Finavia kehittää lentoasemaa jatkuvasti. Helmikuussa 2014 saatiin päätökseen noin miljoonan euron uudistustyöt, joilla parannettiin terminaalin sujuvuutta, viihtyisyyttä ja palveluja.

Uudistustyöt tähtäsivät asiakaskokemuksen parantamiseen. Asiakasvirtoja tehostettiin ja matkustajien palveluita lisättiin. Nopeutta ja sujuvuutta saatiin uudistamalla turvatarkastus- ja matkatavaran luovutustilat. Vaasan lentoasemalla avattiin myös viihtyisä kahvila-ravintola ja uusi kauppa.

Perustietoa lentoasemasta

Vaasan lentoasemalla on käytössä yksi, 2 500 metriä pitkä kiitotie. Vaasa on valittu vuoden lentoasemaksi vuosina 2005, 2008 ja 2017.

Historiaa

  • 1938: Lentoasema valmistuu. Aero aloittaa matkustajaliikenteen, joka kuitenkin keskeytyy sotavuosiksi.
  • 1945: Lentoasemarakennus valmistuu ja matkustajaliikenne alkaa uudelleen. Nykyisen hahmonsa lentoasema saa kuitenkin 1950-luvulla, jolloin kiitotietä pidennetään 1 800 metriin ja asemarakennusta laajennetaan.
  • 1951: Ensimmäinen ulkomaanreitti Vaasasta avataan, kun Veljekset Karhumäki alkaa liikennöidä Ruotsin Sundsvalliin.
  • 1971: Vaasan kiitotietä pidennetään 2000 metriin. Finnair aloittaa suihkukoneliikenteen DC-9-koneilla.
  • 1993: Matkustajaterminaalin kolmas ja tähän asti merkittävin laajennus valmistuu. Lentoasemalle saadaan erilliset tilat kotimaan- ja ulkomaanliikenteelle. Myös lentoaseman palvelut paranevat huomattavasti.
  • 1998: Lokakuussa valmistui kentän pääkiitotien pidennys 2500 metriin ja sen myötä Vaasan lentoasema otti askeleen kohti kansainvälisempää ilmailua.
  • 2014: Terminaalin perusparannustyöt saatiin valmiiksi: muun muassa uusi matkatavaranluovutusaula, turvatarkastuksen uudelleenjärjestelyt, toinen kahvila ja uusia kauppa

Taidetta

Muotoilija Stefan Lindforsin vuonna 2013 työstämä teos vastaanottaa matkustajat Vaasan lentoaseman edustalla. Aviator Solaris-veistos on ruostumattomasta teräsputkesta hitsattu tuuliviiri.

Läpikuultavasta ja sinertävästä lasikuidusta rakennettu purje on samalla maalaus, jonka assosiaatiot vievät taivaisiin ja avaruuteen. Tuulen voimalla jatkuvasti liikkeellä oleva "Aviator Solaris" on mielikuvitusalus, joka muistuttaa lentämisen ilosta ja uusien maailmojen löytämisestä.

Teoksen ovat rahoittaneet Finavia ja Veljekset Gröndahlin säätiö.