Ohita navigaatio

Lapin kahdeksan vuodenaikaa: Yötön yö on ainutlaatuinen ajanjakso, jolloin aurinko paistaa vuorokauden ympäri

Artikkeli julkaistu
13.06.2024 klo 09:00
Ihminen katsomassa keskiyön auringon valaisemaa maisemaa
Reitit & Kohteet
Tunnetko jo kaikki Lapin kahdeksan vuodenaikaa? Yötön yö, Lapin vuodenajoista neljäs, on unohtamaton kokemus, kun keskiyön aurinko valaisee maisemia ympärivuorokautisesti yli kahden kuukauden ajan.

Touko-heinäkuun aikana Lapin yllä paistaa aurinko, joka ei laske ollenkaan yli kahteen kuukauteen. Tämä ainutlaatuinen luonnonilmiö, keskiyön aurinko, tarkoittaa sitä, että aurinko pysyy horisontin yläpuolella koko vuorokauden. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä kirkkaampana aurinko paistaa; esimerkiksi Utsjoen korkeudella keskiyön ja päivän välinen ero on lähes huomaamaton.

Kesän loputonta valoa ja yötöntä yötä juhlitaan kesäpäivänseisauksen aikaan juhannuksena, kesäkuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna.

Yöttömän yön alussa viimeisetkin lumet sulavat, vehreä luonto ottaa vallan ja kasvit versovat silmissä. Keskiyön auringon ainutlaatuisen tunnelman voi kokea Lapissa esimerkiksi öisellä tunturivaelluksella tai ohjatulla melontaseikkailulla. Vaikka aurinko alkaa laskea loppukesästä, pysyvät yöt valoisina vielä elokuun puoliväliin saakka.

Kuva: Harri Tarvainen / Visit Finland

Koe yötön yö ja Lapin ympärivuotiset elämykset Finavian Lapin lentoasemilta

Finnair tarjoaa ympärivuotisia lentoja Helsinki-Vantaalta Finavian Lapin lentoasemille Rovaniemellä, Kittilässä, Ivalossa ja Kuusamossa. Myös Norwegian tarjoaa reittilentoja Helsinki-Vantaalta Kittilään ja Rovaniemelle. Lappi yhdistyy lisäksi talvisin suorin reittiyhteyksin useaan eri kohteeseen Euroopassa.

Tutustu Finavian Lapin lentoasemiin.

Lapin kahdeksan vuodenaikaa: Jäidenlähtökeväällä luonto herää talviuniltaan

Lapin kahdeksan vuodenaikaa: Hankikantokevät enteilee päättyvää talvea ja muuttuvia maisemia

Lapin kahdeksan vuodenaikaa: pakkastalvi on talvea parhaimmillaan

Pääkuva: Visit Finland.