Hoppa över navigering

Lapplands åtta årstider: På våren vid islossningen vaknar naturen ur vintersömnen och sommaren väntar

Article published
22.05.2024 kl 12:30
Keväinen järvimaisema Kuusamossa
Destinationer
Känner du redan till Lapplands alla åtta årstider? Islossningstiden, den tredje av årstiderna, innebär att sommaren börjar i norra Finland.

I april–maj vaknar Lapplands natur ur vintersömnen, isen smälter och dagarna är ljusa långt in på kvällen. I takt med att ljuset ökar och snön smälter börjar löven dyka upp på träden, grönskan börjar komma fram från under snötäcket och de nya renkalvarna kommer på benen.

Under islossningstiden blir dagarna ännu längre och solen lyser upp landskapet i Lappland. Den långa ljusa tiden och solens värme gör det möjligt att njuta av friluftsliv och längre utflykter. Resenärer kan till exempel uppleva husky- och rensafarier, vandra på stigarna där snön smälter eller beundra de sprickande ismassorna i sjöarna och älvarna.

Kuohuava koski Lapissa

Bild: Visit Finland / Jere Ekosaari.

Islossningstiden är den mest imponerande av årstiderna, särskilt om man trivs vid vattnet. Den här tiden på året lossnar isen i de stora älvarna i Lappland, vilket gör att älvar och bäckar kan flöda fritt igen. När vattnet väller fram är i synnerhet de stora forsarna imponerande. För vissa älvar kan detta också innebära översvämningar. När vattnet är högre stängs en del av älvarnas övergångsställen längs rutterna, men vissa paddlingsrutter är öppna på grund av den högre vattennivån.

Upplev islossningstiden och Lapplands upplevelser året runt via Finavias flygplatser i Lappland

Finnair erbjuder flera dagliga flyg från Helsingfors-Vanda till våra flygplatser i Lappland i Rovaniemi, Kittilä, Ivalo och Kuusamo. Även Norwegian flyger reguljärflyg från Helsingfors-Vanda till Rovaniemi. På vintern har Lappland dessutom direkta förbindelser till flera olika destinationer i Europa.

Se också:

Lapplands åtta årstider: Vårvädret och den bärande skaren förutser vinterns slut och föränderliga landskap

Lapplands åtta årstider: på midvintern är vintern som bäst

Huvudbild: Vastavalo / Heikki Ketola.