Skip navigation

Täydellinen päivä Hanoissa

Artikkeli julkaistu
01.02.2013 klo 07:35
Vietnamin pääkaupungin Hanoin sydän on Hoan Kiem -järvi, vehreä keidas, jonka ympärillä on kaikki ainekset täydelliseen päivään.

6:00 Hyvää huomenta Hanoi!

Hanoi herää aamuvarhain. Suuntaa Hoan Kiem-järven rantaan aamukävelylle, pysähdy seuraamaan ikivanhoja itämaisia tai chi -voimisteluliikkeitä harjoittelevien vanhusten ryhmää ja suuntaa sitten aamukahville. Vahva vietnamilainen kahvi juodaan mustana sokerin kanssa tai "ruskeana" makean kondensoidun maidon kanssa. Ca Phe Pho Co -terassikahvilasta (11 Hang Gai) on näköala yli aamuauringossa uinuvan järven.


10:00 Historiantunti

Vietnamin kommunistihallitsija Ho Chi Minhin mausoleumissa, kivenheiton päässä järveltä, pääsee vierailemaan aamuisin klo 8–11. Vallankumouksellisen johtajan ruumis lepää rakennuksessa panssarilasin alla. Säännöt ovat selvät: Vierailijoiden on peitettävä jalkansa, oltava hiljaa ja käveltävä kahdessa rivissä. Kädet eivät saa olla taskussa eivätkä ristissä, eikä tupakointi, juominen, syöminen tai minkäänlainen kuvaus käy päinsä. Historiantunnin täydentää läheinen Ho Chi Minhin museo (19 Ngoc Ha St, Ba Dinh). Siinä missä massiivinen hautamausoleumi muistuttaa Leninin mausoleumia, kuvaa museo valkoista lootusta. Se paitsi toistaa Chi Minhin henkilökulttia, myös kertoo epäsuorasti maan ja kaupungin historiasta. Hanoi perustettiin jo 200-luvulla eKr. Ho Chi Minh joukkoineen valloitti kaupungin vuonna 1945 ja julisti sen Vietnamin demokraattisen tasavallan pääkaupungiksi. Vietnamin sodan aikana amerikkalaiset pommittivat Hanoita rankasti. Pääkaupunki siitä tuli sodan jälkeen 1976, kun maa yhdistettiin Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi.

15:00 Miljoona mopoa

Hanoissa on yli kolme miljoonaa asukasta, ja vähintään yhtä mopoa. Liikenne vaikuttaa päättömältä: liikennevaloja tai sääntöjä ei juuri ole, ja jokainen askel tuntuu riskiltä. Moottoripyöräkyytien tarjoajia on joka kulmassa. Muista neuvotella hinta etukäteen! Voit myös vuokrata moottoripyörän itse, hypätä taksin takapenkille tai tuktukin kyytiin. Liikenteen vilinän jälkeen paluu Hoan Kiem -järven rauhaan tuntuu tavallistakin seesteisemmältä.

16:00 Vesinukketeatteriin

Nukketeatteriperinne sai Vietnamissa alkunsa riisipelloilta. Perinteisessä vietnamilaisessa nukketeatterissa nukketaiteilijat seisovat edelleen vyötäröään myöten vedessä, ja jopa 15 kiloa painavia vedessä kelluvia puunukkeja ohjataan veden alla kulkevien köysien avulla. Thang Longin vesinukketeatteri Hoan Kiem -järven rannalla (57B Pho Dinh Tien Hoang) esittää vanhoja vietnamilaisia taruja elävän perinnemusiikin säestämänä.

20:00 Phota päivälliseksi

Hanoissa nuudeleita syödään aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi. Vietnamin epävirallinen kansallisruoka pho on yhdistelmä ranskalaista ja itämaista keittiötä: paikalliset heittivät ranskalaiskokkien mukanaan tuoman lihaliemen sekaan chiliä, riisinuudeleita ja mausteita. Paikallisten mukaan phon pitäisi näyttää siltä, kuin se olisi lusikoitu suoraan joesta eli sen tulee olla väriltään rusehtavaa, läpinäkymätöntä ja paksua. Kuvaus ei kuulosta kummoiselta, mutta maku ratkaisee, ja usko pois, phon suosioon on hyvä syy. Suuntaa esimerkiksi Gia Truyeniin (49 Bat Dan). Khuong Thuongin kortteleissa pääsee maistelemaan myös käärmettä, pikkulintuja, hyönteisiä, muurahaisen munia ja muita erikoisuuksia.


Finnair lentää Helsingistä Hanoihin kolme kertaa viikossa 14.6. alkaen. Lentoaika on 10 tuntia 10 minuuttia.

Teksti: Sari Peltonen
Kuvat: Wikimedia, iStockphoto

Matkustus