Ohita navigaatio

Kaikkien saapuvien matkustajien koronatodistukset tarkistetaan jatkossa ─ varaudu ruuhkiin Helsinki-Vantaalla

Artikkeli julkaistu
21.07.2021 klo 16:30
Arkistointipäiväys
Nainen seisoo Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Tämä tiedote on arkistoitu.

Vantaan kaupunki kertoo tiedotteessaan, että EU:n Schengen-alueen sisärajavalvonnan päättyessä se alkaa tarkistaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla kaikkien riskimaista Suomeen saapuvien matkustajien koronatodistukset. Tämä voi johtaa lentoaseman ajoittaiseen ruuhkautumiseen.

Terveysviranomaiset tarkistavat 26.7. alkaen kaikkien riskimaista saapuvien matkustajien koronatodistukset Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Vantaan kaupunki kertoo tiedotteessaan. Tarkoitus on taata terveysturvallisuus EU:n sisärajavalvonnan päättyessä.

Rajavartiolaitos jatkaa rajavalvontaa Schengenin ulkorajoilla ja tarkastaa virka-apuna non-Schengen matkustajien todistukset sekä ohjaa matkustajan tarvittaessa lentoaseman koronatestiin.

THL määrittelee riskimaiksi tällä hetkellä maat, joiden koronatapausten määrä on yli 10 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 päivän aikana.

Käyttöönotettava maahantulon malli voi johtaa saapuvien matkustajien osalta lentoaseman ajoittaiseen ruuhkautumiseen.

Huolehdi todistukset ajoissa esille

Saapuvan matkustajan tulee tartuntatautilain perusteella esittää todistukset maahan saapuessa. Ne on hyvä ottaa ajoissa esille, jotta tarkastus menee sujuvasti. Koronatesteihin ohjataan ne matkustajat, joilla ei ole esittää tarvittavia todistuksia rokotuksista, sairastetusta taudista tai negatiivisesta testituloksesta.

Jos matkustajalla ei ole lainkaan rokotuksia tai todistusta negatiivisesta koronatestistä, hänen on käytävä ensimmäisessä testissä heti maahan saavuttuaan ja toisessa 72–120 tuntia sen jälkeen.

Jos matkustaja on saanut yhden koronarokotteen vähintään kaksi viikkoa aiemmin, tai hänellä on negatiivinen testitodistus, hänen tulee käydä vain jälkimmäisessä testissä.

Täyden rokotussarjan saaneen ei tarvitse käydä testissä, kun viimeisestä rokotuksesta on vähintään kaksi viikkoa.

Finentry nopeuttaa huomattavasti

Finentry -palvelun käyttö sujuvoittaa huomattavasti Suomeen saapumista. Palveluun voi rekisteröityä jo lähtömaassa. Matkustaja saa palvelusta ohjeet tarvittavista koronatesteistä ja voi varata ajan testaukseen. Matkustaja voi aina kuitenkin halutessaan käydä lentoasemalla koronatestissä.

Finavia avasi terminaali 1:n terveysturvallisuusprosessien vaatiman lisätilan ja matkustajamäärien hienoisen kasvun vuoksi maanantaina 12.heinäkuuta. Lähtö- ja tuloaulojen lisäksi Finavia avaa matkustajille lisätiloja porttialueelta.

Finavia on vuoden 2020 alusta alkaen viestinyt tehostetusti matkustajille hygieniaohjeista, tehostanut pintojen puhdistusta lentoasemilla ja muuttanut matkustajaprosesseja, jotta voimassa olevat vaatimukset on mahdollista toteuttaa.

Lisää tietoa saat myös THL:n Matkustaminen ja pandemia-sivuilta sekä Rajavartiolaitoksen Koronainfo-sivuilta.

Matkustus