Varifrån går flyget och när ska jag vara på plats?

På Helsingfors-Vanda flygplats avgår alla flyg från en terminal. Incheckningstiderna varierar beroende på flygning, så ta reda via ditt flygbolag hur mycket tid du behöver.

På Helsingfors-Vanda flygplats finns en terminal från vilken alla flygbolag trafikerar. Terminalen är öppen dygnet runt.

När du förbereder dig för din flygning på förhand, går din resa smidigt och det uppstår inga tråkiga överraskningar på flygplatsen. Kontrollera på vår hemsida vad du bör beakta innan du anländer till flygplatsen.

Följ den incheckningstid som ditt flygbolag eller din researrangör meddelar. Särskilt under de livligare tidpunkterna är det bra att komma i god tid till Helsingfors-Vanda. Det är ofta rusning då flyget avgår

  • på morgonen klockan 6.00 – 8.30,
  • på eftermiddagen klockan 14.00 – 17.30 och
  • då sommar-, höst-, jul-, skid- och påsklovet börjar.

Reservera tillräckligt med tid:

För närvarande sköts bland annat incheckning och inlämning av bagage nästan i regel av automater som självbetjäning. På flera ställen, såsom biljettkontroll och passkontroll, har tjänsterna digitaliserats. Automaterna är lätta att använda och de gör det snabbare och smidigare att resa. Personal finns på plats för att hjälpa passagerarna.

Inrikesflyg och flyg till Schengenländerna i Europa använder gaterna 5–36. Långdistansflygningar och non-Schengenflygningar i Europa använder gaterna 37–55 och personer som går till eller från gaterna ska passera passkontrollen. Du kan kolla din avgångsgate här.

Följ ditt flyg och din avgångsgate via skärmarna på terminalen, med webbtjänsten eller vår mobilapp. Helsingfors-Vanda är en tyst flygplats där det inte sker utrop om alla flyg.

Du kan alltid shoppa, vare sig du flyger inom hemlandet eller utomlands. Se mer information om dina rätt att göra inköp.

Hem från resan

På Helsingfors-Vanda flygplats överlämnas allt bagage som transporteras i lastrummet i terminalens centraliserade bagagehall.

Om ditt bagage inte har kommit fram eller är skadat, ska du genast göra en anmälan vid ankomstpunkten i bagagehallen. Om du efter att du lämnat flygplatsen vill ha instruktioner eller kontaktuppgifter som gäller ditt bagage, får du dem på ditt flygbolags webbplats. Ditt flygbolag ansvarar för hanteringen, transporten och överlämningen av bagaget.

Ta i förväg reda på gränserna för skattefri import och vilka produkter som kanske inte alls får importeras till Finland. Det finns också restriktioner för djurtransporter, som måste utredas innan ett djur anländer till landet.