Skip navigation

Hetken päässä Helsingistä: Shanghai, Pariisi, Lappi, Kanariansaaret, Barcelona ja Alpit

Artikkeli julkaistu
01.01.2013 klo 07:33
Höyrytetyt xiaolongbao-nyytit höyrytyskorissa.
Porsaanliha- ja liemitäytteiset taikinanyytit Xiaolongbao (小笼包) ovat Shanghain katukeittiön klassikko.

Näin syöt kiehuvan kuumat pallerot oikeaoppisesti: Tee ensin reikä taikinakuoreen niin, että kuuma höyry pääsee ulos. Ryystä sen jälkeen sisällä oleva liemi, kasta sitten nyytti viinietikkaan ja nauti. Paikallisten suosima paikka maistella xiaolongbaoja on ravintola Fu Chun (Changning District).

Muoti: Pariisi, Ranska

Coco Chanel avasi hattukaupan 31 Rue Cambonilla vuonna 1910. Siitä alkoi yksi muotihistorian legendaarisimmista tarinoista. Samassa osoitteessa toimii edelleen Chanelin liike. Haute Couture -osasto löytyy talon toisesta kerroksesta, kolmas oli aikanaan Cocon edustusasunto ja neljännessä työskentelee nykyään muotitalon pääsuunnittelija Karl Lagerfeld. Kaikki Chanelin liikkeet ympäri maailmaa on sisustettu Pariisin liikkeen henkeen.

around_paris.jpg

Hiihtoloma: Lappi, Suomi

Välipäivä rinteestä? Lapin luonnosta pääsee nauttimaan kätevästi myös lumikengillä. Ylläksellä ja Levillä pääsee opastetuille retkille, Rukalla on erityisesti lumikenkäilyyn sopiva alue Rytisuolla ja Enontekiön Hettassa kannattaa kavuta Jyppyrälle katselemaan maisemia. Kaikki Lapin suuret hiihtokeskukset vuokraavat lumikenkiä. Tiesitkö muuten, että lumikengän toinen nimi on karpponen?

around_lapland.jpg

Kulttuuri: Kanariansaaret, Espanja

La Gomeran saarella Kanarialla on käytössä harvinainen vihellyskieli el silbo. Kielessä on omat vihellykset neljälle konsonantille ja kahdelle vokaalille. Vislauksista on mahdollista muodostaa yhteensä noin 4 000 sanaa. Vihellys kantaa vuoristoisella saarella helposti kolmekin kilometriä, ja niinpä vihellysten ketju oli vuosisatojen ajan nopein tapa välittää viestejä yli saarta halkovien syvien rotkojen. Kännyköiden yleistyttyä vihellyskieli miltei katosi kokonaan. Nykyään se on pakollinen aine kaikilla La Gomeran ala-asteilla. Vislausta opetellaan viikoittain puolen tunnin ajan 14-vuotiaaksi saakka.


Urheilu: Barcelona, Espanja

Camp Nou on FC Barcelonan kotikenttä. Vuonna 1957 rakennettu stadion on Euroopan suurin; Sen lehtereillä on tilaa yli 100 000 katsojalle. Opastetuilla kierroksilla vieraillaan kentän lisäksi VIP-katsomoissa, pukuhuoneissa ja niiden vieressä sijaitsevassa kappelissa. Stadionin yhteydessä sijaitsevassa museossa pääsee ihailemaan vanhoja pelipaitoja ja pokaaleita. Visca el Barça i visca Catalunya, eläköön Barça ja Katalonia!

around_barcelona.jpg

Maantiede: Alpit, Eurooppa

Alpeilla on 82 yli 4 000 metrin korkuista huippua, jotka ovat houkutelleet kiipeilijöitä vuosisatojen ajan. Jacque Balmat ja Michel Paccard kiipesivät Mont Blancille ensimmäisinä vuonna 1786, ja loputkin nelitonniset huiputettiin "alppinismin kultavuosina" 1854–1865. Ensimmäinen mies, joka kiipesi ne kaikki oli 1900-luvun alun vuorikiipeilijä Karl Blodig. Siinä missä projekti vei Blodigilta 20 vuotta, teki slovenialainen Miha Valič nopeusennätyksen ja kiipesi kaikki 82 huippua yhdessä talvessa vuonna 2006.

around_alps.jpg


Teksti: Sari Peltonen
Kuvat: Wikimedia

Matkustus