Skip navigation

Lentolipun hintaan vaikuttaa se mille kentälle kone laskeutuu.

Artikkeli julkaistu
01.02.2013 klo 07:34
Lentoyhteyksien sujuvuus ja lipun hinta painavat matkustajien vaakakupissa heidän tehdessään valintoja matkakohteiden ja lentoyhtiöiden välillä.

Kilpailu onkin alentanut lippujen hintoja viime vuosina merkittävästi. Lentämisestä on tullut yhä enemmän kaiken kansan liikkumismuoto. Liikematkat ovat useissa töissä arkipäivää ja lomakohteita etsitään uusista paikoista. Maailmassa tehdään vuodessa 2,7 miljardia lentomatkaa.

Eurooppalaisten 24 päälentokentän hintavertailussa Helsinki-Vantaa on neljänneksi halvin.

Matkustajien aikaansaama paine halvempiin lentohintoihin kohdistuu koko lentoliikenteen palveluketjuun. Myös lentoasemia ylläpitävien ja lennonvarmistuspalveluita tarjoavien yhtiöiden perimillä maksuilla on merkitystä matkan kokonaishintaan. Lentoasemayhtiön tehokas toiminta heijastuu sen lentoyhtiöiltä perimiin maksuihin ja antaa niille mahdollisuuksia tarjota matkustajille kohtuuhintaisia lentolippuja.

Finavian operoimilla Suomen lentoasemilla maksut ovat edullisimmasta päästä. Eurooppalaisten 24 päälentokentän hintavertailussa Helsinki-Vantaa on neljänneksi halvin. Skandinaaviset vertailukentät Tukholma, Oslo ja Kööpenhamina ovat selvästi kalliimpia, ja Lontoon Heathrown maksut ovat jo noin 2,5-kertaiset. Edullista hintaa ei tavoitella palvelun kustannuksella, sillä palvelun laatua mittaavissa tutkimuksissa Helsinki-Vantaa on saanut matkustajilta hyviä arvioita.

Finavia ylläpitää Suomen lentokenttäverkostoa. Reilun viiden miljoonan ihmisen maassa on 25 lentoasemaa. Esimerkiksi Lappiin pääsee Helsinki-Vantaalta reilun tunnin kestävällä lennolla.


Lentoasema ei nuku koskaan

Lentoasemat tarjoavat monia palveluita, joista matkustajat eivät edes tiedä – eikä heidän tarvitsekaan. Riittää, kun matka etenee turvallisesti ja miellyttävästi.

Kiitoradat pidetään kunnossa säässä kuin säässä.

Liikenteen sujuvuuden takaa mittava koneisto. Lennonvarmistus turvaa koneiden nousut ja laskut ja ohjaa liikennettä turvallisesti myös lennon aikana, vaikka taivaalla olisikin ruuhkaa. Helsinki-Vantaalla tehdään vuodessa 87 000 laskeutumista ja saman verran nousuja.

Kiitoradat pidetään kunnossa ympäri vuorokauden ja vuoden – säässä kuin säässä. Vielä maaliskuun alussa Helsingissä lumen syvyys oli 74 senttiä, mutta kiitotiet pidettiin koko talven puhtaana ilman viivytyksiä lentoihin. Osana liikennemuodon turvatoimia myös esimerkiksi pelastuskalusto on jatkuvassa valmiudessa.

Lentoaseman sisällä matkustajilla on lukemattomia palveluja. Nykyaikainen lentojen solmukohtana oleva lentoasema onkin tarjonnallaan oikeastaan iso kauppa- ja viihdekeskus, jossa voi viettää aikaansa oman makunsa mukaan ostoksia tehden tai vaikka ravintola- ja kahvilapalveluista nauttien. Helsinki-Vantaalla niin tekee 15 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Tausta tietoa Finavian hinnoittelusta


Teksti: Sami Laakso
Kuva: Finavia

Matkustus