Skip navigation

Kännykän langaton lataus - voimapusu lentoasemalla

Artikkeli julkaistu
01.01.2013 klo 07:31
Nainen lähettää lentosuukon
"Eikö me koskaan päästä eroon näistä ärsyttävistä kännyköiden latureista!" 

Opiskelijatoverin turhautunut huudahdus arkipäivän elämää haittaavasta ongelmasta jäi vaivaamaan Maija Itkosen mieltä. Miljoonista muista kännykänkäyttäjistä poiketen hän päätti tehdä hermoja kiristävälle asialle jotain.

Muotoilua Helsingin Aalto-yliopistossa opiskellut Itkonen esitti tyhmiä kysymyksiä ja etsi niihin vastauksia. "On luontevaa laskea kännykkä pöydälle. Miksei se voisi siinä samalla latautua, vaivihkaa", Itkonen pohti. Hän sanoo, että yliopistossa vallitsi "näytä, älä väitä" -mentaliteetti. Sen mukaisesti hän myös toimi. Oppilastyönä syntynyt idea on yksinkertainen – niin kuin hyvät ideat usein ovat.

PowerKissin ratkaisussa tavalliseen pöytään on integroitu lähetin, joka lataa langattomasti pöydälle asetetut matkapuhelimet. Itkosen design-ajattelu näkyy suunnittelun lähtökohdissa. Hän miettii, missä kännykänkäyttäjät liikkuvat, ja missä he kaikkein eniten tarvitsevat puhelimiensa latausta.

Yli kolmannes asiakakkaista menee kahvilaan käyttääkseen mobiililaitteitaan.

Itkonen nauraa, kuinka ihmiset yrittävät vieläkin julkisissa tiloissa saada epätoivoisesti ladattua kännyköitään vaikka sitten siivoojille tarkoitetuista sähköpistokkeista. Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan yli kolmannes asiakakkaista menee kahvilaan käyttääkseen mobiililaitteitaan – eikä ensisijaisesti sen kahvikupposen takia.

Kehitys kehittyy

Helsinki-Vantaa tarjosi matkustajille mahdollisuuden langattomaan lataukseen jo kaksi vuotta ennen kuin mikään muu lentoasema maailmassa. Nyt langattomia latauspisteitä on jo kolmenkymmenen länsieurooppalaisen lentoaseman kahviloissa ja loungeissa. PowerKissin ratkaisu on käytössä myös hotelleissa ja rautatieasemilla. Yhtiön asiakkaina ovat muun muassa Finnair, Lufthansa, Starbucks, McDonald's ja Hilton-hotellit.

Muutenkin kännyköiden langaton lataaminen on ottanut tuulta siipiensä alle. Yksin Kiinassa jo 8 000 yritystä kehittää langattomaan lataukseen liittyviä ratkaisuja.

Itkonen ei pelkää kilpailua.

"Härpättimiä ja hilavitkuttimia on helppo kopioida. Mutta syvempää design-osaamista ja visionääristä seuraavien askelten ajattelua ei voi kukaan ottaa meiltä pois."

Entä mikä antaa powerkissin Maija Itkoselle?

"Minua inspiroi se, että saan tehdä jotain sellaista, joka tulee mullistamaan maailman. Uskon, että ihmiset voivat oikeasti muuttaa maailmaa, kun he haluavat saada jotain aikaan ja ovat valmiita pistämään itsensä likoon sen puolesta", Itkonen innostuu.

Virtaa hänelle on tullut myös päätyön ulkopuolelta. Paitsi teollinen muotoilija ja yrittäjä, Itkonen on myös korkeasti koulutettu muusikko. Hän on soittanut oboeta Helsingin kaupunginorkesterin musikaaleissa, jonka ohjelmistossa on ollut muun muassa Miss Saigon, Maija Poppanen, Kaunotar ja Hirviö ja Evita.


Langatonta latausta – ensimmäisenä maailmassa

Helsinki-Vantaalla voit ladata matkapuhelimesi langattomasti: vuokraa tai osta lataustikku lähimmän kahvilan kassalta ja lataa matkapuhelimesi PowerKiss-pisteessä. Pisteen tunnistat punaisesta renkaasta.

Teksti: Sami Laakso
Kuva: Janne Savon

Kehitys