on itse varmistettava mahdolliset kohdemaan maahantulo- ja karanteenimääräykset ennen matkalle lähtöä.

Schengen-alueen sisärajatarkastukset ovat voimassa 14.7.2020 saakka (muille kuin Viroon, Latviaan, Liettuaan, Norjaan, Tanskaan ja Islantiin matkustaville matkustajille). Lentoasemilla, jossa ei ole kansainvälistä lentoliikennettä, rajatarkastuksia ei tehdä.

Schengen-alueen ulkopuolelle suuntautuvat liikenteen rajoitukset ovat voimassa edelleen.

Valtioneuvosto ei toistaiseksi suosittele vapaa-ajan matkustamista. Tarkempaa tietoa Suomeen saapumisesta ja rajanylityksistä saat Rajavartiolaitokselta p. 050 597 2255 kello 8-18.

Suomeen palaavien matkustajien karanteeniohjeet

 • Ulkomailta saapuvia matkustajia pyydetään noudattamaan omaehtoista karanteenia 14 vuorokauden ajan. Omaehtoisessa karanteenissa liikkuminen rajoittuu vain työpaikan ja asuinpaikan välille sekä muuhun välttämättömään liikkumiseen. Poikkeuksena ovat Baltiasta, Norjasta, Tanskasta ja Islannista saapuvat matkustajat.
 • Jos matkustaja palaa Suomeen jostain muusta maasta Baltian, Tanskan, Norjan tai Islannin kautta, hänen tulisi jäädä Suomessa omaehtoiseen karanteeniin.
 • Oman auton käyttöä suositellaan. Kaikessa liikenteessä on muistettava välttää fyysisiä kontakteja, säilytettävä turvaväli muihin ihmisiin sekä noudatettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Matkustajille jaetaan kirjalliset ohjeet maahan saapumiseen liittyvistä suosituksista ja määräyksistä.

Vaihtomatkustajien ohjeita

 • Kotimaanlennolta toiselle lennolle vaihtavan matkustajan tulee poistua porttialueelta ja palata turva- ja rajatarkastuksen kautta takaisin porttialueelle.
 • Ulkomaan lennolta toiselle lennolle vaihtavan matkustajan ei tarvitse poistua porttialueelta. Ohjaamme tällä toimenpiteellä kotimaan ja ulkomaan lennoilta saapuvat matkustajat käyttämään eri kulkureittejä ja tiloja.
 • Matkustaminen omaan kotimaahan transit-matkustajana Helsinki-Vantaan kautta on sallittua.
 • Ulkomailta saapuvat matkustajat voivat käyttää kotimaisia jatkolentoja.

Näin matkustat turvallisesti Finavian lentoasemilla

 • Tutustu Matkustajan muistilistaan: Tarkista nämä ennen lentoasemalle saapumista
 • Käytä suu-nenäsuojainta tai muuta maskia, kun liikut lentoasemalla.
 • Pidä huoli käsihygieniasta. Käsidesiä on saatavilla ympäri lentoaseman. Yski tarvittaessa hihaan tai nenäliinaan.
 • Muista turvavälit. Turvallista välimatkaa tulee pitää muihin matkustajiin aina kun mahdollista. Lentoasemalla matkustaessa voi tulla tilanteita, joissa turvavälin pitäminen voi olla hankalaa. Tällöin maskin käyttö korostuu.

Lue lisää

Päivitetty 12.6. 2020 Lisätty sisärajatarkastusten ja karanteenin poistuminen Baltiasta, Norjasta, Tanskasta ja Islannista Suomeen saapuville matkustajille.
Päivitetty 29.5.2020 Lisätty Matkustajien muistilista: tarkista nämä ennen lentoasemalle saapumista
Päivitetty 19.5.2020 Kotimaisten jatkolentojen osalta.

Päivitetty 14.5.2020 valtion kuljetusten, omaehtoisen karanteenin ja ulkomailta palaavien matkustajien jatkolentojen osalta.

Matkustus