Skip navigation

Helsinki-Vantaalta lähti matkaan yli viisi miljoonaa laukkua

Artikkeli julkaistu
08.02.2013 klo 07:22
Helsinki-Vantaan lentoaseman läpi kulki viime vuonna liki 15 miljoonaa matkustajaa. Mutta tiesitkös, miten paljon matkalaukkuja kulki Finavian matkatavarakeskuksen kautta?

Vuonna 2012 lentoasemalta lähti liikenteeseen yhteensä 5,093,561 matkalaukkua. Luku pitää sisällään lähtevien ja konetta vaihtavien matkustajien matkalaukut, jotka kuljetettiin lentokoneiden ruumatiloissa. Luvussa ei ole mukana käsimatkatavaroita. Matkatavaran määrä kasvaa vähitellen. Esimerkiksi vuonna 2010 kapsäkkejä kulki Helsinki-Vantaan kautta yhteensä 4,8 miljoonaa kappaletta. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkatavarajärjestelmää ylläpitää Finavia. Matkatavarakeskuksen helmi on 11 kilometrin mittainen linjasto, jonka moderni tekniikka lajittelee matkalaukut oikeisiin koneisiin tehokkaasti ja nopeasti. Parhaimmillaan matkustajien laukut kulkevat linjastolla seitsemän metriä sekunnissa. Matkalaukun käsittelystä, kuljettamisesta ja perille pääsystä vastaa lentoyhtiö.

Matkatavarahuiput ajoittuvat lomasesonkeihin

Yleensä laukkuja liikkuu lentoasemalla päivittäin 10,000–20,000 kappaletta. Viikonloppuisin matkalaukkuja on yleensä enemmän kuin arkipäivinä. Eniten matkalaukkuja oli viime vuonna perjantaina 17. helmikuuta, yhteensä 20,473 kappaletta vuorokauden aikana. Tuolloin lentoasemalla oli runsaasti hiihtolomalle lähtijöitä. Kuukausista runsain oli kesäkuu, jolloin Helsinki-Vantaan kautta kulki yhteensä 490,767 laukkua. – Lomasesonkien alkaessa lentoasemalla on paljon matkustajia ja matkatavaroita. Lomalle lähtevien kannattaakin tulla kentälle ajoissa ja pakata matkatavarat oikein, neuvoo Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Ville Haapasaari Finavialta. Talvilomailijan muistilista ja pakkausohjeet löytyvät Helsinki-Vantaan lentoaseman nettisivuilta osoitteessa http://www.helsinki-vantaa.fi/matkustaminen/matkalle-lahto/talvilomalle Katso myös video, miltä Helsinki-Vantaan lentoasema näyttää matkalaukun silmin: http://youtu.be/JCagrIWzj7M