Ohita navigaatio

Osallistava ja kannustava johtaminen vahvistaa yhdessä tekemistä Finaviassa

Artikkeli julkaistu
19.06.2024 klo 10:46
Finavialaisia työssä
Vastuullisuus
Omistautunut ja motivoitunut henkilöstö on Finavian yksi päätavoitteista. Finavian IT-osastolla kannustava ja osallistava johtaminen saa tiimin puhaltamaan yhteiseen hiileen.

Finavialaisten työtyytyväisyys kumpuaa monesta seikasta. Finaviassa on kiinnitetty huomiota johtamiseen ja sen eri tapoihin jo pidemmän aikaa. Vuonna 2019 Finavian IT-tiimissä aloittanut tietohallintojohtaja Leyla Akgez-Laakso kokee kannustavan johtamisen edistävän arvostavaa yrityskulttuuria.

– Avoin kommunikaatio on kaiken luottamuksen ytimessä ja toiminnan tehokkuus syntyy siitä, että henkilöstö uskaltaa ja haluaa kertoa huomioitaan. Parhaimmillaan osallistava johtaminen vahvistaa arvostavaa yrityskulttuuria, ja juuri siihen työssä viihtyminen ja työtyytyväisyys pitkälti kulminoituu, Akgez-Laakso sanoo.

Välitön ilmapiiri lisää omistautuneisuutta työhön

Esihenkilötyötä eri IT-osastoilla tehnyt Akgez-Laakso tunnustaa olleensa urapolkunsa alkuaikoina hyvin asiakeskeinen. Sittemmin hän on huomannut, että vuorovaikutus ja aito välittäminen ovat avainasemassa.

Finavian IT-osastolla henkilöstöä on kuutisenkymmentä. Heistä Akgez-Laakson suoria alaisia on kuusi. He kuuluvat myös IT-johtoryhmään.

– Esihenkilönä haluan luoda kuuntelemisen ja välittämisen ilmapiirin. Lisäksi avoin viestintä on avainasemassa, jotta kaikilla on hyvä kokonaiskuva siitä, miten Finavialla menee ja mitä ollaan tekemässä. Se lisää omistautuneisuutta ja itse kukin voi kokea koko firman tavoitteet omakseen, eikä vain suorittavansa yksittäistä työtehtävää.

Finavian IT-osastolla Akgez-Laakso näkee ilmapiirin hyvin välittömänä.

– Ihmiset uskaltavat sanoa, mitä asioista ajattelevat. Myös ollessaan eri mieltä. On tärkeää, että kaikki voivat kertoa oman näkemyksensä. Yhtä lailla koen, että voin itse kertoa näkemykseni Finavian johdolle.

Akgez-Laakso muistuttaa myös huumorin tärkeydestä, sillä se luo rentoutta ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

– Rennossa mielentilassa ajattelu, ongelmanratkaisu ja oppiminen sujuvat parhaiten. Meillä kyllä uskalletaan nauraa yhdessä - vaikka mokillekin.

Finavian IT on monessa mukana

IT:n merkitys Finavian toiminnassa on kasvanut viime vuosina.

– Olemme kytkeytyneet keskeisesti kaikkeen kehittämiseen, missä automaatiolla tai datalla vain on rooli. Toimimme Finavian eri liiketoimintojen kumppanina ja strategian mahdollistajana.

IT-osaston työtehtävien monipuolistuessa ja laajentuessa osaajien joukko on täydentynyt erilaisilla ihmisillä.

– Meillä työskentelee melko tasapuolisesti niin miehiä kuin naisia. On pitkän linjan finavialaisia ja toisaalta paljon uusia, myös ikäjakauma on monimuotoinen. Kaikkien ei todellakaan pidä olla samasta muotista, ja eri koulutuksillakin voi tulla todella hyväksi IT-asiantuntijaksi, humanisti Akgez-Laakso sanoo.

Lue myös nämä

Finavia on pitkien urien työpaikka

Näin yhdenvertaisuutta edistetään Finaviassa

Työharjoittelu on yksi polku töihin Finavialle

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran marraskuussa 2023.