Skip navigation

Täydellinen Tel Aviv

Article published
11.10.2013 at 05:38
Ranta ja meri Tel Avivissa.
Tel Avivissa on kaikki, mitä tarvitaan täydelliseen lomaan.

400 000 asukkaan kaupunki Välimeren rannalla on maan kulttuurin ja liike-elämän keskus.


Rantaelämää: 14 kilometriä keltaista hiekkaa

Kop, kop, kop. Tel Avivin rannoilla kaikuva tasainen nakutus syntyy, kun Matkot-pallo kolahtaa puumailaan. Israelin epävirallinen kansallislaji on squashin, tenniksen ja pöytätenniksen yhdistelmä, jossa tavoitteena on pallotella mahdollisimman pitkään pudottamatta palloa.

Kaupunkia reunustaa yhteensä liki 14 kilometriä pitkä hiekkaranta. Eri rannanpätkillä on omat nimensä ja erikoisluonteensa.

Avivin rannalla on aktiviteetteja, Uskovaisten rannaksi kutsutulla rantapätkällä miehet ja naiset ottavat aurinkoa vuoropäivin. Suuntaa Dolphinariumiin perjantai-iltana kuuntelemaan kymmeniä rumpaleita ja muita katutaiteilijoita.

Muista myös nämä:

 • Gordon Beachilla on hyvä tunnelma ja palvelut kohdallaan.
 • Tzuk Beach on maksullinen, mutta hintansa arvoinen.
 • Vesipuisto Meimadyon tarjoilee vauhdikasta menoa koko perheelle.


Nähtävyys: Valkoinen kaupunki

Tel Aviv on rakennettu suurimmaksi osaksi viimeisen sadan vuoden aikana. Kaupunki alkoi kasvaa nopeasti 1900-luvun alussa. Tuolloin juutalaisten olot Saksassa vaikeutuivat. Tel Aviviin muutti nuoria arkkitehteja, jotka olivat innostuneet Berliinissä toimineen, yksinkertaisuutta ja funktionalismia painottaneen Bauhaus-koulun periaatteista.

Yhteensä Bauhaus-rakennuksia on peräti 4 000, mikä tekee Tel Avivista maailman laajimman Bauhaus-keskittymän. Sitä kutsutaan rakennusten värin mukaan Valkoiseksi kaupungiksi, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Bauhaus Center järjestää perjantaisin englanninkielisen kävelykierroksen, jolla tutustaan Bauhaus-keskustaan.

Muista myös nämä:

 • Kaupunkia voi ihailla lintuperspektiivistä Azrielin 49. Kerroksen näköalatasanteelta.
 • Tel Avivin taidemuseon kokoelmassa on Picasson, Matissen, Van Goghin ja Chagallin töitä.
 • Beth Hatefutsoth-museo esittelee juutalaisuuden historiaa ja nykypäivää.


Ruoka: täydellisen hummuksen metsästys

Carmel Marketin markkinoiden tiskit notkuvat hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja mausteita. Ilmassa tuoksuvat tuoreet yrtit. Yksi kojuista keskittyy kikherneisiin, joista valmistuu Israelin keittiön klassikko, hummus. Tarjolla on kymmeniä lajeja.

– Hyvän hummuksen salaisuus piilee kikhernelajin valinnassa, sanoo kauppias Daniel.

Hummus on israelilaisille vähän kuin pasta italialaisille – jokaisella suvulla on oma salainen reseptinsä ja mielipiteensä. Tel Avivissa hummusta saa kaikkialla. Erityisen silkkistä se on Humus Shlomossa (Hamelech 1), jossa tahnaa on valmistettu 50 vuoden ajan. Hummus Ashkara (19 Ha'arba'a) on monen mielestä peräti koko maan paras hummus-koju.

Muista myös nämä:

 • Moderni Messa (19 Haarbaa St) on yksi kaupungin parhaista ravintoloista.
 • Chocolate bar (45 Rothschild Blvd) keskittyy nimensä mukaan suklaaseen. Listalla on jopa suklaapizzaa.
 • Liliyot (4 Weizmann St) tarjoilee juutalaisen keittiön Kosher-sääntöjen mukaista ruokaa. Ravintolan yhteydessä toimii myös kahvila ja leipomo.


Yöelämä: tanssi aamuun asti

Kattoterassilla toimiva Sublet (6 Kaufmann Street) on täydellinen paikka istahtaa alas siemailemaan cocktailia ja kuuntelemaan pehmeitä elektrorytmejä.

Illan pimetessä kaupunki herää eloon. Tarjolla on kaikkea jazz-kahviloista klubeihin, pubeihin ja rantabaareihin. Menoa löytyy aina esimerkiksi rantabulevardin ääreltä ja Dizengoff- ja Ben Yehuda -kaduilta. Tel Aviv tunnetaan kaupunkina, joka ei koskaan nuku.

Muista myös nämä:

 • Move (vanha satama) on Tel Avivin yöelämän klassikko.
 • Blend (20 Ahad Ha'am St City Centre) toimii kauniin vanhan rakennuksen sisäpihalla.
 • Armadillo (Ahad Ha'am Street 51) on mainio baari, jossa voi myös syödä.

Finnair lentää Helsinki-Vantaalta Tel Aviviin kahdesti viikossa vuoden ympäri.

Teksti: Sari Peltonen
Kuvat: iStockPhoto

Hae lentoyhteyksiä ja aikatauluja

Matkustus