Skip navigation

Tähän törmäät Helsinki-Vantaalla: lentokoneen turbiini vai EKG-käyrä?

Artikkeli julkaistu
24.01.2013 klo 11:30
Räiskyvän punainen Hans-Christian Bergin teos johdattelee matkustajat Helsinki-Vantaan uuteen Art Gallery -näyttelyyn, jossa on esillä Visa Norroksen tummasävyisiä kuvateoksia. Finavian Art Port -taidegalleriakonseptiin kuuluva näyttely avataan torstaina 24. tammikuuta.

Edellisen, Bo Haglundin ja Kim Simonssonin, yhteisnäyttelyn humoristinen tunnelma on vaihtunut rauhalliseksi ja askeettiseksi. Kuvataiteilija Visa Norroksen teokset tuovat levollisen hetken lentokentän hälinän ja kiireen keskelle. – Ensivaikutelma voi olla, että Norroksen kuvat ovat samanlaisia ja että ne näyttävät tyhjiltä. Kun pysähtyy hetkeksi katsomaan, huomaa eroja. Teokset yllättävät katsojan. Niistä löytää oman näkemyksensä ja tulkintansa. Se on nimenomaan Norroksen töiden hienous, sanoo taidenäyttelyn suunnittelusta vastaava Anna Forsman Huippu Conceptista. Forsmanin mukaan näyttelyn karu tunnelma kiehtoi matkustajia jo sen pystytysvaiheessa. Englantilainen matkustaja tuli kertomaan, miten voimakkaasti hän tunsi näyttelyn henkivän Suomen pakkasta ja pimeyttä ja miten häkeltynyt hän oli tästä tunteesta. Vastapainona Norroksen hiljaiselle ilmaisulle näyttelyyn kuljetaan kuvanveistäjä Bergin Light Space Linear Momentum -teoksen ohi. Sen muotokieli nousee EKG-käyrän rytmisestä muodosta. Teos kuvaa hetkeä, jolloin sydän lopettaa lyömisen. Valokuvauksellisen teoksen suihkumoottoriin muotoon rakennetut liuskat muistuttavat myös punaista lentokoneen turbiinia. – Taidegalleriat ovat saaneet hyvän vastaanoton. Helsinki-Vantaan matkustajat ovat innokkaasti ottaneet kuvia taide- ja designnäyttelyistä ja jakaneet niitä sosiaalisessa mediassa. Palaute on ollut hyvin myönteistä, sanoo lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta. Tammikuun alussa päättyneestä Haglundin ja Simonssonin näyttelystä lentoasemalle jätettiin esille Simonssonin White Idol -veistos. Se herätti mielenkiintoa, hilpeyttä ja hyvää mieltä isolle matkustajajoukolle. Nyt tämän pitkäkorvan voi bongata kaukolentojen alueelta passintarkastuksen läheltä. Haapasaari on tyytyväinen, sillä Art Port -konsepti tuo esille suomalaista taidetta ja designia sekä tarjoaa matkustajille ajanvietettä. Samalla taidenäyttelyt vahvistavat Helsinki-Vantaan kuvaa elämyksellisenä ja mieleenpainuvana lentoasemanal.

Galleriat avoinna läpi vuorokauden

Norroksen ja Bergin yhteisnäyttely on avoinna elokuun loppuun asti. Art Gallery sijaitsee portilla 37. Helsinki Airport Design Camp -muotoilunäyttely sijaitsee portilla 11. Molemmat galleriat ovat avoinna vuorokauden ympäri. Sisäänpääsy on maksuton.