Skip navigation

Kuusamo: Löylyissä luonnon sylissä

Artikkeli julkaistu
01.02.2013 klo 07:35
Seita Forest Spassa saunotaan erämaan hiljaisuudessa kivenheiton päässä lentoasemasta. Annetaan Seidan hengen kertoa...

Jokaisella ihmisellä on oma suojahaltijansa, ja henkiä on kaikkialla. Minä olen Seidan henki ja vaelsin täällä Kuusamossa, Pohjois-Suomessa, jo silloin, kun nämä maat vielä kuuluivat metsäsaamelaiselle.

Täällä on aina eletty luonnosta, luonnon ehdoilla. Kolme vuosisataa sitten tänne tuli muualta maasta viljelijöitä, ja alkuperäisten asukkaiden pyyntiin perustuva elämänmuoto kuihtui vähitellen.

Luontaiselinkeinoja, porotaloutta, kalastusta ja metsästystä, harjoitetaan täällä kuitenkin edelleen, ja metsäsaamelaisten luonnonuskonto on yhä voimissaan tietäjien loitsuissa ja rituaaleissa. Paikalliset tuntevat myös seidat, uhripaikat, joilla muinoin lahjottiin jumalia – ja joihin kylpylänikin nimi viittaa.

Muutama vuosi sitten tälle metsäkankaalle pystytettiin kelohongasta päätalo, kaksi kotaa, laavu sekä saunarakennus, jonka kolme saunaa piilottelevat osin maan uumenissa. Aloin saada vieraita eri puolilta maailmaa.

Useimmat heistä saapuvat Kuusamoon lentäen. Kentällä he saavat ylleen ulkoiluvaatteet, sillä parin kilometrin matka metsän poikki kylpylääni taittuu kesäisin kävellen tai ratsastaen ja talvisin joko pororaidolla tai huskyvaljakolla. Monet kokeilevat lisäksi koskenlaskua, melontaa, kalastusta, patikointia, lintujen tarkkailua tai valokuvausta ennen saunaa.

Sinne vieraat on täällä tapana saatella löylyn loitsulla.

Hiljaisuuden ääni

Löylyjen lomassa jotkut vilvoittelevat metsälammessani tai saunarakennuksen paljussa, ja nälän yllättäessä vietetään villiruokakestejä tulen ääressä päärakennuksen takkahuoneessa tai kodassa. Pöydän antimet kokki valmistaa metsien ja vesien puhtaasta ruoasta: kalasta, porosta, riistasta, marjoista, sienistä ja yrteistä.

Vaikuttavin kokemus monelle on kuitenkin hiljaisuus. Näissä metsissä ja kylpylässäni vallitsee rikkumaton rauha.

Suomalaiset ovat kautta vuosisatojen peseytyneet, parantaneet sairaita, syntyneet ja kuolleet saunassa. Paikan merkitystä ja saunan haltijan kotirauhaa on kunnioitettu välttämällä mekastusta. Kuulin kerran oppaan kertovan, että Suomessa on nykyään jo yli kaksi miljoonaa saunaa.

Toisinaan saunominen jatkuu aamuun.

Yöpuulle kylpylässäni käydään kotaan, oppaan saattelemina. Kun kaikki ovat pujahtaneet makuupusseihin, pihapiirissä kiirii usein shamaanirummun kumea rytmi, johon vieraani nukahtavat. Toisinaan saunominen jatkuu aamuun – talvella usein tähtien tai revontulien alla, kesällä keskiyön auringon paisteessa. Silloin minä huokaan tyytyväisenä.


Artikkelia varten on haastateltu yrittäjä Anne Murtoa Rukapalveluista, jonka Seita Forest Spa on toiminut Kuusamossa vuodesta 2007. Lisäksi lähteenä on käytetty sivustoa www.lappi.fi.

Nopeinta tietä Kuusamoon

Lennot Kuusamoon ja muille Lapin lentoasemille Helsinki-Vantaalta kestävät noin 1 tunnin ja 15 minuuttia.

Teksti: Terhi Kivikoski-Hannula
Kuvat: Rukapalvelu

Matkustus