Djurtransport med flygplan

Flygbolagen transporterar sällskapsdjur och ledarhundar om man bokar plats i förväg. Reglerna varierar emellertid beroende på flygbolag. Visste du att katter, hundar och illrar ska ha husdjurspass för resor mellan EU-länder?

Små sällskapsdjur kan oftast transporteras i kabinen. Större djur transporteras i särskilda transportbehållare i ett tempererat utrymme i lastrummet. Du kan köpa transportbehållare hos flygbolaget eller i en husdjursbutik. Det finns även flygbolag som inte transporterar husdjur.

Fåglar, ormar, ödlor och insekter transporteras endast som flygfrakt.

Ett husdjurspass är obligatoriskt för alla katter, hundar och illrar för transport mellan EU-länder. Passet kan skaffas hos veterinären.

Kontrollera karantänsreglerna före flygresan

Ta reda på i förväg vilka bestämmelser för karantän och vaccination som gäller i destinationslandet. En karantänsperiod kan vara upp till fyra månader. Mer information om lagstiftningen i destinationslandet och bestämmelser som gäller utförsel av djur får du hos landets konsulat eller veterinärmyndighet.

Det finns också begränsningar och kontroller när det gäller införsel av djur till Finland. Mer information får du av Livsmedelssäkerhetsverket Evira och Tullen.