Skip navigation

Matkustajat arvioivat lentoasemat – Helsinki-Vantaan arvosana nousi

Artikkeli julkaistu
08.03.2013 klo 07:25
Finavian ylläpitämä Helsinki-Vantaan lentoasema menestyi edellisvuotta paremmin lentomatkustajien tyytyväisyyttä mittaavassa Airport Service Quality -tutkimuksessa.

Helsinki-Vantaan kokonaisarvosana tänä vuonna oli 4.02, kun vuonna 2011 se oli 3.92. Kokonaisarvosana mitataan asteikolla 1-5, jossa 5 on erinomainen. Tutkimustulosten mukaan Helsinki-Vantaa on parantanut palveluaan lähes kaikilla tutkituilla osa-alueilla. Matkustajat olivat entistä tyytyväisempiä langattomaan verkkoon ja rajatarkastuksen jonotusaikaan sekä rajan henkilöstön kohteliaisuuteen ja avuliaisuuteen. Finavia on panostanut voimakkaasti langattoman verkon toimivuuteen ja sitä kautta myös mobiilipalveluihin. Lentoaseman palveluita on kehitetty sujuvaa matkustamista varten ja panostukset näkyvät selvästi myös Airport Service Quality -tutkimuksen tuloksissa. Helsinki-Vantaan vahvuuksiksi tutkimuksessa nousivat koneenvaihtamisen helppous, rajamuodollisuuksien toimivuus, turvallisuuden tunne sekä lentoasemalla liikkumisen helppous. Vahvuuksina korostuivat myös henkilöstön kohteliaisuus ja avuliaisuus sekä turvatarkastuksen jonotusaika. – Olemme tehneet paljon töitä, jotta lentoasema olisi yhä sujuvampi solmukohta miljoonille matkustajille. Tuloksista voi nähdä, että Finavia yhteistyökumppaneineen on onnistunut hyvin, toteaa lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta. – Lentoasema ei ole kuitenkaan koskaan valmis eli teemme jatkossakin kovasti töitä sujuvuuden ja matkustusmukavuuden eteen. Nykyisin yhä isompi osa kansainvälisistä lentomatkustajista valitsee lentolippunsa osaksi vaihtolentoaseman perusteella, ja siksi on tärkeää pitää huolta Helsinki-Vantaan korkean palvelutason säilymisestä ja kehittymisestä myös tulevina vuosina, Haapasaari sanoo.

1400 henkilökohtaista haastattelua

Airport Service Quality-tutkimus on kansainvälinen lentoasemien matkustajatyytyväisyyttä mittaava jatkuvaistutkimus, jonka taustalla on Airports Council International. Helsinki-Vantaalla tiedonkeruuta tehdään henkilökohtaisina haastatteluina porttialueilla matkustajarakenteen mukaisesti. Haastatteluja tehdään tasaisesti vuoden ympäri. Vuonna 2012 noin 1400 matkustajaa haastateltiin tutkimukseen. Helsinki-Vantaalla oli vuonna 2012 runsaat 14 miljoonaa matkustajaa. Heistä noin kolmannes oli vaihtomatkustajia etupäässä Euroopan ja Aasian välisillä reiteillä. Vaihtomatkustuksen ansiosta lentoyhteydet Suomesta ja Suomeen ovat eri kohteisiin Euroopassa ja Aasiassa poikkeuksellisen kattavat.

Helsinki-Vantaa on suunniteltu sujuvaa matkustamista varten

Miten lentoasemasta tehdään sujuva ja mukava paikka matkustajille? Katso Finavian video: http://youtu.be/NnEfPvZVZN8