Tjänster för personer med funktionsnedsättning och nedsatt rörlighet

Om du behöver hjälp med att ta dig runt på flygplatsen och sköta dina ärenden, hjälper vi dig gärna.

Tjänster för personer med funktionsnedsättning och nedsatt rörlighet

Vi erbjuder kostnadsfri assistans till funktionsnedsatta, syn- och hörselskadade, rörelsehindrade, äldre och andra passagerare med nedsatt rörlighet. Du kan få hjälp med att ta dig runt på flygplatsen dygnet runt.

Boka assistanstjänsten via din resebyrå eller ditt flygbolag när du bokar dina flygbiljetter, senast 48 timmar innan ditt flyg avgår. Meddela samtidigt om du har med dig hjälpmedel, såsom rullstol eller andnings- och syreutrustning.

En assistent assisterar dig från flygplatsens anropsplats till din sittplats på flygplanet. Vänligen berätta för assistenten det bästa sättet att lyfta eller flytta dig.

När du återvänder från din resa assisterar vi dig och ledsagar dig från flygplanet till terminalen och därifrån till parkeringsområdet, bussplattformen, tågstationen eller en taxi.

Gör så här när du reser

När du anländer till flygplatsen, anmäl dig till assistenten vid anropsplatsen.

På Helsingfors-Vanda flygplats finns flera anropsplatser, där du får direkt kontakt med assistenten. Det finns anropsplatser i parkeringshallarna, på parkeringsområdena utomhus, utanför terminalen, vid incheckningen samt vid flygplatsens tågstation Se på vår webbplats var anropsplatserna finns på Helsingfors-Vanda.

På Finavias regionala flygplatser kan du anmäla dig vid incheckningen, med undantag för de flygplatser som anges nedan.

  • Ivalo flygplats, där du anmäler dig vid informationsdisken.
  • Mariehamn och Vasa flygplatser, där du anmäler dig i närheten av ingången.
  • På Kemi-Torneå flygplats kan du även anmäla dig vid parkeringsplatsen för rörelsehindrade.

Parkering på Helsingfors-Vanda

En bil med parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan parkeras på flygplatsen gratis i upp till fyra timmar. Mer detaljerade instruktioner om gratis parkering finns på vår webbplats.

När du parkerar i mer än fyra timmar eller åker på en resa, välj den lämpligaste platsen för dig beroende på läge eller pris. Det finns fyra parkeringshus och ett utomhusparkeringsområde på Helsingfors-Vanda. Se priser, lägen och annan parkeringsinformation på vår webbplats.

Parkering på Finavias regionala flygplatser

Se instruktioner för parkering med parkeringstillstånd för rörelsehindrade på din flygplats webbplats eller fråga per e-post.

Säkerhetskontroll för passagerare som behöver assistans

På Helsingfors-Vanda finns en egen säkerhetskontrollinje för personer som behöver assistans. Linjen är utmärkt med skylten ”Assisted”.

Passagerare med rullstol eller andra hjälpmedel säkerhetskontrolleras för hand. Det lönar sig att lösgöra rullstolens manöverdon och transportera den i handbagaget, så att den inte försvinner eller skadas under resan.

Passagerare som har en del- eller helprotes eller gips kontrolleras med en särskild apparat. Meddela säkerhetskontrollanten om din protes eller ditt gips. I Finland behöver man inte ett ortopedintyg för protes, men ett sådant kan krävas utomlands.

Även ledarhundar kontrolleras.

Läs mer om hur du gör i säkerhetskontrollen och vilka saker som går i lastrummet och vad kan man ta med sig i kabinen.

Mer information och respons om våra tjänster

På flygplatsen finns rullstolar och andra hjälpmedel för sådana passagerare som är tvungna att avstå från sina egna hjälpmedel vid incheckning. Även passagerare som anser sig behöva hjälpmedel för att röra sig i terminalen, men inte en assistent som ordnas av flygplatsen, kan be att få använda hjälpmedel.

Vi ger dig råd i allmänna frågor som rör assistanstjänsten per tel +358 800 120 700 (Helsingfors-Vanda flygplats, 24h).

Du kan ge respons om tjänster för passagerare som behöver assistans direkt till flygbolaget eller Finavia. Vid behov kan du även kontakta Transport- och kommunikationsverket Traficom. Traficom ger även mer information om vilka rättigheter personer med funktionsnedsättningar och rörelsehinder har i flygtrafiken.

Dataskyddsbeskrivning