Lemmikin kanssa matkustaminen

Lentoyhtiöllä ja lentoaseman viranomaisilla on omat edellytyksensä matkustaville eläimille. Lue vinkit lemmikin kanssa matkustamiseen.

Matkalla lemmikkieläimen kanssa

Voinko ottaa lemmikkini lennolle mukaan?

Lentoyhtiöllä on omat edellytyksensä matkustaville eläimille, joten lentopaikka lemmikille kannattaa varata ajoissa. Määräykset voivat vaikuttaa myös siihen, matkustaako eläin ruumassa vai matkustamossa. Jotkut lentoyhtiöt hyväksyvät lennoilleen ainoastaan matkustamossa matkustavia lemmikkejä.

Matkustaako lemmikkini ruumassa vai matkustamossa?

Pienet lemmikit voidaan yleensä kuljettaa matkustamossa. Isot lemmikkieläimet kuljetetaan ruumassa, lämpimässä tilassa omassa kuljetuslaatikossaan. On myös lentoyhtiöitä, jotka eivät kuljeta lemmikkejä. Linnut, käärmeet, liskot ja hyönteiset kuljetetaan ainoastaan lentorahtina.

Millaisessa kuljetuslaukussa kuljetan lemmikkini?

Lemmikki matkustaa sille ennalta määrätyssä kuljetuslaukussa tai -laatikossa, jonka koko määräytyy eläimen koon mukaan. Suurin osa lentoyhtiöistä antaa omilla kotisivuillaan tarkat ohjeet oikean laukun ja laatikon hankkimiseksi.

Tarvitseeko lemmikkini passin?

Lemmikkieläinpassi on pakollinen kaikille kissoille, koirille ja freteille EU-maiden välisissä kuljetuksissa. Passin voi ostaa eläinlääkäriltä. Eläinlääkärin myöntämä terveystodistus vaaditaan myös EU:n alueelta tuotavalle koiralle ja kissalle, jos eläin tuodaan myytäväksi tai luovutettavaksi uudelle omistajalle.

Millaiset karanteeni- ja rokotusmääräykset koskevat lemmikkiäni?

Eläinten maahantuonnissa Suomeen on rajoituksia ja tarkastuksia. Lisätietoja saat Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta ja  Tullista. Selvitä etukäteen, minkälaiset karanteeni- ja rokotusmääräykset matkasi kohdemaassa on. Tietoa kohdemaan lainsäädännöstä ja lemmikkien vientiä koskevista määräyksistä saat kyseisen maan lähetystöltä tai eläinlääkintäviranomaiselta.

Suomeen saapuvan koiran tai kissan on oltava rokotettu raivotautia vastaan, ja mikäli lemmikki tulee korkean raivotautiriskin maasta, niin vaaditaan myös vasta-ainetestin tulos, eli hyväksytty verinäyte raivotautivasta-aineiden varalta EU:n hyväksymästä laboratoriosta. Lisäksi koiran on oltava lääkitty ekinokokkoosin varalta ennen Suomeen saapumista.

Miten toimin tullitarkastuksessa, kun palaan Suomeen?

Kun saavut lemmikkisi kanssa Suomeen, on sinun valittava tullin punainen linja. Varmista, että sinulla on siinä vaiheessa mukana lemmikkisi asiakirjat ja valmistaudu esittämään ne tullissa. Tulli: Lemmikki mukana matkalla

Onko lentoasemalla koirien käymälää?

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on kolme koirien käymälää, jotka tekevät nelijalkaisten matkustajien matkasta mukavamman. Terminaalin ulkopuolella sijaitseva koirien käymälä löytyy tuloaulan edustalta bussiaseman vierestä. Porttialueella koirien käymälät sijaitsevat portin 21 lähellä (auki säävarauksella) ja portilla 51 passintarkastuksen jälkeen.

Mistä löydän lisätietoa lemmikin kanssa matkustamisesta?

Saat lisätietoa lemmikin kanssa matkustamisesta Ruokavirastolta ja Tullilta.