Näin toimit lähtöselvityksessä

Lähtöselvityksen määräajat ja tavat vaihtelevat lentojen mukaan. Varmista tiedot aina omalta lentoyhtiöltäsi tai matkatoimistoltasi.

Voit tehdä lähtöselvityksen sujuvasti kaikilla Finavian lentoasemilla. Joillain lentoyhtiöillä lähtöselvityksen tekeminen lentoasemalla on maksullista. Osa lentoyhtiöstä mahdollistaa lähtöselvityksen tekemisen ennakkoon lentoyhtiön verkkosivuilla tai mobiilisovelluksessa veloituksetta.

Kun teet lähtöselvityksen lentoasemalla, voit asioida lähtöselvityksen palvelupisteellä. Helsinki-Vantaalla ja osalla verkostolentoasemista käytössä on myös itsepalveluautomaatteja.

Jos mukanasi on vain käsimatkatavaraa, tee lähtöselvitys mahdollisuuksien mukaan etukäteen lentoyhtiön verkkosivulla. Näin voit lentoasemalle tultuasi mennä suoraan turvatarkastukseen.

Eri lentoyhtiöiden käyttämät lähtöselvitystavat Helsinki-Vantaalla löydät täältä.

Näin teet lähtöselvityksen itsepalveluautomaatilla

  1. Ensimmäiseksi automaatilla tehdään tunnistautuminen. Tunnistaudu automaatin ruudulla näkyvien ohjeiden mukaan.
  2. Tee lähtöselvitys ruudulla näkyvien ohjeiden mukaan.
  3. Kun lähtöselvitys on tehty, automaatti tulostaa viivakoodilla varustetun tarkastuskortin (boarding pass). Ota se mukaasi. Jos sinulla ei ole ruumaan menevää matkatavaraa, voit siirtyä suoraan turvatarkastukseen.
  4. Jos sinulla on ruumaan menevää matkatavaraa, tarvitset matkatavaraan kiinnitettävän matkatavaralipukkeen (baggage tag). Joidenkin lentoyhtiöiden kohdalla matkatavaralipukkeen voi tulostaa itsepalveluautomaatilla lähtöselvityksen yhteydessä. Jos matkatavaralipukkeen tulostaminen ei ole mahdollista käyttämäsi lentoyhtiön kohdalla, siirry lentoyhtiön palvelupisteelle.
  5. Kun olet saanut itsepalveluautomaatista matkatavaralipukkeen, kiinnitä se laukun, rinkan, golfbägin tai suksipussin kahvaan.
  6. Jos sinulla on mukanasi ruumaan meneviä matkatavaroita, siirry seuraavaksi lentoyhtiösi bag drop -palvelupisteelle. Osa lentoyhtiöistä käyttää matkatavara-automaatteja eli bag drop -automaatteja, jotka sijaitsevat lähtöaulassa.
  7. Kun olet luovuttanut ruumaan menevät matkatavarat lentoyhtiölle palvelupisteellä tai bag drop -automaatilla, siirry turvatarkastukseen.

Lisää ohjeita ja vinkkejä saat Lentomatkustajan muistilistasta.