Ohita navigaatio

Taimenet nousevat kutemaan lentoaseman puroihin

Artikkeli julkaistu
09.11.2020 klo 15:48
Kuvituskuva: vedenpinta
Finavian kolmivuotinen hanke Kylmäojan länsihaaran kunnostamiseksi valmistui vuosi sitten lokakuussa 2019. Useiden eri asiantuntijoiden avustuksella tehty työ on tuottanut tulosta. Tänä syksynä taimenet ovat ottaneet uudet kutupaikat vilkkaaseen käyttöön.

​-On hienoa katsella, miten suuria kaloja nousee kutemaan näin lähelle lentoasemaa. Vantaanjoen vesistö ja purot ovat tärkeä taimenten lisääntymisalue, sanoo Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen innoissaan ojan pientareella.

Hän on tarkastuskierroksella Kylmäojan länsihaarassa ja haluaa nähdä, miten kunnostustoimenpiteet ovat onnistuneet. Veden alla näkyy isoja vonkaleita, ja taimenten kuteminen on aktiivista.

Viinikainen kertoo, että Kylmäojan kunnostus on osa Finavian pitkäjänteistä vesiensuojelutyötä. Helsinki-Vantaan lentoaseman puroa ovat aikaisemmin kuormittaneet kiitoteiden liukkaudentorjunta-aineet sekä lentokoneiden jäänpoisto- ja jäänestoaineet, joita käytetään lentoturvallisuussyistä.

Joukko ihmisiä kunnostustalkoissa

-Finavia on tehnyt paljon Helsinki-Vantaan vesistökuormituksen vähentämiseksi. Lentokoneiden jäänestopaikkoja on keskitetty ja vesien keräämistä tehostettu. Maahuolintayritysten käyttämästä lentokoneiden jäänestoaineesta saadaan kerättyä talteen yli 80 prosenttia. Veden laatu on parantunut merkittävästi, hän sanoo.

Kylmäojaa on vuosien mittaan kunnostettu paitsi Finavian myös eri tahojen järjestämillä talkoilla sekä Vantaan purotalkkareiden toimesta. Finavian hankkeessa uomaan tehtiin kymmeniä kutusoraikkoja, joita on suojattu kulumiselta suurikokoisella kiviaineksella.

Kylmäojan kunnostaminen kiinnostaa alueen asukkaita sekä kaikkia luonnosta ja erityisesti vaelluskalakantojen hoitoa seuraavia ihmisiä.

- Kun esittelimme kunnostustoimia ja lentoaseman vesiensuojelua yleisölle huhtikuun lopulla 2019, tilaisuuteen osallistui noin 60 ihmistä, Viinikainen toteaa.

Katso video taimenpurojen kunnostuksesta.
Lisää tietoa Helsinki-Vantaan vesiensuojelusta

Tiedotteen pääkuva: Pixabay

Kehitys