Hoppa över navigering

Bada bastu som en helsingforsare – flygplatsens kundrelationschef tipsar om hur sommaren kan firas i Helsingfors

Article published
02.07.2021 kl 08:10
Suomenlinna
Resa
I Finavias serie Min Skärgård & Kust besöker vi nu Helsingfors. Pasi Laurinen, kundrelationschef på flygplatsens kommersiella avdelning, presenterar sina favoritplatser i hemstaden.

Pasi Laurinen, kundrelationschef på Helsingfors-Vanda flygplats, har bott nära stadens centrum länge. Till Helsingfors flyttade han direkt efter värnplikten 1984. Laurinen kommer ursprungligen från Muldia i Mellersta Finland och kallar Södra Haga för sitt hem.

– Helsingfors är utöver min hemstad också som resmål en mycket trevlig och internationell stad. Liksom många andra finländska städer vaknar Helsingfors upp på sommaren efter den kalla vintern.

Staden ligger vid Finska viken och havet är en viktig del av stadsbornas liv.

– Havet, stränderna och öarna är det bästa med Helsingfors både på sommaren och vintern. På sommaren solar man sig på stränder och öar och på vintern promenerar man på havsisen.

HElsinki

Photo: Juho Kuva

Laurinen började arbeta för det tidigare Luftfartsverket, numera Finavia, år 2000 och han har sett den hisnande utvecklingen av Helsingfors-Vanda flygplats på nära håll.

– Under min karriär har flygplatsen utvecklats och byggts ut varje år och terminalen har vuxit i båda riktningarna. Det mest omfattande utvecklingsprogram som nu pågår i flygplatsens historia kommer att vara betydande, och jag ser fram emot att få respons från våra kunder om de nya avgångs- och ankomsthallarna.

Kundrelationschefen vid den kommersiella avdelningen förhåller sig passionerat till utvecklandet av tjänsterna.

Vi har gjort ett fantastiskt arbete med att skaffa stora och internationella kunder. Dessutom har vi intressanta produkter och tjänster i vårt sortiment som väckt intresset hos olika kommersiella aktörer och fått dem att rikta blicken mot Helsingfors-Vanda flygplats.

Tack vare utvecklingsprogrammet kommer också nya företagare och tjänster att etablera sig på Helsingfors-Vanda flygplats.

– För närvarande har vi det jäktigt på vår avdelning när den nya utbyggnaden av terminal 2 färdigställs och nya företagare kommer in i affärslokalerna. Vårt team finns där för att stödja våra kunder från etableringsfasen av butiken eller tjänsten till den dagliga verksamheten.

Helsinki tuomiokirkko

Photo: Lauri Rotko /Helsinki Marketing

Pasis tips för Helsingfors

Cykla till lokala parker

– På sommaren rekommenderar jag att man cyklar till någon av de många parker som finns i stadens centrum, där man till exempel kan ha en picknick. Intill Tölö bibliotek finns en underbar park där vi umgåtts med vänner. Under de senaste åren har förbättringen och ökningen av cykelvägarna gjort cyklingen smidigare i hela staden.

Upplev smakvärlden i Helsingfors

Helsingfors är fullt av olika slags caféer och restauranger som man kan välja efter egen smak.

På Hagnäs torg finns till exempel Kahvisiskot och i hörnet av Kalevagatan och Albertsgatan hittar du café Delicato, som serverar gott kaffe. Vid Mannerheimvägen finns till exempel restaurang White Lady som har en trevlig uteservering och i Munksnäs finns havsnära Café Torpanranta.

– På grund av mitt arbete är det också viktigt för mig att besöka nya restauranger och samtidigt fundera på om de kunde vara bra kandidater för flygplatsen.

Visit Finland

Photo: Visit Finland

Tillbringa en dag vid havet

Laurinen säger att hans favoritplats på sommaren är Helsingfors simstadion och på vintern den allmänna bastun Kotiharjun sauna. Trevliga bastu- och badplatser är också de nyare konkurrenterna, såsom Allas Sea Pool eller Löyly.

Visit Finland

Photo: Ari-Pekka Darth /Visit Finland

Dessutom ger öarna intill Helsingfors, till exempel Fölisön, Ugnsholmen och Rönnskär trevligt tidsfördriv i havsmiljö. I år ordnas bland annat det internationella bildkonstevenemanget Helsingforsbiennalen på Skanslandet från och med den 12 juni. Konsten som visas på Helsingforsbiennalen kan du se över hela ön samtidigt som du tillbringar en dag i Helsingfors skärgård.

Finavias serie Min Skärgård & Kust är en fortsättning på Finavias serie Mitt Lappland. I serien får vi bekanta oss med Finavias flygplatser som finns nära hav och vatten samt livet där. Anställda vid den lokala flygplatsen ger sina bästa tips för besökare.

Artikel photo: Visit Finland