Matkatavaroiden pakkaaminen ja kielletyt tavarat

Tarkista, että pakkaat matkatavarat oikein jo kotona. Lentoturvallisuussyistä joitakin tavaroita saa kuljettaa vain ruumassa, joitakin vain käsimatkatavaroissa. Jotkut tavarat ovat sellaisia, ettei niitä saa lainkaan ottaa mukaan lentokoneeseen.

Mitä mukaan lennolle?

Alla olevasta hakupalvelusta voit hakea tietoja siitä, saako tuotetta kuljettaa lentokoneessa. Palvelun tuottaa Suomen Turvaprojektit Oy. Tiedot perustuvat  kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n ja liikenteen turvallisuusviraston Trafin määräyksiin ja säädöksiin. Finavia ei vastaa palvelun sisällöstä. Tiedot annetaan ainoastaan matkustusmukavuuden parantamiseksi.

Tarkista, voitko ottaa tuotteen mukaasi lennolle

Kielletyt esineet ja aineet joudutaan poistamaan ja hävittämään lentokentän turvatarkastuksessa Trafin antamien määräysten mukaisesti. Joidenkin esineiden ja aineiden maastaviennissä on myös Tullin valvomia rajoituksia tai kieltoja.

Näin toimin turvatarkastuksessa

Näitä ei saa kuljettaa lentokoneessa

Helposti syttyvät, myrkylliset tai syövyttävät aineet kuten sytytysnesteet ja ilotulitteet on kokonaan kielletty - tunnistat ne useimmiten tuotepakkauksen kyljessä olevasta varoitusmerkistä.Myös yli 70-prosenttinen alkoholi ja yli 500 ml:n hiuskiinteet kuuluvat kiellettyihin aineisiin.

Nämä tavarat kuuluvat ruumaan

 • Nesteet kuten elintarvikkeet, säilykkeet, kosmetiikka ja aerosolit
 • Terävät esineet kuten sakset ja veitset
 • Urheilu-, kalastus-, retkeily- ja metsästystarvikkeet
 • Suksien, suksivoiteiden ja lumivyöryreppujen tarkemmat ohjeet saat joulumuistiostamme.
 • Aseet, panokset ja retkikeittimet. Tarkemmat ohjeet saat syyslomailijan muistilistasta.
 • Alkoholijuomat.  Lentoaseman turvatarkastetulta puolelta tai lentokoneesta ostetut tax free -juomat voit viedä matkustamoon. Huomioi tullimääräykset.

Nämä saa ottaa tai pitää ottaa matkustamoonsecurity_check_plastic_bag.jpg

  • Voit tuoda matkustamoon nesteitä korkeintaan 100 ml pakkauksissa ja yhteensä vain sen verran, mikä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja suljettavaan muovipussiin.
 • Matkan aikana tarvittavat  vauvanruuat ja äidinmaidonvastikkeet sekä erikoisruovalioon liittyvät nesteet.
 • Reseptilääkkeet alkuperäispakkauksessa matkustajan nimellä varustettuna. Ulkomaille matkustettaessa on hyvä selvittää kohdemaan säännöt.
 • Arvotavarat kuten tietokoneet, kamerat, kännykät, rahat, avaimet, matkaliput ja passi.
 • Pienet kynsisakset sekä puiset ja muoviset neulepuikot voit viedä matkustamoon käsimatkatavarana.
 • Voit ottaa matkustamoon vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen, jota saat kuljettaa vain taskussasi. Näitä ei saa kuljettaa pakattuna käsimatkatavaroihin eikä ruumassa. Varmista, ettei sytytin sisällä kiellettyjä sytytinnesteitä. USA:n lennoilla tulitikut ja sytyttimet ovat kokonaan kiellettyjä.
 • Joitakin paristoja tai akkuja saa kuljettaa vain käsimatkatavaroissa.
 • Lentoasemilta ja lentokoneesta ostetut tax free -nesteet voi viedä lentokoneen matkustamoon. Jatkomatkustajat saavat kuljettaa vaihtokentän turvatarkastuksen läpi nämä tax free -tuotteet edellyttäen, että tuotteet on pakattu sinetöityyn, avaamattomaan ja läpinäkyvään kassin, jossa on selvästi esillä ostoskuitti.

Matkatavaroiden määrä-, koko- ja painorajoitukset

Matkatavaroita koskevat määrä-, koko- ja painorajoitukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Tarkista säännöt hyvissä ajoin ennen matkaa.

 • Matkustamoon saat pääsääntöisesti viedä mukanasi yhden laukun.
 • Myös ruumaan menevien matkatavaroiden painorajoitukset sekä isokokoisten ja erikoisenmuotoisten tavaroiden kuljetusehdot vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Erikoismatkatavaroita ovat muun muassa sukset ja golf-välineet.
 • Lentoyhtiöt perivät matkatavaran ylipainosta lisämaksun. Painavat matkatavarat voit lähettää myös lentorahtina.

Yleisiä pakkausohjeita

Poista  jo kotona ruumaan menevistä matkalaukuista kaikki vanhat matkatavaralipukkeet ja lukitse kantokahvat. Sido yhteen laukuissa tai rinkoissa olevat hihnat ja remmit, jotta ne eivät takerru kiinni matkatavarakuljettimiin.

Pane matkalaukkusi ulko- ja sisäpuolelle nimi- ja osoitetarrat. Se helpottaa laukkusi löytymistä ja tunnistamista.

Lastenrattaiden ja -vaunujen pakkaaminen

Lisää tietoa

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kotisivut

Tullilaitoksen kotisivut

 

icon