Skip navigation

Turvatarkastuksiin lisää tekniikkaa Finavian verkostolentoasemilla

Article published
23.9.2016 at 10:30
Viime syksystä alkaen Helsinki-Vantaan ja Oulun lentoaseman turvatarkastuksissa on ollut käytössä teknologiaa, jonka avulla voidaan havaita mahdolliset räjähdysainejäämät matkustajista ja heidän matkatavaroistaan. Nyt laitteita asennetaan muillekin Finavian lentoasemille.

Uusien räjähdysainejäämäilmaisimien asennukset aloitetaan Turun lentoasemalta viikolla 39 ja viimeisetkin laitteet on suunnitelman mukaan saatu käyttöön marraskuussa. EU-asetus vaatii laitteiden käyttöönoton 1. helmikuuta mennessä.

Räjähdysainejäämäilmaisimet otetaan käyttöön seuraavilla lentoasemilla: Enontekiö, Ivalo, Jyväskylä, Joensuu, Kajaani, Kemi-Tornio, Kittilä, Kokkola-Pietarsaari, Kuopio, Kuusamo, Maarianhamina, Pori, Rovaniemi, Savonlinna, Tampere-Pirkkala, Turku ja Vaasa.

– Suomessa uudet räjähdysainejäämäilmaisimet otettiin ensimmäisenä käyttöön Helsinki-Vantaan ja Oulun lentoasemilla syksyllä 2015. Vastaavia laitteita on nyt käytössä kaikilla isoimmilla eurooppalaisilla lentokentillä, sanoo Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen.

Mikä ihmeen satunnaisotanta?

EU-asetuksen mukaan osa matkustajista joudutaan tarkastamaan satunnaisotannan perusteella. Aiemmin satunnaistarkastus tehtiin käsin tunnustelemalla. Nykyään se tehdään räjähdysainejäämäilmaisimella.
Satunnaistarkastuksessa matkustajalta tarkastetaan kämmenet sisäpuolelta ja ulkopuolelta, vyötärö sekä käsimatkatavarat. Tarkastus tehdään erityisellä liuskalla, joka analysoidaan räjähdysainejäämäilmaisimella.

Tarkastus kestää vain hetken, eikä matkustajan tarvitse valmistautua siihen etukäteen.

Mikä on ennallaan?

Matkatavaroiden pakkausohjeet eivät ole muuttuneet. Matkustajat voivat ennen lentokentälle tuloa tarkistaa Finavian verkkosivuilta, voiko esineet tai aineet ottaa mukaan käsimatkatavaraan, pakataanko ne ruumassa kuljetettavaan laukkuun vai ovatko ne kokonaan kiellettyjä.

Turvatarkastukseen tultaessa toimitaan samaan tapaan kuin ennenkin. Nesteet, puhelimet, kolikot, päällysvaatteet jne. asetetaan laatikkoon ja läpivalaisuhihnalle. Isot sähkölaitteet otetaan ulos laukuistaan ja asetetaan turvatarkastuksessa olevaan laatikkoon.

Sen jälkeen kuljetaan metallinilmaisinportin läpi. Jos portti hälyttää metallista, hälytyksen syy selvitetään tarkastamalla matkustaja käsin tunnustelemalla.

Kehitys Matkustus