Handikapparkering på Helsingfors-Vanda flygplats

Med ett parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning kan man parkera avgiftsfritt på alla flygplatsens parkeringsområden.

Reserverade handikapparkeringsplatser

Finavia satsar mycket på servicen för personer med funktionsnedsättningar och rörelsehinder. Det är viktigt för oss att alla har möjlighet att resa.

Handikapparkeringsplatserna på Helsingfors-Vanda flygplats finns nära parkeringshusens hissar och ytterdörrar. Parkeringshusen P3 och P5 har handikapplatser på varje våning.

Personer med parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning kan också parkera kortvarigt utanför terminal 1 när de lämnar eller hämtar passagerare. Man kommer till platserna för kortvarig handikapparkering utanför terminal 1 genom att följa T1 Avgående-skyltarna. Platserna finns under bron vid änden av terminalen.

Dessa platser är avgiftsfria för personer som innehar parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning. Längre ner på den här sidan hittar du anvisningar för hur du använder parkeringstillståndet.

Om du vill reservera en parkeringsplats på flygplatsen, gå till bokningstjänsten. Parkeringen är då avgiftsbelagd.

Om du behöver hjälp med att ta dig fram kan du beställa Finavias avgiftsfria assistanstjänst före resan. I parkeringshusen och utanför terminalerna finns anropsplatser, där man kan kontakta assistanstjänsten.

Så här använder du parkeringstillståndet för personer med funktionsnedsättningar

När du parkerat på en handikapparkeringsplats inom ett område som är avgränsat av en bom, ta med den parkeringsbiljett du fick vid bommen och ditt parkeringstillstånd. När du återkommer till flygplatsen efter din resa får du en avgiftsfri utkörningsbiljett när du visar upp din parkeringsbiljett och ditt parkeringstillstånd vid vår rådgivningsdisk. Rådgivningsdisken finns på ankomstvåningen, i korridoren mellan terminalerna 1 och 2.

Om du själv har svårt att röra dig kan du också låta någon annan hämta en avgiftsfri utkörningsbiljett vid rådgivningsdisken. Denna person ska då ta med sig parkeringsbiljetten, parkeringstillståndet och tillståndsinnehavarens flygbiljett.

Om du parkerar på en handikapparkeringsplats på ett område som inte avgränsas av en bom ska du lämna ditt parkeringstillstånd på en synlig plats i bilen, till exempel innanför vindrutan.

Viktig information om handikapparkeringen

 

Karta till Helsingfors-Vanda flygplats