Hoppa över navigering

Renoveringen av landningsbana 3 på Helsingfors-Vanda flygplats slutförs den 12.6

Pressmeddelande
Article published
11.06.2024 kl 08:18
Kiitotie 3
Ansvar
De underhållsplanmässiga renoveringsarbetena på landningsbana 3, som påbörjades av flygplatsbolaget Finavia i april 2024, blir färdiga enligt tidtabellen den 12 juni 2024. Flygplanens start- och landningsriktningar återgår samtidigt till de normala.

‒ Vi har slutfört renoveringsarbetet på landningsbana 3 enligt tidtabellen och underhållsplanen. Landningsbanorna är under enorm belastning, och deras strukturer måste därför vara förstklassiga. Regelbundna renoveringar säkerställer flygtrafikens säkerhet och smidighet, säger Finavias Jani Elasmaa, ansvarig chef för funktioner på landningsbanorna och uppställningsplattan på Helsingfors-Vanda flygplats.

Renoveringsarbetet av landningsbana 3 på Helsingfors-Vanda påbörjades den 15 april 2024. I renoveringen ingick beläggningsreparationer av rullbanorna som leder till landningsbanan och underhållsarbeten som utförs i samband med stängningsåtgärderna, särskilt på markljussystemen.

Under renoveringen var det inte möjligt att landa på landningsbana 3, så flygplanens start- och landningsriktningar avvek från det normala. Landningsbanorna 1 (04R/22L) och 2 (15/33) på Helsingfors-Vanda användes normalt under renoveringsarbetena, och för landningar användes främst landningsbana 2 från nordväst och landningsbana 1 från nordost. Avgående flyg styrdes i samma riktningar som när de avgår från landningsbana 3.

När arbetet är klart återgår flygplanens start- och landningsriktningar till de normala den 12.6.2024.

– Regelbundna renoveringar av landningsbanorna är en viktig del av infrastrukturens livscykelhantering på Helsingfors-Vanda flygplats. När renoveringsarbetena är klara kommer landningsbana 3 återigen att betjäna den livliga sommarlovstrafiken på Helsingfors-Vanda, säger chef Elasmaa.