Tjänster för personer med funktionsnedsättningar och rörelsehinder

Om du har en funktionsnedsättning, syn- eller hörselskada, är äldre eller om din rörelseförmåga annars är begränsad, få du hjälp med att röra dig på flygplatsen. Tjänsten är gratis.

Tjänster för personer med funktionsnedsättningar och rörelsehinder

Om du har en funktionsnedsättning, syn- eller hörselskada, är äldre eller om din rörelseförmåga annars är begränsad, få du hjälp med att röra dig på flygplatsen. Tjänsten är gratis.

Boka tjänsten via din resebyrå eller ditt flygbolag redan i samband med resebokningen senast 48 timmar innan ditt flyg avgår. Meddela samtidigt om du har med dig hjälpmedel, såsom rullstol eller andnings- och syreutrustning.

När du anländer till flygplatsen, anmäl dig till assistenten.

Helsingfors-Vanda flygplats finns flera anropsställen, där du får direkt kontakt med assistenten. Det finns anropsställen i parkeringshallarna, vid terminalerna, vid incheckning samt vid flygplatsens tågstation. Se var anropsställena finns.

På Finavias andra flygplatser kan du anmäla dig vid incheckningen, med undantag av följande ställen:

  • Ivalo flygplats, där du anmäler dig vid informationsdisken.
  • Mariehamn och Vasa flygplatser, där du anmäler dig i närheten av ingången.
  • På Kemi-Torneå flygplats kan man även anmäla sig vid handikapparkeringen.

Vi assisterar dig ända fram till sittplatsen i flygplanet. Vänligen berätta för assistenten det bästa sättet att lyfta eller flytta dig.

När du återvänder från din resa assisterar vi dig och ledsagar dig från flygplanet till terminalen och därifrån till parkeringen, bussplattformen, tågstationen eller en taxi.

Säkerhetskontroll för passagerare som behöver assistans

På Helsingfors-Vanda finns en egen säkerhetskontrollinje för personer som behöver assistans. Linjen är utmärkt med märket ”Assisted”.

Passagerare med rullstol eller andra hjälpmedel säkerhetskontrolleras alltid för hand. Det lönar sig att lösgöra rullstolens manöverdon och transportera den i handbagaget, så att den inte försvinner eller skadas under resan.

Passagerare som har en del- eller helprotes eller gips, kontrolleras med en särskild apparat. Meddela säkerhetskontrollanten om din protes eller ditt gips. I Finland behöver man inte ett ortopedintyg för protes, men ett sådant kan krävas utomlands.

Passagerare som har en ledarhund bör observera att även ledarhundar säkerhetskontrolleras.

Läs mer om hur säkerhetskontrollen går till.

Vilka saker går i lastrummet och vad kan man ta med sig i kabinen?

Handikapparkering

Se mer information om handikapparkering på din flygplats webbplats eller fråga per e-post.

Mer information och respons om våra tjänster

På Helsingfors-Vanda flygplats finns rullstolar och andra hjälpmedel för sådana passagerare som är tvungna att avstå från sina egna hjälpmedel vid incheckning. Även passagerare som anser sig behöva hjälpmedel för att röra sig i terminalen, men inte en assistent som ordnas av flygplatsen, kan be att få använda hjälpmedel.

Du kan ge respons om tjänster för passagerare som behöver assistans direkt till flygbolaget eller Finavia. Vid behov kan du även kontakta trafiksäkerhetsverket Trafi. Trafi ger även mer information om personer med funktionsnedsättningar och rörelsehinder i flygtrafiken.

Integritetspolicy