Skip navigation

Kirjat lentomatkalla - Finavia ja Kierrätyskeskus kierrättävät kirjoja yhdessä

Article published
9.6.2014 at 15:00
Archived
Kirjahylly ja kaksi nojatuolia.
Vastuullisuus Matkustus
Finavia avasi kesällä 2012 Helsinki-Vantaan lentoasemalla kirjanvaihtopisteen. Yhdessä Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen ja lentoaseman työntekijöiden kanssa toteutettu kirjojen kierrätys on lentokentällä hyvin suosittua.

– Kirjanvaihtopiste antaa matkustajille mahdollisuuden lähettää luetut tai muuten tarpeettomaksi käyneet kirjat matkalle ympäri maailmaamuiden lentomatkustajien iloksi. Samalla mukaan matkaan voi poimia jo matkoilta palannutta uutta luettavaa, kertoo Finavian asiakaskokemuksesta vastaava päällikkö Johanna Metsälä.

Kymmenet tuhannet kirjat ovat löytäneet kirjanvaihtopisteen kautta uuden kodin. Kierrätyskeskus täydentää tarvittaessa Kirjanvaihtopisteen tarjontaa kuukausittain 200-300 kirjalla. Myös lentoaseman työntekijät tuovat kirjoja kierrätettäväksi.

Tarjolla on ollut enimmäkseen englanninkielistä kirjallisuutta, mutta myös eksoottisemmat kielet ovat löytäneet lukijansa. Kirjoja löytyy monipuolinen valikoima niin dekkareita, lastenkirjoja kuin tieteiskirjojakin.

 - Yhteistyön aloittaminen tuntui heti luontevalta, koska tarve ja idea oli lähtenyt aidosti matkustajilta. Yhteistyön avulla pystymme ohjaamaan kirjoja mielekkäästi uudelleen käyttöön, jakamaan hyvää mieltä sekä samalla säästämään luonnonvaroja, sanoo Kierrätyskeskuksen myymälätoimintojen johtaja Aatos Weckman.

Kirjanvaihtopiste ”BookSwap” on matkustajien käytössä Helsinki-Vantaalla 24 tuntia vuorokaudessa. Se sijaitsee lähtöportin 27 läheisyydessä lentoaseman toisessa kerroksessa ravintola FlyInnin vieressä. Kirjanvaihtopiste on auki ympäri vuorokauden ja siellä on ilmainen WiFi käytössä.

Ideat nopeasti käytäntöön asiakaskokemusta vahvistamaan

Finavia kehittää Helsinki-Vantaasta mukavaa ja houkuttelevaa lentoasemaa, jotta sen merkitys Pohjois-Euroopan johtavana vaihtomatkustuskenttänä vahvistuisi myös tulevaisuudessa.  

Uusia ideoita on kerätty lentoasemakokemusta arvioivien ja tarkkailevien Quality Huntersien kanssa parin vuoden ajan. Kirjanvaihtopiste oli yksi suosituimmista ideoista.

Finavian tavoitteena on hyödyntää Helsinki-Vantaalla Quality Huntereiden, henkilökunnan ja asiakkaiden tuottamia ideoita niin lyhyen kuin pitkän tähtäimen palvelu- ja tuotekehityksessä.

Matkustajien iloksi on jo avattu Art Gallery, Photo Gallery ja kovasti toivottua suomalaista luontoa on asteittain tuotu lentoasemalle. Uusimpana ideatoteutuksena on tila, jossa työnteon ja levon lisäksi voit saada oppia vaikka joogasta.

Viimeisimpänä Helsinki-Vantaalla avattiin TravelLab, jossa matkustajat pääsevät testaamaan uusia palvelukonsepteja ja kertomaan niistä mielipiteensä. Finavia haluaa kehittää Helsinki-Vantaasta maailmanluokan lentoaseman yhdessä asiakkaidensa kanssa.  

Helsinki-Vantaalle juhannustansseja, lentoasemajoogaa ja selfie-kuvia Suomesta

Finavia tuo arktisen luonnon ja suomalaista nykymuotoilua lentoasemalle