Turvatarkastus

Turvatarkastus tehdään matkustajille ja heidän käsimatkatavaroilleen lähtöselvityksen jälkeen ennen porttialueelle menoa. Ruumaan menevät matkatavarat luovutetaan jo lähtöselvityksessä turvatarkastettavaksi.

On tärkeää, että pakkaat matkatavarat oikein jo kotona. Selvitä jo ennen lentoasemalle tuloa, mitä tavaroita, aineita ja esineitä kuljetetaan käsimatkatavaroissa ja ruumamatkavarassa sekä mitä ei lainkaan saa ottaa lennolle mukaan.

Vain Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa käytetään uutta teknologiaa, minkä vuoksi Finavian muilla lentoasemilla toimitaan turvatarkastuksessa eri tavalla kuin Helsinki-Vantaalla. Alta saat tarkemmat ohjeet.

Näin toimit Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa

1) Siirry turvatarkastukseen esittämällä paperinen tai mobiililaitteessa oleva koneeseen nousukortti (boarding pass) digiportin lukijaan.

2) Kun tulet turvatarkastuslinjastolle, aseta kaikki käsimatkatavarat ja irralliset esineet tavarakaukaloon läpivalaisua varten.

  • Avaimet ja kolikot: Pane avaimet ja kolikot laukkuun tai takintaskuun. Housuntaskuissa ja muualla vaatteissa ne aiheuttavat turhia hälytyksiä.
  • Vaatteet ja asusteet: Riisu takkisi ja jakkusi sekä runsaasti metallia sisältävät vyöt ja kellot sekä isot metallikorut. Usein myös koroissa on metallia, joten kengätkin voi halutessaan panna läpivalaistavaksi.
  • Elektroniikan voit jättää laukkuun.
  • Pakkaa alle 100 ml nesteet yhteen litran uudelleen suljettavaan pussiin. Turvatarkastaja pyytää nesteet tarvittaessa ulos laukusta ennen läpivalaisua.
  • Voit kuljettaa matkan aikana tarvitsemasi lastenruoat ja lääkkeet käsimatkatavaroissa.

3) Kävele metallinilmaisinportin läpi. Jos metallinilmaisin hälyttää, sinut pyydetään tarkastettavaksi turvaskanneriin.

Voit myös pyytää, että vaatteet ja vartalo tarkastetaan käsin. Käsin suoritettavassa turvatarkastuksessa turvatarkastajan on tarkastettava housujen ja hameen vyötärön sisäpuoli sormilla tunnustellen. Korkeavartiset kengät saatetaan pyytää pois jalasta.

Turvatarkastusprosessin sujuvoittamiseksi poista päältä kaikki mahdolliset metalliesineet ja aseta ne läpivalaisuhihnalle tarkastettavaksi. Paljetit, metallinapit ja alusasujen tukikaaret saattavat aiheuttaa hälytyksen.

Turvatarkastus Finavian alueellisilla lentoasemilla

1) Kun saavut turvatarkastuslinjastolle, aseta kaikki käsimatkatavarat ja irralliset esineet tavarakaukaloon läpivalaisua varten.

  • Avaimet ja kolikot: Pane avaimet ja kolikot laukkuun tai takintaskuun. Housuntaskuissa ja muualla vaatteissa ne aiheuttavat turhia hälytyksiä.
  • Vaatteet ja asusteet: Riisu takkisi ja jakkusi sekä runsaasti metallia sisältävät vyöt ja kellot sekä isot metallikorut. Usein myös koroissa on metallia, joten kengätkin voi halutessaan panna läpivalaistavaksi.
  • Elektroniikka: Ota laukusta esille kannettavat tietokoneet, tabletit, puhelimet, kamerat, varavirtalähteet ja muut laitteet, joissa on akku tai paristo. Kannettavat tietokoneet ja tabletit tulee ottaa ulos myös omista kantokasseistaan. Tabletin kiinteää suojakuorta ei tarvitse poistaa. Pienet nappiparistolliset laitteet, kuten auton avaimet, voi jättää laukkuun.
  • Nesteet: Ota laukusta esille kaikki nesteet, nestemäiset lääkkeet ja vauvanruuat.

2) Esitä paperinen tai mobiililaitteessa oleva koneeseen nousukortti (boarding pass) turvatarkastajalle.

3) Kävele metallinilmaisinportin läpi.

Jos metallinilmaisinportti hälyttää, turvatarkastajan pitää selvittää hälytyksen syyn aiheuttaja. Matkustajaa pyydetään poistamaan mahdollinen hälytyksen aiheuttaja ja sen jälkeen kävelemään uudelleen metallinilmaisinportin läpi.

Matkustajan vaatteet ja vartalo voidaan joutua tarkastamaan myös käsin. Tarvittaessa turvatarkastajan on tarkastettava housujen ja hameen vyötärön sisäpuoli sormilla tunnustellen.

Lisää tietoa turvatarkastuksesta

Taustatietoa turvatarkastuksista

Lentomatkustajien turvatarkastuksia säätelevät EU-maissa yhteiset säännöt, joilla pyritään varmistamaan matkustamisen turvallisuus ja sujuvuus. Suomessa turvatarkastusta koskevista määräyksistä vastaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom, joka on myös kansallinen turvatarkastuksia valvova viranomainen.

Traficom edellyttää, että tietty määrä turvatarkastuksen läpikulkevista on tarkastettava tarkemmin satunnaisotannalla. Finavian lentoasemilla satunnaisotantaan perustuva tarkastus tehdään ETD-laitteella eli räjähdysainejäämäilmaisimella.

Jos sinulta otetaan haltuun tavaroita turvatarkastuksessa, lue ohjeet sivuiltamme, miten voit noutaa ne itsellesi takaisin.

Traficomin kotisivuilta saat taustatietoa turvatarkastuksista.

Tietosuojaseloste: Turvatarkastuksen ja vartioinnin raportointijärjestelmä (PDF)