Varifrån går flyget och när ska jag vara på plats

Kontrollera vilken terminal ditt flygbolag använder innan du kommer till flygplatsen. På den här sidan finns även information om när du ska vara på flygplatsen.

Säkerhetskontrollens kötider på Helsingfors-Vanda

Se från vilken terminal ditt flygbolag opererar. Följ alltid den incheckningstid som ditt flygbolag eller din researrangör meddelar. Särskilt under de livligare tidpunkterna är det bra att komma i god tid till Helsingfors-Vanda. Det är ofta rusning då flyget avgår

  • på morgonen klockan 6.00 – 8.30,
  • på eftermiddagen klockan 14.00 – 17.30 och
  • då sommar-, höst-, jul-, skid- och påsklovet börjar.

Reservera tillräckligt med tid för incheckning och inlämning av bagage, säkerhetskontroll och passkontroll.

Säkerhetskontrollens kötider på Helsingfors-Vanda (på engelska).

Hem från resan

Om ditt bagage inte har kommit fram eller är skadat, ska du genast göra en anmälan vid ankomstpunkten i bagagehallen. Ditt flygbolag ansvarar för hanteringen, transporten och överlämningen av bagaget. Anvisningar för bagaget och kontaktuppgifter finns på flygbolagets webbplats.

Tullkontroll

Två terminaler

Båda terminalerna på Helsingfors-Vanda har öppet dygnet runt. Terminalerna T1 och T2 har anslutits med en korridor och bildar en byggnad. Avståndet mellan terminalerna är cirka 300 meter.

Området efter säkerhetskontrollen kallas gateområdet och är gemensamt för båda terminalerna och passagerarna rör sig fritt i området.

Inrikesflyg och flyg till Schengenländerna i Europa använder gaterna 11–31. Fjärrflyg och Europas non-Schengenflyg använder gaterna 31–55 och personer som går till eller från gaterna ska passera passkontrollen.

Alla flyg utropas inte längre. Följ ditt flyg och din gate via skärmarna på terminalen, med webbtjänsten eller mobilapplikationen. Helsingfors-Vanda är en tyst flygplats där det inte sker utrop om alla flyg.

Rätt att göra inköp